Monitor.co.me

ZNACI PREPOZNAVANJA

Mjera slabosti

E-mail Ispis PDF

To znamo: Hobbes je tvrdio kako u ljudskoj prirodi možemo naći tri osnovna uzroka za sukobe - natjecanje, nepovjerenje i slavu. Sukobi zbog ugleda, odnosno časti, dešavaju se zbog takvih tričarija „kao što su nečije riječi, osmijeh, drugačije mišljenje ili bilo kakav znak nepoštovanja", učio je Hobbes. Sukobi zbog časti imaju, međutim, kao što je i Hobbes znao, vrlo duboke i, ujedno, praktične razloge. Kognitivni istraživač i eksperimentalni psiholog Steven Pinker u knjizi Prazna ploča insistira na tome da faktor „čast" igra važnu ulogu i u „najcivilizovanijim" društvima. Pa podsjeća na slogan „Mir uz čast", kojim je Nixon označio američko povlačenje iz Vijetnama, britanski napad na Foklandske otoke 1982. i američko zauzimanje Granade, godinu kasnije. Da ne govorimo o ratu koji je 1969. između Salvadora i Hondurasa počeo zbog - fudbalske utakmice. „Zbog logike zastrašivanja, borbe oko lične ili nacionalne časti nisu tako idiotske kako se čine", piše Pinker. O čemu se radi? Odmazda zbog uvrede časti efikasan je način da se razglasi spremnost na osvetu svakome ko bi mogao pokušati profitirati na račun onoga koji tvrdi da mu je čast povrijeđena.

Društveni psiholozi Richard Nisbett i Dov Cohen u knjizi Kultura časti pišu kako su se nasilne kulture časti razvijaju u društvima koja su izvan dometa zakona i u kojima se dragocjeno vlasništvo može lako ukrasti. Oba ta uslova postojala su, primjećuju, u stočarskim društvima. U potrazi za ispašom, stočari su odlazili u područja koja su bila udaljena od centralne vlasti. Njihovu imovinu, stoku, lakše je ukrasti nego imovinu zemljoradnika. U tren oka, tokom samo jedne noći, ti ljudi mogu ostati bez čitavog svog imetka. U takvim uslovima opstanka, muškarci se lako odlučuju za osvetu. „Ne samo prema kradljivcima stoke već prema svakome ko bi njihovu spremnost na nasilje stavio na test bilo kakvim znakom nepoštovanja koji bi ih mogao prikazati kao laku metu za kradljivce". Poenta akta odmazde, dakle, nije samo u osveti, nego i u obeshrabrivanju, odvraćanju od novih napada. Kao primjer takve vrste muškaraca Nisbett i Cohen navode gorštake sa škotskih visoravni i američkih Appalachian planina, američke kauboje i Sioux indijance, beduine, indokineske montanjare i - Balkance.

U takvim zajednicama, hrišćanski poziv na okretanje drugog obraza nije znak uzvišenosti, nego gluposti i slabosti. „Ako dobijem šamar i okrenem drugi obraz, otkinuće mi glavu" - glasi računica. To je mjera slabosti ovog društva.

Crna Gora se brzo i radikalno mijenja, ali se izvjesna društvena pravila, naročito ona nepisana, ona koja ne staju u pisane zakone, mijenjaju sporo. I danas, kada su katuni i udari na ovce tek stvar folklora, kultura časti živi. Pinker ističe kako, i kada se stil života nekog naroda promijeni, njegova kultura časti može se još dugo održati, jer je svakome teško da je se, strahujući da će to biti shvaćeno kao znak slabosti, prvi odrekne.

Pinker to ilustruje primjerom američkog Juga. Taj dio najrazvijenije države na planeti i dalje čuva jaku kulturu časti. Kako je izgledala politika SAD onda kada je bila vođena južnjačkom logikom časti, vidjeli smo za vrijeme vladavine Georga W. Busha: preventivni napadi, odmazde i pojačane mjere nacionalne sigurnosti dovele su u pitanje primat Amerike među demokratskim državama.

Kultura časti će se, bojati se, u Crnoj Gori zadržati još dugo. Vjerovati kako će ona biti uklonjena prostim usvajanjem „evropskih zakona", infantilna je iluzija. Dok god su ti zakoni strani unutrašnjoj logici i vrijednosnom sistemu ovog društva, nepisani zakoni biće jači od tih, evropskih.

Samo podizanje nivoa prosvijećenosti može potisnuti kulturu časti. Prosvijećenost, i povjerenje u pravosudni sistem: uvjerenje da, hobsovski rečeno, pravdu možemo prepustiti Levijatanu. Ali: ako je Levijatan pretvoren u sredstvo odmazde, to samo jača kulturu časti. Gomilanje društvene nepravde društvo gura ka osveti, ne ka prosvijećenosti.


Andrej NIKOLAIDIS

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...