Monitor.co.me

ZNACI PREPOZNAVANJA

Poslušni naprijed, ostali stoj

E-mail Ispis PDF

bogojevicSvuda okolo obilježavaju godišnjicu pada Berlinskog zida i onog što je potom uslijedilo, a mi jedino možemo da slavimo postojanost i otpornost na svaku promjenu. Nekad i sad najviše naše blago bili su i ostali kadrovi odani režimu. Juče Titu i Partiji, danas Milu i DPS-SDP koaliciji. Da kadrovska vrteška ljeta gospodnjeg 2009. radi poput one iz vremena petoljetki najsvježiji primjer je slučaj direktora Zavoda za školstvo Crne Gore dr Dragana Bogojevića. Draganu Bogojeviću nije produžen mandat za posao prvog čovjeka Zavoda. Samo po sebi to i nije vijest - ako Crna Gora ne može da smijeni vlast neka vlast smjenjuje kadrove. Tako ćemo imati makar privid promjena. Stvar je u tome što je čitava crnogorska javnost već neko vrijeme znala da će Dragan Bogojević biti kažnjen. Moglo se samo nagađati kad i kojom kaznom.

Da podsjetimo one koji su eventualno zaboravili: Dragan Bogojević je jedini iz školskih vlasti otišao na Cetinje i podržao štrajk tamošnjih gimnazijalaca. Rekao je da ga tamo niko nije poslao već da je došao gonjen vlastitim stidom. Tog trenutka je zapečatio karijeru direktora Zavoda za školstvo. Toliki grijeh neposlušnosti režim ne prašta. Osveta je očekivan i jedini moguć ishod. Iznenađenje je možda jedino to što, mimo ustaljenih crnogorskih običaja, njegove kolege iz Zavoda za školstvo nijesu okrenule glavu na drugu stranu i - zašutjele.
Ogorčene odlukom Ministarstva prosvjete, njegove kolege obratile su se javnosti pismom u kojem su dali svom sada već bivšem direktoru - punu podršku. Podsjetili su da je on ,,svojim znanjem, iskustvom i zalaganjem doprinio da Zavod za školstvo bude prepoznat u široj i stručnoj javnosti kao ugledna obrazovna institucija". Bogojević je, napominju dalje, ,,kao moderna i slobodna ličnost, sa dokazanim demokratskim kapacitetima, u više navrata javno pružio otpor pokušajima birokratskog prekrajanja reformskih rješenja".
Lijepo je to. Pelcer bunta cetinjskih gimnazijalaca počeo je da se širi. Jedino nije baš jasno kako tako iskusnim ljudima, kao što su Bogojevićeve kolege, odavno nije jasno da čovjek kakvog oni opisuju ovim vlastima ne treba. Kvari im prosjek.
Mijenjaju se države, ruše i uzdižu ideološki svjetovi, a ništa novo pod crnogorskim nebom. Valja se samo sjetiti kako su osamdesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme onog sistema kadrovske kuhinje proizvodile univerzalne stručnjake.

Kad mu je istekao mandat, predsjednik Opštinskog komiteta Saveza komunista Nikšića upućen je u Beograd za predsjednika Saveza sindikata Jugoslavije, a otuda se vratio u Titograd da šefuje crnogorskom policijom.

Bilo je prije toga i ovakvih slučajeva: prvi čovjek crnogorske policije karijeru je nastavio kao čelnik crnogorske kulture.

U kadrovskom bubnju bili su isključivo članovi Saveza komunista. To su, u napadu samokritike i sami komunisti zvali - negativna selekcija.

Sposoban čovjek ovdje nije, da parafraziramo Protagoru, mjera svih stvari. Svemu mjeru, a posebno onima koji misle svojom glavom, i dalje određuje režim. U međuvremenu je ni kriva ni dužna iščezla jedino - samokritika.


Veseljko KOPRIVICA

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...