Monitor.co.me

Zašto volim Monitor

E-mail Ispis PDF
Na Crnu Goru već dugo gledam „izdaleka". Rođen sam u njoj, proveo djetinjstvo ali više od 40 godina živim u Sarajevu. No, kako kaže onaj najbolji češki pisac - „Na sreću, imam u oku suzu koja mi poput leće dalekozora približava njihova lica."
Meni je Crna Gora uglavnom sjećanje. I što sam stariji slike Nikšića iz ranih šezdesetih sve su mi oštrije. Bijeli se snijeg na Vojniku, glavnom ulicom prolaze Danica mlinarica i Petar Stolica. Prepričavaju se golovi Voja Lazarevića, elegantni Bato Bulatović i kišobran Koke Đukanović. Dva taxija - volge na centralnom trgu, ljetni korzo, kupanje na Manitovcu, turniri u malom fudbalu, ples s loptom Bote Koprivice. Zvuk harmonike kroz otvorene prozore Muzičke škole Dara Čokorilo, šetnja kroz borovu šumu na Trebjesi. Đački izlet učenika Osnovne škole Ratko Žarić na Kapino polje. Moto kros Milete Tadića i otkrivanje kanjona Nevidio.
I tako bih mogao nizati slike iz prošlosti ali nije da ne znam ili da mi je svejedno šta se danas dešava.
Kad je počinjao raspad krajem 80-tih zanimalo me je da li će i u Crnoj Gori biti i drugačijih glasova. Kada je izašao prvi broj Monitora zapamtio sam intervju Mirka Kovača (naslov: Trijumf vođa, katastrofa naroda) i podvukao nešto što mi se činilo bliskim „Naš je ulazak u istoriju neminovan ali mi moramo odlučiti kako tamo ulazimo."
I koliko sam mogao pratiti (negdje do početka 1992) sa svakim novim brojem prepoznavao sam istomišljenike, ljude koji su u istoriju novinarstva, ali i svoje zemlje, željeli ući misleći svojom glavom. Sada se naravno miješaju mnoge slike i imena ali ja i danas taj Monitor doživljavam i kroz ljude koji nisu bili u redakciji ali su za mene ostali simbol jedne drugačije Crne Gore. Mislim na Slavka Perovića i Jevrema Brkovića.
E sad nisam sve finese pratio svih ovih godina ali pretpostavljam da se većina, u najboljoj crnogorskoj tradiciji, u međuvremenu posvađala.
A sve je ovo bio uvod da odgovorim na naslov teksta: Zašto volim Monitor? Kad je počeo rat u Sarajevu pogubio sam sve veze sa Crnom Gorom. Moj ostanak u gradu pod opsadom bio je nekoliko puta komentarisan na „srpskoj" TV na Palama. Bilo je svakojakih prostakluka ali pamtim da je jedan glasio „Kako će se on više ikad vratiti u rodnu Crnu Goru". Nije me to previše pogađalo koliko me je interesovalo da li Monitor još uvijek izlazi. Pozitivan odgovor za mene je bio znak da se i mi drugačiji uvijek možemo vratiti doma.


Boro KONTIĆ


 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...