Monitor.co.me

Primjer Slobodana Pejovića

E-mail Ispis PDF
SVE DO SVEDOČENJA Momira Bulatovića pred nadležnim sudom, 12. novembra 2010, ulogu krunskog svedoka u procesu za ratni zločin deportacija 1992, imao je policijski inspektor iz Herceg Novog, Slobodan Pejović, zbog toga što je, sve do tada, makar to bilo i samo sa takozvanog terena, bio jedini koji je javno i hrabro svedočio, o postojanju one ministarske depeše, koja je deportacije naredila. Od pomenutog dana, ulogu krunskog svedoka, pa i mnogo više od toga, preuzeo je bivši odnosno tadašnji predsednik Crne Gore.

KADA SE ISKAZ, kojeg je ovaj toga dana dao pred sudom, oslobodi od uobičajenih političkih priča, naime, dolazi se do samog krivičnopravnog jezgra stvari. Do otvorenog priznanja, da za ratni zločin deportacija, nisu primarno krivi optuženi policijski, nego najviši državni funkcioneri. Najviše on sam, i tadašnji, i sadašnji predsednik vlade, Milo Đukanović. A kada čak ni nakon ovog priznanja, Vrhovno državno tužilaštvo nije odmah proširilo optužnicu, na ovu dvojicu, to je bio samo još jedan znak, teške bolesti koja se zove nekažnjivost zločina.

JOŠ GORE, nekažnjivost zločina sustopice prati, progon onih koji se za kažnjavanje zločina zalažu. Lista ovog drugog jednako je duga kao i lista onog prvog. Na njoj je i ono što ovih dana po ko zna koji put doživljava Slobodan Pejović. Dok se nekažnjena vlast još jednom sprda. I izvrće. Ali ne bi trebala. I ova vlast, i njen vrh, morali bi da znaju, čak iako je njihova neobrazovanost postala legendarna, zločin o kojem je reč, ne zastareva. Pravda ponekad kasni ali uvek dolazi.

ALI I DO TOG DANA, primer Slobodana Pejovića ostaje kao uzor. Za ono najviše i najbolje što jedan čovek može, čak i kada izgleda kao da se baš ništa ne može. Kao što Primus crnogorske vlasti ostaje primer za ono suprotno.


Milan POPOVIĆ
(TV Vijesti)

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...

 

Monitor broj 1447

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...