Monitor.co.me

Besudna zemlja

E-mail Ispis PDF

POSMATRANA SA VESELE STRANE, „besudna zemlja" mogla bi da se shvati i kao „divlja lepota". Broj ozbiljnih indicija, koje sam vrh izvršne vlasti, posebno predsednika i jednog potpredsednika vlade, direktno povezuju sa korupcijom i organizovanim kriminalom, iz dana u dan se povećava. Tako, usred višegodišnjeg čekanja, da Vrhovno državno tužilaštvo konačno nešto kaže o slučajevima Zavale i Prve banke, samo u poslednjih nekoliko sedmica, na površinu su ponovo isplivala još najmanje tri stara-nova slučaja. Ugovor o poravnanju KAP-a, deportacije 1992, i šverc duvana.

 

ONO ŠTO JE, u poslednja dva od tri navedena slučaja, relativno novo, to je da u ovima više nije reč samo o indicijama odnosno posrednim dokazima. Nedavni optužujući i samooptužujući iskazi Momira Bulatovića, pred nadležnim sudom, u slučaju deportacija, i Viljema Montgomerija, u knjizi i na tribini u Podgorici, u slučaju šverca duvana i mafijaškog udruživanja, imaju karakter neposrednih, insajderskih, krunskih svedočenja i dokaza. A produženo ćutanje Vrhovnog državnog tužilaštva o ovima, osim što predstavlja težak oblik saučestvovanja, još jedan je znak, simptom i indicija, o zarobljenosti pravosuđa, od strane vrha izvršne vlasti.

U DEMOKRATSKIM ZEMLJAMA, postoji izlaz i iz ovakve situacije, kada se nekim sticajem okolnosti, ipak, dogodi. To je ostavka vrha izvršne vlasti. Da bi se pravosudni sistem oslobodio i radio svoj posao. Ali ne i u egzotičnoj lepoti crnogorskog Primusa i budvanskog Sekundusa. Umesto ovoga, ovde i dalje caruje „Povlačenje", nekažnjivost zločina, i progon onih koji se za kažnjavanje zločina zalažu. Ovo poslednje je čak i najteže. Posebno kada se sakrije iza fasade tobože privatnih tužbi i akcija. Kao u slučajevima Ibrahima Čikića i Slobodana Pejovića. Kao najdrastičnijih i najpoznatijih, ali, na žalost, ne i jedinih.


Milan POPOVIĆ
(TV Vijesti)

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...

 

Monitor broj 1447

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...