Monitor.co.me

Univerzitet i društvo: protiv oligarhije

E-mail Ispis PDF

KOLIKO su nas ratovi 1990-ih stvarno unazadili, vidi se i po tome što prvi ozbiljniji ekonomsko-socijalni protesti u Crnoj Gori, počinju, evo, tek u poslednjih godinu-dve, dakle punih deset godina posle. Takav karakter imaju pobune nikšićkih rudara i železaraca, cetinjskih gimnazijalaca, i nastavnika i studenata Pravnog fakulteta, da pomenem samo neke.

PRIMERI koje sam naveo dobro ilustruju i sve njihove limite i nedostatke. Pre svega, nedostatak šire društvene povezanosti, saradnje i solidarnosti. Kao i stalno ometanje od strane prorežimskih aktera. Usled čega se i njihovi prvi rezultati veoma često poništavaju. Kao u slučaju cetinjske pobune. Koja je bila i ostala jedna od najznačajnijih u novijoj crnogorskoj istoriji. Ali je zato režim, na ovu pobunu, odgovorio izmenama zakona, zahvaljujući kojima, pobuna kao cetinjska, zakonski više nije moguća.

ILI POBUNA nastavnika i studenata Pravnog fakulteta. Na koju je režim odgovorio dekansko-studentskom kontra-pobunom. Listom koja je bliskost sa vlastima pobedničkog duha ponosno istakla čak i u nazivu. Kao „Naši" u Putinovoj Rusiji. Zar onda treba da čudi, što u Podgorici, za razliku od Londona, Rima i Zagreba, do danas, ni jedan veći studentski protest, nije bio antirežimski, nego, u najboljem slučaju, tek uži, cehovski.

U OVAKVIM USLOVIMA, najvažnije je da se sačuva volja, istrajnost i snaga. Za veliku i suštinsku promenu. „Tranzicija" se već iskompromitovala. „Revolucija" isto tako. Ulica može biti samo iznuđena situacija. I samo prvi korak. Oligarhija u Crnoj Gori, kao i u drugim sličnim zemljama, nije slučaj, nego istorijski uslovljeno dugo trajanje, struktura i sistem. Koji može da savlada samo isto tako duga, nesebična i uporna borba. Pobuna svakog dana a ne samo pobuna dana D.


(TV Vijesti)
Milan POPOVIĆ

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1457 / 21.septembar 2018. KAKO JE REGIONALNI VODOVOD IZGUBIO 12 MILIONA EUR...

 

Monitor broj 1456

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...