Monitor.co.me

Narod i vlast

E-mail Ispis PDF

„SVAKI narod ima vlast kakvu zaslužuje." Ako kritički filozof i ima, opozicioni političar nema pravo, na ovakvu vrstu cinizma, jednostranosti i preterivanja. Zato što je njegov zadatak upravo to, da utiče na narod, da napravi dobar izbor. Pa kada u tome ne uspe, pre nego se kamenom baci na narod, treba da ispita, sopstvenu odgovornost za neuspeh. ALI OVO je dečija bolest opozicije. Mnogo veći problem kod nas je staračka bolest vlasti. Koja već dvadeset godina ponavlja cinizam, jednostranost i preterivanje suprotne vrste. Demagoško idealizovanje, čak bogotvorenje naroda. Koje, opet, nije naroda radi, nego vlasti radi. Navodno bezgrešni narod, treba da opravda svako, pa i najveće nepočinstvo vlasti.

ALI JE OVO nemoguće. Prvo, zbog toga što mandat većine dobijen na izborima nije apsolutan, nego ograničen. Demokratija je vladavina većine uz poštovanje prava manjine. Drugim rečima, nema te većine koja može da opravda, kršenje prava manjine.

I DRUGO, zbog toga što većina, u određenim situacijama, može biti, ne samo u krivu, nego i katastrofalno u krivu. Zar u Crnoj Gori upravo tako nije bilo i kritične 1990, na prvim višepartijskim izborima posle pola veka jednopartizma? Zar većina naroda, tada nije podržala, najgori mogući, ratnonacionalistički izbor, tadašnjeg još uvek Saveza komunista, ubrzo preimenovanog u Demokratsku partiju socijalista? I to u konkurenciji sa antiratnim i proreformskim Savezom reformskih snaga, Liberalnim savezom, Socijaldemokratskom partijom, i strankama manjinskih naroda. Neće biti da je i tada većina glasala za lošu vlast, zbog toga što, kao, nije bilo bolje opozicije i alternative. Kada za neki mesec bude slavila dvadeset godina nesmenjivosti, neka vlast odnosno partija naših faraona, i ovo ima na umu. Naravno, ukoliko tu, još ikakvog uma, uopšte ima.


Milan POPOVIĆ

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...