Monitor.co.me

Odlično, a biće još bolje

E-mail Ispis PDF

Briselski Gallup Balkan Monitor sproveo je krajem 2008, kako se kaže, „dubinsko istraživanje“ koje je za cilj imalo da ostvari precizan uvid u stavove koje građani zemalja bivše Jugoslavije imaju o najvažnijim društvenim i političkim pitanjima. Cjelokupni rezultati će biti predstavljeni krajem februara u Sarajevu, ali su u tamošnju javnost već „procurili“ neki od najzanimljivijih rezultata.


Rezultati koji su dobijeni u Crnoj Gori više su nego rječiti. 
Crna Gora je, uz Kosovo, jedina ex-Yu zemlja u kojoj se većina ispitanika pozitivno izrazila o učinku svojih vlada. Štaviše: Crno­gorci su šampioni u zadovoljstvu zbog dobre vladavine – 55 odsto građana Crne Gore smatra da Vlada dobro radi, što je dva odsto više nego na Kosovu. Da je učinak crnogorske Vlade „odličan“, reklo je 24 odsto, dok ga dobrim smatra 31 odsto građana. Samo 16 odsto sma tra da Vlada radi loše, dok je 18 odsto učinak Vlade ocijenilo kao „osrednji“.
Poređenja radi, u Bosni i Hercegovini dva odsto građana smatra da Vlada radi „odlično“. U Srbiji i Hrvatskoj taj je broj još manji – tek jedan odsto. 
Crna Gora i Kosovo regionalni su lideri i u optimizmu građana. Na Kosovu 62 odsto, a u Crnoj Gori 59 odsto građana izrazilo je optimizam u pogledu budućnosti zemlje u kojoj žive. Najveći pesimisti u regionu su građani Hrvatske, kojih je čak 64 odsto ocijenilo da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Na pitanje: hoće li se njihov životni standard poboljšati, 47 odsto građana Crne Gore odgovorilo je: da. Više od budućnosti očekuju samo građani Kosova, gdje je sa „da“ odgovorilo svih 59 odsto građana. Građani Crne Gore ne boje se svjetske ekonomske krize: 49 odsto ispitanika smatra da ekonomski uslovi u zemlji postaju bolji, dok 28 odsto drži da postaju lošiji. Kako je to lijepo rekao narodni pjesnik: ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine...
U Hrvatskoj, samo 13 odsto građana misli da stvari idu na bolje.
Ipak, ima stvari koje brinu optimistične građane Crne Gore. Korupcija, na primjer. Svih 79 odsto anketiranih izjasnilo se da je korupciju nužno eliminisati, da bi došlo do stabilizacije i bržeg razvoja u regio nu. Istraživanje je pokazalo da 38 odsto građana smatra da „Vlada čini sve što je u njenoj moći da se bori protiv organizovanog kriminala“, dok 45 odsto smatra da ne čini. Korupcije ima u svim zemljama zapadnog Balkana: jedan od deset građana iz regiona kaže da je dao ili ponudio mito zvaničniku Vlade ili državnom službeniku. Situacija je posebno interesantna u Srbiji, gdje je čak 54 odsto mita isplaćeno – policiji. 
Što se stabilnosti regiona tiče, samo 15 odsto građana Crne Gore smatra da će u narednih pet godina doći do rata negdje na Balkanu, dok 66 odsto smatra da neće. Rata se građani više pribo javaju u Makedoniji i Srbiji: 29, odnosno 22 odsto. 
Prema rezultatima istraživanja Gallup Balkan Monitora, građani Crne Gore svoju sadašnjost ne vide crno, a optimisti su kada je budućnost u pitanju. Još da Vlada malo pojača antikorupcijske aktivnosti, i sve će, manje-više, doći na svoje mjesto. Ali ako je tako, kako objasniti da se svaki drugi građanin Crne Gore anketarima povjerio da „definitivno razmišlja o iseljenju iz zemlje“. 
Gdje će, sad kad je najljepše?

 

Andrej NIKOLAIDIS

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...