Monitor.co.me

Veteran za saobraćaj i javni red

E-mail Ispis PDF

stojanovicUprava policije (UP), najmasovniji segment državne uprave, k tome naoružan, opremljen sredstvima prinude, tehnikom za tajni nadzor i u prosjeku sa preko 60 miliona eura budžeta – bez zakonitog je direktora tri i po godine. Čak i da u međuvremenu stopa kriminaliteta nije porasla, podatak je zabrinjavajući i sa aspekta stvarnih, očekivanih i pretpostavljenih zloupotreba službenih ovlašćenja.

Javnost nije upoznata o ishodu postupka ocjene ugovora za nabavku i održavanje policijskih informacionih sistema koje je bivši ministar unutrašnjih poslova jesenas dostavio VDT-u. Izrečene su, manje-više, obrazložene sumnje da je struktura prikazanih troškova UP-a fiktivna; pominju se muljanja sa otpremninama, putnim nalozima, izvođenjem radova. Tačne su se pokazale sumnje da je UP nelegalno primjenjivala mjere tajnog nadzora i da se u njenim redovima nalaze osuđenici za krivična djela, itd.

U međuvremenu, nakon ponovljenog javnog konkursa, ministar Raško Konjević je predložio Slavka Stojanovića, sadašnjeg vršioca dužnosti, za direktora UP-a. Nadležni odbor Skupštine, kako je najavljeno, 17. juna će o tome dati neobavezujuće mišljenje, jer u konačnom Vlada odlučuje o imenovanju.

Zimus je, u svojoj 54. godini, uzevši u obzir ostvareni beneficirani radni staž, Stojanović prije razmišljao o skorom penzionisanju nego o direktorovanju. No, planovi i ambicije su mu promijenjeni iznenadnim povlačenjem favorita Vladana Jokovića, nakon čega ga 21. februara postavljaju za vršioca dužnosti.

Stojanović je preko tri i po decenije u policiji. Na poslovima održavanja javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, prošao je od 1977, dužnosti od pozornika, komandira, višeg inspektora, do pomoćnika načelnika centra bezbjednosti i načelnika odjeljenja u sjedištu UP-a. Završio je sve specijalizovane policijske škole: srednju, višu i fakultet bezbjednosti.

U odnosu na prethodnike – ekonomistu Božidara Vuksanovića, oficira Veselina Veljovića; takođe i šefove nekadašnje Službe javne bezbjednosti: politikologa Mića Orlandića, pravnike Vuka Boškovića i Milisava Markovića – Stojanović je, reklo bi se, pravi profesionalac.

No, najmanje dvije dostupne činjenice iz Stojanovićeve biografije temelj su sumnje da su policijske diplome i iskustvo garancija njegove efektivne sposobnosti da se suoči sa najkrupnijim izazovom pred kojim se UP nalazi: borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naime, Stojanović je u kriminalističkoj službi bio samo kao pripravnik; taj podatak nije presudan, ali ga ne treba prenebregnuti. Ipak, od veće je važnosti da ga je oktobra 2005. iz birokratske anonimnosti resora bezbjednosti saobraćaja u špic policijske hijerarhije lansirao kontroverzni Veljović.

Četiri i po godine, kao rukovodilac Sektora policije opšte nadležnosti – uniformisane policije, Stojanović je bio član Veljovićevog kolegijuma i u tom svojstvu jedan od njegovih pomoćnika. Na sajtu UP-a piše da je te dužnosti obavljao „do 2008. godine", ali to ne stoji. Novi pomoćnik direktora UP-a za Sektor policije opšte nadležnosti je 11. marta 2010. preuzeo dužnost, a za Stojanovića je saopšteno da će od tada obavljati „poslove savjetnika".

Do rotacije je došlo pod pritiskom SDP-a, tj. tadašnjeg ministra Ivana Brajovića, koji je tražio ispunjenje koalicione kvote: jedno od pet pomoćničkih mjesta direktora UP-a pripalo je stranačkom kandidatu Nikoli Janjuševiću. Prethodno je Janjušević bio predsjednik OO SDP-a Nikšić.

Stojanović je, dakle, kao savjetnik, ostao u Veljovićevoj ekipi do njegove de facto smjene, a Vuksanović ga je preuzeo; izgleda da mu nije ni koristio, ni štetio. U nastalom vakuumu, kada je Joković odustao od konkurisanja pa iznenadio i Konjevića koji je planirao da ga na Vladi predloži za direktora UP-a, Stojanović je bio logičan izbor na meniju DPS-SDP kuhinje – veteran u aktivnoj službi, sa biografijom bez repova, doduše, takođe i bez nekih hvalevrijednih rezultata.

Ako je Stojanović imao razloga da bude ljut na SDP, kada je morao odstupiti sa mjesta načelnika Sektora policije opšte nadležnosti, razvoj događaja je pokazao da je to bila po njega zapravo srećna okolnost: izuzev Janjuševića, svi Veljovićevi pomoćnici direktora su u međuvremenu ili smijenjeni, ili im je istekao mandat.

Upravo je u toku konkurs za načelnike tri sektora UP-a: za obezbjeđenje ličnosti i objekata, granične i kriminalističke policije. Preostala dva načelnika – za policiju opšte nadležnosti (Janjušević), te za ljudske resurse, pravna pitanja, telekomunikacione i informacione sisteme (Slobodan Filipović) – ostaju do daljnjeg na funkcijama.

Kada se svi ti konkursi i imenovanja okončaju – otprilike do kraja tekućeg mjeseca, za očekivati je da se konačno nešto i radi. Ministar Konjević je 10. maja najavio da će „uskoro biti završena velika akcija u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, koja će po visini štete koju je prouzrokovala državi, biti veća od svih koje su realizovane tokom prethodne godine".

Dok to sve ne vidimo na djelu, ostaju i druga otvorena pitanja. Najbitnije: ni desetak mjeseci od usvajanja novog Zakona o unutrašnjim poslovima, nema obavezujućeg novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Višak je zaposlenih policajaca – oko 1.000. Iz UP-a su još 2011. saopštili da njihovo „otpuštanje ne može uticati na bezbjednosnu situaciju". Ako je tako, zbog čega ih onda plaćamo?


Vladimir JOVANOVIĆ

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...