Monitor.co.me

DUŠKO BJELICA: Vođa DPS-ove navale

E-mail Ispis PDF

bjelicaDa je Duško Bjelica 2001. godine uspio da se domogne kormila Fudbalskog saveza SRJ možda nikad ne bi imao šansu da kroji sudbinu Univerziteta Crne Gore, a posebno dekanima. Ali, tada su protiv njega ustali fudbalski stručnjaci, tako da je Bjelica nastavio karijeru u drugom smjeru: doktorirao, dogurao do dekana Fakulteta za fizičku kulturu i predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, koji sada vedri i oblači toj akademskoj ustanovi.

 

Vratimo se na početak vijeka.

U februaru 2001. Bjelici, tadašnjem generalnom sekretaru Fudbalskog saveza Crne Gore, uskratio je podršku Fudbalski savez Srbije da bude predsjednik Izvršnog odbora FSJ. Džaba je FSCG ovako opisivao vrline svog kandidata: ,,Duško Bjelica je magistar fudbala, a njegov kvalitet su mladost (37 godina) i iskustvo, jer čitav radni vijek je proveo u fudbalu. Vrlo je radan, odgovoran, rad organa FSCG je najviše zahvaljujući njemu podignut na zavidan nivo".

Ne znamo ko je Bjelici pisao ovakve hvalospjeve, ali ostale su zapisane i drugačije karakteristike o njegovom fudbalskom djelu.

Sutjeska iz Nikšića je osporila njegovu kandidaturu za čelnika FSJ. Dejan Savićević je izjavio: ,,Duško Bjelica može sebe da bira gdje mu je volja, čak i za selektora..." Upućeni su tada tvrdili da je Savićević svojevremeno bio ,,mentor" Bjelici kada je uspio da ga zaposli u FSCG, ali da se Bjelica kasnije ,,opustio".

Posebno je zanimljivo reagovanje Dragutina Spasojevića, predsjednika Trenerske organizacije Crne Gore: ,,Tim predlogom je ponižena Crna Gora, pa i fudbal u cjelini... Duško Bjelica nikada nije bio fudbaler, trener još manje. O njegovoj školskoj spremi rekli su mnogi drugi, ali brzina kojom je došao do magistra, govori sve. Međutim, rijetko ko je govorio da je dolaskom Bjelice na mjesto generalnog sekretara FSCG počeo sunovrat fudbala u Crnoj Gori. Sve afere, velike i male, vezane su za njegovo ime".

Da li se Spasojeviću slučajno omaklo da Bjelica nikada nije bio fudbaler? Ako je vjerovati Pobjedi, taj list je tri godine kasnije, u tekstu Od lijevog halfa do doktora nauka, objavio da je ,,Bjelica počeo da igra fudbal u Agrokombinatu", uz informaciju da je 2003. odbranio doktorsku disertaciju Uticaj fudbalskog treninga na biomotorički status kadeta Crne Gore.

Bjelica, kojeg predstavljaju i kao naučnika, autor je više publikacija, pa i seminarskog rada Uticaj zamora na tačnost udarca u fudbalu u uslovima maksimalnog udarnog impulsa. U njemu se nalazi i ovakvo otkriće: ,,Ukoliko se vrši udarac nogom po lopti unutrašnjom stranom hrpta stopala, protežiranom nogom i u odmorenom stanju, tačnost pogađanja cilja u fudbalskom sportu, kada se vrši udarac nogom po lopti unutrašnjom stranom hrpta stopala, protežiranom nogom statistički ne zavisi od stanja zamorenosti". Ko hoće da razumije, mora zagaziti u ove dubine.

Izgleda da je to uobičajeni stil prof. dr Bjelice. Kada je u junu ove godine Fakultet za sport i fizičko vaspitanje slavio pet godina postojanja dekan Bjelica je kitio: ,,Mi naš rad na fakultetu želimo i vidimo da na još višem nivou osnažuje i širi stručna znanja, stručnu umješnost i stručnu emocionalnost, a kao sredstvo i cilj vaspitanja naša misija se može sagledati u istorijskom trajanju čovjeka, kao njegovom nastajanju tokom rasta i razvoja, a posebno u interakciji sa psihofizičkim karakteristikama i socijalnim okruženjem. Mišljenja sam da smo u tome potpuno uspjeli". Uf.

Ovih dana Bjelica je, kao predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, opet na sebe skrenuo pažnju akademske i ostale javnosti. Prošle nedjelje Upravni odbor poništio je izbor Sonje Tomović Šundić za dekana Fakulteta političkih nauka. U oktobru prošle godine, kako je pisao Monitor, ,,politička uprava Univerziteta Crne Gore, kamuflirana u akademska zvanja" razriješila je dužnosti dekana Draga Radulovića. Upravni odbor je ekspresno na elektronskoj sjednici donio novi pravilnik kojim se predviđa mogućnost uvođenja vanrednih mjera na fakultetima po hitnom postupku. ,,Ovo se dešava prvi put u istoriji UCG, a nezabilježeno je u akademskoj praksi", reagovao je kolektiv Pravnog fakulteta braneći autonomiju fakulteta. Grupa njegovih profesora tvrdila je da je odlukom Upravnog odbora ,,ukinuta sloboda i autonomija Univerziteta Crne Gore". ,,Danas je žrtva ovog pučističkog akta Pravni fakultet i dekan, a samo je pitanje ko će biti sljedeći''. Sljedeći je bio Fakultet političkih nauka, a ko je sad na redu vidjećemo. Bjelica je najavio da su u UO nezadovoljni Filozofskim fakultetom i da će dekanu, prodekanima i profesorima biti upućen „oštar protest".

Krajem prošle godine, u intervjuu Pobjedi, govoreći o problemima na Univerzitetu, Bjelica je bio još određeniji: gdje se ne mogu mijenjati navike, mijenjaće se ljudi! Sjećate se onog Staljinovog savjeta: ,,Postoji čovjek - postoji problem. Nema čovjeka - nema problema". Naravno, sada je na djelu modelirana verzija. Nijesi po mjeri partijskih bogova, nema te na kadrovskim listama.

Famozni Upravni odbor konstituisan je u julu prošle godine i za predsjednika imenovan Duško Bjelica. Samo dvadeset dana ranije Bjelicu je Glavni odbor DPS-a, na predlog Predsjedništva partije, postavio na čelo novoformirane Komisije za sport, omladinu i saradnju sa civilnim sektorom. Od tada ne patiše.

Nakon afere na Pravnom iz Centra za građansko obrazovanje saopštili su da se novi saziv Upravnog odbora ,,ponaša kao partijska ćelija", a ne kao organ u okviru Univerziteta. ,,Principijelni Bjelica" primjenjuje dvostruke standarde i metode partijskih čistki i na državnom univerzitetu ponaša se ,,kao vlasnik lokalnog fudbalskog kluba".

Bjelica je uzvratio biranim riječima: ,,Iza te NVO kriju se male profesorice i još manji profesori".

Upravni odbor odlučuje bukvalno o svemu, kao da ne postoje Ministarstvo prosvjete, rektor, dekani...

Nedavno je imenovao dekane Ekonomskog, Pravnog, Mašinskog, Građevinskog, Metalurško-tehnološkog, Fakulteta dramskih umjetnosti, Medicinskog i Biotehničkog fakulteta.

Od ove školske godine nema brucoša na devet studijskih programa. Bjelica je tu odluku obrazložio ovako: ,,Visoki su troškovi i nema se kadra, pa je procijenjeno da bi jednu godinu trebalo da preskočimo".

Prošle godine Sindikat Univerziteta revoltirala je odluka Upravnog odbora da stanove namijenjene socijalno ugroženima proda radi vraćanja dugova po osnovu zarada zaposlenim. Bjelica se branio da je Univerzitet doveden na granicu kolapsa i da Upravni odbor teži da prevaziđe tešku situaciju.

Upravni odbor stopirao je prošle godine raspodjelu 152 stana zaposlenim na Univerzitetu zbog kršenja pravilnika, koji je prije toga poništio Ustavni sud. Bjelica je tvrdio da ,,ne postoje dokazi da su pojedini profesori dobijali stan iako imaju riješeno stambeno pitanje''. A sve zloupotrebe, kako je pisao i naš list, mogao je naći u biltenima Univerziteta. Na primjer, tadašnjem predsjedniku Stambene komisije Zoranu Rašoviću dodijeljen je veći stan nego što mu pripada iako je imao riješeno stambeno pitanje – stan i kuću u Podgorici.

Na sve glasnija pitanja sa Univerziteta gdje je završio novac od prodaje brojnih stanova, poslovnih prostora, garaža... predsjednik UO najavio je angažovanje nezavisne revizorske institucije da utvrdi činjenice o raspodjeli i prodaji stanova. Nije javljeno da li je to i uradio.

Nakon smjene dekana studenti su na ulazu u Pravni fakultet okačili transparent: Fakultet pripada svima.

Orvelovski rečeno malkice su pogriješili – fakulteti i Univerzitet nekima pripadaju malo više zahvaljujući i svemoćnom Upravnom odboru Duška Bjelice. Vođi DPS-ove navale, koja se strogo drži partijske direktive.


Veseljko KOPRIVICA

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...