Monitor.co.me

Pukla tikva

E-mail Ispis PDF

Kako se 2013. godina bliži izmaku i kako se misli političkih prvaka u Bosni i Hercegovini sve više prebacuju u 2014. – izbornu – sve se jasnije naslućuje i posve nova politička konstelacija. U Republici Srpskoj stvara se front na čijoj jednoj strani je Dodikov SNSD, a na drugoj faktički svi ostali. Među strankama koje ciljaju na hrvatsko biračko tijelo, ponovo se stvara jaz između dva HDZ-a (HDZ BiH Dragana Čovića i HDZ 1990 koji poslije povlačenja Bože Ljubića vodi Martin Raguž), dok je na tzv. ljevici sve snažniji animozitet doskorašnjih stranačkih drugova, a danas lidera dvije partije – Zlatka Lagumdžije na čelu SDP-a i Željka Komšića na čelu nedavno osnovane Demokratske fronte (DF). A ipak, sve strateške promjene, koliko god nipošto ne bile beznačajne, sitne su u poređenju sa tektonskim poremaćajima na, uslovno rečeno, bošnjačkoj političko-društvenoj sceni.

Kad je prije četiri godine, osnivanjem Saveza za bolju budućnost (SBB), medijski tajkun (vlasnik Dnevnog avaza, najtiražnijeg dnevnika u BiH) Fahrudin Radončić direktno ušao u visoku politiku, volio je sebe nazivati bošnjačkim Berluskonijem. Takođe, u to vrijeme gotovo da i nije bilo istaknutijeg bošnjačkog političara, intelektualca, biznismena koji preko stranica Dnevnog avaza nije bio provlačen kroz ,,toplog zeca" uvreda i podmetanja. Postojao je samo jedan izuzetak – tadašnji reis Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Ne samo da je na stranicama Avaza bilo nemoguće pročitati ijednu kritičku riječ o Ceriću, nego je i najsigurniji način da Avaz nekog pojedinca naročito agresivno napadne (nazivajući ga islamofobom i sličnim terminima) bio da taj pojedinac u nekom drugom mediju kaže nešto neafirmativno o Ceriću.

Na izborima 2010. godine, SBB je solidno prošao, a Radončić je trku za Predsjedništvo BiH izgubio od Bakira Izetbegovića iz SDA. Nakon što su SDP i SDA proglasili koaliciju, Radončić je samog sebe proglasio liderom opozicije. Vrlo brzo, međutim, SDP se predomislio, odbacio je SDA i prigrlio SBB, pa je Radončić postao državni ministar bezbjednosti.

Na vrlo vješt način, međutim, Radončić neuspjehe vlasti fakturiše SDP-u kao jačem koalicionom partneru. Takođe, vrlo ciljano on gradi sliku o samom sebi kao o velikom borcu protiv korupcije, takoreći ,,bosanskom Vučiću". Zanimljivo je da su početkom ove sedmice, banjalučke Nezavisne novine upravo Vučića proglasile ličnošću godine u regiji, a Radončića najboljim ministrom u BiH.

Moglo se reći da je na Vučićevom tragu i Radončićeva nagla kooperativnost spram međunarodne zajednice. On koji je doskoro sticao simbolički kapital kao neovlašteni branilac islama i muslimana, sada svako malo koristi priliku da kritikuje radikalni islam, mudžahedine itd. Tako se odnedavno na stranicama Dnevnog avaza svako malo mogu pročitati kritike na račun bivšeg reisa Cerića kao glavnog krivca za radikalizaciju dijela bh. musliamana, ali ne samo to, nego i optužbe po kojima je Cerić bio saradnik UDBA-e.

Radončić je personalno postao mnogo jači od svoje stranke. Po nekim analizama, njegov cilj bi mogao biti da u vladi poslije idućih izbora bude neka kombinacija Dačića i Vučića u srpskoj. Da kao manjinski partner u koaliciji koju bi vodila SDA bude premijer (prepuštajući Izetbegoviću da ostane u Predsjedništvu), ali da istovremeno u svojim rukama ima i najveću neformalnu moć. Regionalnu političku vrtešku definitivno okreću zanimljivi vjetrovi. Mada može zvučati kao teorija zavjere, ali ima razloga za pitanje – hoće li se stranci odlučiti da poslove u središtu zapadnog Balkana rješavaju kontrolišući tri čovjeka: Vučića, Đukanovića i Radončića.


Muharem BAZDULJ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...