Monitor.co.me

Osveta ČOZ-ovaca

E-mail Ispis PDF
Ne znam kako se to zvalo u Crnoj Gori, no u Bosni i Hercegovini osamdesetih to se zvalo – ČOZ. Skraćenica ČOZ označavala je ,,čas odjeljenske zajednice"; ČOZ bi se obično održavao kao šesti ili sedmi čas ponedjeljkom. Osnovci bi tada s razrednikom ili razrednicom pretresali interne probleme: ko je gađao djevojčice poklopcima od flomastera, ko je zalijepio žvaku na klupu, zašto redar ne briše tablu urednim vertikalnim potezima spužve, nego samo ofrlje mrlja i brlja itd. Svi normalni đaci mrzili su ČOZ, ali u svakom razredu, među tridesetak djece, bila su bar dva-tri marljiva ČOZ-ovca: predsjednik razreda, voditelj ,,disciplinske sveske", pokoja štreberka. Njih je više ložila sterilna diskusija od mogućnosti da iziđu napolje, u sunčan dan. Oni su bili skloni da tvrde kako ČOZ zapravo postoji za naše dobro.

Nisam se sjetio ČOZ-a valjda i dvadeset godina, sve do posljednjih par sedmica tokom kojih su takozvani plenumi isisali svu potencijalnu energiju iz izvorno socijalnih protesta što su početkom februara potresli nekoliko većih gradova u (Federaciji) BiH. Podsjetimo, prije nepuna dva mjeseca, najprije u Tuzli, a zatim i u Sarajevu, Zenici, Bihaću i još nekim gradovima, obespravljeni narod se digao na proteste. Bunt je eskalirao paljenjem zgrada kantonalnih vlada. Stvar je odjednom postala globalno aktuelna. Zainteresovali su se svjetski mediji, EU birokrati i mnogi drugi. Čak su i bh. političari, protiv kojih je bunt bio usmjeren, izjavljivali kako su demonstranti u stvari u pravu?!

Demonstracije su uglavnom ostvarile svoj primarni cilj – tj. prozvane kantonalne vlade su podnijele ostavke. Vakuum koji se stvorio pokušali su iskoristiti tzv. usual suspects odnosno poznata lica s javne scene, nekakvi nevladini i pseudoumjetnički aktivisti što su nominalno antipolitični i apolitični, a zapravo se guraju svuda gdje namirišu neki novac. Oni su krenuli da organizuju takozvane plenume, neobavezne građanske pričaonice, gdje bi u teoriji svako imao pravo da kaže šta ga tišti, a da onda ,,radne grupe" to pretvore u prijedloge koje bi svaka buduća vlast morala da ostvari. Na svako, čak i najdobronamjernije moguće, pitanje tipa ko je ,,plenume" ovlastio da predstavljaju sve građane, kad u njima ne učestvuje vjerovatno ni jedan posto populacije, slijedi odgovor koji ,,pitca nekog" pretvara u retrogradnog neprijatelja, svjesnog ili nesvjesnog sljedbenika ,,stranačkih oligarhija". To što su ,,plenumaši" oligarhija gora od svake stranačke, jer se ni izbora ne boje, to je drugi par rukava o kojem se ne priča.

U svemu tome je vjerovatno najbizarniji intenzitet strasti s kojom se ,,plenumaši" lože na svoj projekat odnosno bijes usmjeren prema svakom (rijetkom) inokosnom tonu. Po upornosti s kojom brane ideju da ima nečeg politički smislenog u tome što rade malo se s kime mogu porediti. A ja se danima mislim na šta mi to sve liči, a onda mi sine: ČOZ.

Kao i na ČOZ-u, sve je teatar. Ništa se tu ne odlučuje, makar postoji privid procedure. Ne samo da budućnost Bosne i Hercegovine više zavisi od globalnih geopolitičkih silnica nego od svih njihovih plenumaških fantazmagorija, nego čak ni iz lokalne dnevnopolitičke perspektive, ,,plenumaši" nisu ništa drugo nego bh. varijanta onoga što su u Srbiji bili ,,bijeli listići". Ogroman medijsko-intelektualno-logistički napor stoji iza naoko originalne ideje čija je stvarna svrha nevjerovatno banalna. Jer kao što je stvarna svrha ,,bijelih listića", ispostavilo se, bila da na vlast u Srbiji dođu Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, jedina stvarna politička posljedica plenuma biće izborna pobjeda Fahrudina Radončića. Živi bili, pa (u oktobru) vidjeli!


Muharem BAZDULJ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...