Monitor.co.me

ČASLAV VEŠOVIĆ: Megafon

E-mail Ispis PDF

Caslav_Vesovic_03Prije mjesec, nakon izborne pobjede opozicije u Beranama, pošto su opozicioni aktivisti uhvatili na djelu, u neformalnim mjesnim odborima, operativce DPS-a tokom dijeljenja novca glasačima, te zaplijenili dokumentaciju koja svjedoči o izbornim mahinacijama, oglasio se glasnogovornik vladajuće partije Časlav Vešović. Kazao je, ne trepnuvši: ,,Ne mogu ni da zamislim šta bi se desilo da su, nekim slučajem, naši aktivisti upali u njihove privatne kuće". Afera Snimak, sva izdanja, pokazala je upravo narečeno: aktivisti DPS-a samo se time i bave, godinama, na teritoriji čitave zemlje, sistemom ucjena i pritisaka. Afera Mašan svjedočila je isto. Portparol Vešović, tom izjavom, proslavio je dvije godine rada na poziciji medijske zaštite kriminogene političke organizacije bez presedana na prostoru mnogo širem od Crne Gore.

 

Snašao se Vešović dobro u poslu, kako definicija kaže, stvaranja dobre slike o instituciji i pojedincu koga predstavlja: DPS-u i sedmostrukom premijeru Milu Đukanoviću. Čim je, početkom 2012. godine, preuzeo portparolsku štafetu od Rajka Kovačevića dao se u farbanje lika mu i djela.

Kada je maja iste godine u renomiranom i svjetski poznatom američkom listu Forin afers, Crna Gora, uz Bugarsku, okarakterisana doslovce kao mafijaška država – u kakvim visoki vladini zvaničnici bivaju integralni igrači, ako ne i lideri kriminalnih preduzeća – Vešović je promptno reagovao: za takve ocjene krivi su opozicija, pojedini mediji i dio NVO sektora! Kazao je, za vječnost: ,,Koristeći svaku priliku da Crnu Goru okarakterišu kao kriminalnu državu, ponekad mogu uticati na objektivnost pojedinih međunarodnih nevladinih udruženja, kada je u pitanju napredak naše države u sveobuhvatnoj društvenoj reformi."

Nedugo zatim, u istom ritmu, za radio Antenu M, Vešović je kazao da Milo Đukanović nije u tadašnjem intervjuu beogradskom nedjeljniku Vreme kritikovao medije, već pojedince koji su zloupotrijebili medijsku slobodu. Istinomjer (projekat mjerenja učinka političara) je, kasnije, utvrdio da Vešovićeva tvrdnja izrečena u izjavi nije bila istinita.

Kada je, potom, njemački list Zidojče cajtung objavio da Đukanović i dalje drži sve u političkom i poslovnom svijetu Crne Gore, te kada je uticajni Fajnenšel tajms objavio da Crna Gora uživa reputaciju švercerskog raja, a koalicija na vlasti ima problem zbog optužbi za korupciju koje uključuju Đukanovića, njegovu porodicu i njemu bliske ljude, Vešović je svojski branio dvor. Optužio je – po oprobanoj recepturi – ,,zvaničnu i nezvaničnu" opoziciju da su se okrenuli stranim diplomatama i novinarima, ,,ne bi li ih zloupotrijebili i postigli zacrtani cilj" – rušenje demokratski izabrane vlasti u Crnoj Gori. Pa poentirao: ,,Ako je to cilj njihove politike, onda ne zaslužuju ni da budu dio javnog života u našem društvu, a kamoli da budu vlast". Cenzorski duh je neuništiv.

Lojalnost partijskoj i Đukanovićevoj stvari nije stigla naprasno. Vešović se uporno penjao po ljestvici partijske hijerarhije. U politiku, Đukanovićevu, ukrcao se sa 22 godine. Izabran je za predsjednika Savjeta mladih DPS-a, u dva mandata. Danas zna da kaže: ,, Tada nijesam slutio da ću danas biti u ovoj poziciji." Na čelu mladih ostaje pet godina: od 2002. – 2007.

Iste godine kada je postao prvi omladinac DPS-a, ulazi i u odborničke klupe glavnog grada. Ostaje tu osam godina. Od tada, vidljivo je u imovinskom kartonu, napreduje (Naprijed Crna Goro). Pisali smo o tome: 2005. na njegovo ime upisan je poslovni prostor od 40m2, automobil Golf II ('91. godište), 240 eura po osnovu studentskog kredita, 600 eura godišnje od članstva u UO „Muzeji i galerije", 3600 eura naslijeđene penzije godišnje.

Dvije godine potom, prijavljuje platu od 550 eura, ali i podiže kredit od 40.000 eura. Međutim, kako je Monitor već zabilježio (bez demantija), Vešović otvoreno kršeći Zakon o sprječavanju konflikta interesa, tek dvije godine kasnije u imovinski karton zavodi „hipoteku na kredit", ni u tom trenutku ne notirajući visinu kredita.

Onda ide: novi auto, plata raste, članstvo u UO Gradski stadion Podgorica od čega svakog mjeseca kapa još jedna platica, članstvo u IO DPS-a, naknada od JP Stadioni raste, mjesečna plata se povećava, poslovni prostor Vešović daje u zakup po cijeni od 7200 eura, upisuje ušteđevinu od 20.000 eura, plata nanovo raste (godina je 2010.), postaje član Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (od čega mjesečno počinje da prima 1270 eura), mjesečnoj nadoknadi iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo pridodaje i platu od 1212.58 eura, kao direktor JP Sportski objekti Podgorica. Konačno: glasnogovornik.

Glasno govori ono što mu se kaže: Crna Gora je primjer u regionu. Konsolidovana demokratija. Zemlja bez političkih afera. Država kojom upravlja najbolja partija na ovim prostorima. Kojom rukovodi nadaleko najbolji političar, bez mrlja u karijeri. Mafija postoji samo u medijima. Korumpirani su samo opozicioni političari. Pipke organizovanog kriminala valja tražiti u redovima kritičara vlasti. Raj.

Ne čudi, imajući u vidu sve navedeno, što na pitanje šta to najviše voli u činjenici što je odrastao, odgovara: ,,Širi pogled."

Megafon mafije.


Marko MILAČIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...