Monitor.co.me

Lijevo-desno, gore-dolje

E-mail Ispis PDF

Manje svojom zaslugom (ili krivicom), a više spletom širih geopolitičkih okolnosti, Bosna i Hercegovina je ponovo na globalnom nivou postala koliko-toliko interesantna tema. Kriza u Ukrajini, odnosno sukob Rusije i Zapada, tu je ključni razlog. (Indikativno je da se kad je riječ o Rusiji može govoriti o Moskvi kao sinegdohi, no kad je riječ o Zapadu teško je reći da li u tom smislu treba govoriti o Washingtonu, Londonu, Berlinu ili Briselu.) Ovih dana po Bosni i Hercegovini ponovo su špartali ministri vanjskih poslova evropskih zemalja, navratila je i Angelina Jolie, a na sastancima Evropske komisije ponovo se ne tek rutinski raspravlja o BiH. Čuju se i neke najave da bi početkom iduće godine moglo doći do konferencije u Berlinu, koju se niko još ne usuđuje nazvati ,,Dejtonom 2", a koja će vjerovatno mnogim publicistima sklonim megalomanskim analogijama izazvati asocijacije na Berlinski kongres iz 1878. godine.

Ipak, svaka promjena unutar Bosne i Hercegovina mora biti bar formalno sprovedana od njenih vlasti. Takozvana međunarodna zajednica je izgleda izgubila svako strpljenje spram nominalne ljevice utjelovljene u SDP-u Zlatka Lagumdžije i SNSD-u Milorada Dodika odlučivši da zaigra na nominalnu desnicu. Tako su nedavno u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Evropske narodne stranke, zajedničku izjavu potpisale SDA, SDS, HDZ, HDZ 1990 i PDP. Prve tri navedene stranke pobjednice su prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini 1990. godine (kad su ih vodili Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Stjepan Kljujić), dok su ostale dvije u ovoj konstelaciji relativno manje bitne, ali ipak nisu zanemarive. Naravno, neki su odmah krenuli s podsjećanjem na devedesete, uključujući i direktno ,,ugrožene" funkcionere SDP-a i SNSD-a. Ipak, Bakir Izetbegović, Mladen Bosić i Dragan Čović (kao lideri SDA, SDS-a i HDZ-a) zajednički ističu da su ove tri stranke ,,sazrele".

Ne ulazeći u neke globalne rasprave po kojima se razlika između političke ljevice i desnice generalno prilično izbrisala, u regionalnom kontekstu valja primijetiti da nema prevelike političke koristi od moralističkog podsjećanja na prošlost. U ovdašnjim okvirima, pobjeda Tomislava Nikolića nad Borisom Tadićem na predsjedničkim izborima u Srbiji prije dvije godine označila je novi trenutak. To se samo potvrdilo ovogodišnjim premoćnim trijumfom Aleksandra Vučića na parlamentarnim izborima u Srbiji. Ako nikog iz međunarodne zajednice ne interesuje njihov personalni ,,prtljag" iz rata i devedesetih, pa i iz poslijeratnih godina, zašto bi ovim bh. strankama i njihovim liderima to predstavljalo otežavajuću okolnost.

Nekooperativnost i nesklonost kompromisu Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika, njihov zadatak čini zapravo jednostavnijim nego što na prvi pogled izgleda. U novim okolnostima, kad je Brisel svjestan da Moskva (pa i Ankara) ima svoje interese na Balkanu, logično je očekivati da se i nekim zemljama sa zapadnog Balkana malo progleda kroz prste kao onomad istočnobalkanskim Bugarskoj i Rumuniji. U tom smislu ima i nekih signala, koji makar i ne bili previše primijećeni u javnosti, predstavljaju zanimljive ,,probne balone": Tako je nedavno Ana Trišić-Babić, Lagumdžijina zamjenica u Ministarstvu vanjskih poslova, inače kadar SNSD-a i najviše pozicionirana osoba iz Republike Srpske u bosanskohercegovačkoj diplomatiji, izjavila da ona misli, naglasivši da je to njeno lično mišljenje, da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo korisno članstvo u NATO savezu. Izgleda da će događanja na evropskom istoku, više pozapadnjačiti zapadni Balkan nego svi (lažni ili iskreni) napori njegovih političkih elita.


Muharem Bazdulj

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...