Monitor.co.me

Nije svaki dan Bajram

E-mail Ispis PDF
Već nekoliko ciklusa zaredom, opšti izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju prve nedjelje u oktobru. Iako su ove godine na kalendaru opšti izbori, oni nisu održani prvog oktobarskog vikenda. Termin im nije 5. oktobar, prva oktobarska nedjelja, nego 12. oktobar, sedam dana poslije. Izbri su pomjereni zbog Kurban Bajrama velikog muslimanskog praznika.

Na programu su izbori za članove Predsjedništva BiH, za državni parlament, za predsjednika Republike Srpske, za parlamente Federacije i Republike Srpske te za parlamente deset federalnih kantona.

Najveća gužva kad je riječ o poznatim političkim imenima jest u konkurenciji za bošnjačkog člana Predsjedništva. Tu su najprije aktuelni član Predsjedništva Bakir Izetbegović te najbliži takmac sa prošlih izbora Fahrudin Radončić. Ne treba, međutim, zanemariti ni dvojicu bivših istaknutih novinara, a danas, evo, političara: Bakira Hadžiomerovića (koji je kandidat Lagumdžijinog SDP-a) i Emira Suljagića (kandidata Demokratske fronte, stranke Željka Komšića). Napokon, tu je i nekadašnji reis Mustafa Cerić kao nezavisni kandidat, kao i još nekoliko kandidata bez ozbiljnijih šansi.

Kad je riječ o Republici Srpskoj, vrijedi istaknuti dva zanimljiva fenomena. Jedan je sudar Dodikovog SNSD-a i udružene opozicije. Za člana Predsjedništva SNSD je predložio aktuelnu premijerku RS-a Željku Cvijanović, dok je kandidat udružene opozicije Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa i nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH. Za predsjednika Republike Srpske se ispred svog SNSD-a takmiči aktuelni predsjednik Dodik, dok mu je konkurent Ognjen Tadić iz SDS, mladi pragmatični lider kojeg nije pogrešno nazvati prekodrinskom varijantom Aleksandra Vučića. Njihov sraz bi mogao i da odluči ko će biti na vlasti u RS-u u naredne četiri godine, jer predsjednik daje mandat mandataru, a teško je vjerovati da će ijedna od ove dvije liste imati većinu dovoljnu da sama vlada. U tom smislu, pravo prvog mandata može da stvori nedostižnu prednost.

Zanimljiva je mogućnost da će ,,jezičak" na vagi u Republici Srpskoj, možda i presudan za stvaranje većine, imati stranke koje pretenduju na bošnjačke povratničke glasove. One su se u cilju izbjegavanja rasipanja glasova udružile u koaliciju Domovina pa postoji šansa da poslije petnaestak godina Bošnjaci prvi put ponovo postanu realan politički faktor u Republici Srpskoj.

Na hrvatskom dijelu političkog spektra, situacija je na prvi pogled najjasnija. Dragan Čović iz HDZ-a veliki je favorit za izbor na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva, iako iz nekih hrvatskih krugova još ima bojazni da bi, zahvaljajući bošnjačkim glasovima, Martin Raguž ili eventualno Živko Budimir mogli da ponove uspjeh Željka Komšića. Takođe, i kad je riječ o vladajućoj koaliciji na federalnom i državnom nivou, po svemu sudeći već bi se sada moglo reći da će one biti teško zamislive bez participacije Hrvatske demokratske zajednice.

Međunarodna zajednica šalje poruku o potrebi što veće izlaznosti. Ne tako direktno, ali ipak prilično jasno oni pozivaju i na promjenu trenutne vladajuće garniture. Ipak, čini se da će uticaj "stranaca" biti veći kod sklapanja koalicija nakon izbora, nego što ga imaju na same birače.

Stara poslovica "Nije svaki dan Bajram" poručuje zapravo kako nije svaki dan poseban. U tom smislu, nisu svaki izbori nešto što mijenja stanje i situaciju. Vrijedi se nadati da izbori koji su bili pod bajramskim uticajem u tom smislu nose neku drukčiju auru i da će ovi izbori zaista nešto da promjene.


Muharem BAZDULJ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...