Monitor.co.me

Čovjek promjena

E-mail Ispis PDF

aleksa-becicMožda i za Socijalističku narodnu partiju 5. oktobar bude dan koji je nagovijestio promjene. Tada je Glavni odbor stranke donio odluku o sazivanju Kongresa za 23. novembar, kada će se znati novi predsjednik SNP-a. Iako je unutarpartijski postupak predlaganja kandidata u toku (zvanično će biti poznati 18. novembra), moguće je da će se kandidovati dosadašnji predsjednik Srđan Milić, izvjesno – poslanik Aleksandar Damjanović, i sigurno – prema sopstvenom priznanju – da će u trci za prvog čovjeka stranke učestvovati mladi Aleksa Bečić. Jasno je: neće to biti obični partijski okršaj. Neće to biti samo partijski okršaj. Riječ je o borbi dva koncepta SNP-a, ali, i, šire - novog talasa u crnogorskoj politici, u Crnoj Gori. Stoga, odlučuje se: da li će prevagnuti sumnjivi i istrošeni ili čisti i mladi kadar.

Tu je struja prvog čovjeka partije, Milića i njegovih, prije svih Snežane Jonice i Aleksandra Damjanovića – koji su, uzmimo samo najaktuelniji primjer, zajedno sa DPS-om i SDP-om, za novog Vrhovnog državnog tužioca podržali Ivicu Stankovića. Na drugoj strani je prvi čovjek partije na prošlim lokalnim izborima u Podgorici, Bečić i njegovi, podržani starijim kadrom okupljenim oko poslanika Velizara Kaluđerovića, koji su na organima stranke bili izričito protiv podrške Đukanovićevom VDT-u.

Aleksa Bečić (rođen 1987. godine) sa timom mladih, preduzimljivih i hrabrih ljudi, postigao je ono što je i prije majskih izbora najavljivao, da značajno proširi dijapazon potencijalnih glasača svoje partije. Iako opozicija nije uspjela da se domogne vlasti, Bečić je – originalnom kampanjom i svježim licem/licima – ostvario najbolji podgorički rezultat - u posljednjih 12 godina!

Kazao je tada: ,,Ostvarili smo rast od više od 100 odsto glasova u odnosu na izbore održane prije godinu i po i to je ubjedljivo najveći rast koji je neko od značajnih političkih činilaca uspio da ostvari u Crnoj Gori u istorijatu političkih odnosa u višestranačju, u odnosu na dva izborna procesa". Pa, potom: ,,Potpuno iskreno i čisto sam nastupio pred građanima kako sam to uvijek činio i kako ću činiti."

Na početku kampanje, oglasio se bivši gradonačelnik, šerif od Podgorice, Miomir Mugoša. Kazao je, u depeesovskom stilu, da je dobro imati ambiciju, ali onu - zdravu, na ,,bazi određenog iskustva i kapaciteta da bi nekome mogao nešto da poruči", te kako ,,misli da bi funkcija gradonačelnika za Bečića, bila prevelik zalogaj."

Mugoša se nije želio sjetiti da je i njegov nadređeni, partijski šef, Đukanović, u Bečićevim godinama, bez dana radnoga staža, postao - premijer. Da li je Mugoša, kada je pomenuo iskustvo mislio na iskustvo koje on ima - u sumnjivim rabotama - nije pojasnio, ali mu je Bečić propisno odgovorio: ,,Drago mi je što aktuelni gradonačelnik smatra da nemam kapaciteta da vodim Glavni grad, a time što kao kontraargument koristi moju mladost samo priznaje moju pobjedu."

Kada smo kod iskustva, Bečić ga – dvadesetsedmogodišnjak – u odnosu na svoje godine, iza sebe ima poprilično. U Odboru mladih SNP-a nešto više je od deceniju. Član Opštinskog odbora glavnog grada od 2006. godine. Četiri godine kasnije postaje odbornik u Skupštini glavnog grada. Iste godine ulazi u članstvo Glavnog i Izvršnog odbora. Dvije godine kasnije, 2012, napreduje do pozicije potpredsjednika Odbora SNP-a, Podgorice. Godinu kasnije zatičemo ga i na poziciji portparola. Slijedi, u stranci jednoglasno podržana, kandidatura za nosioca izborne liste na lokalnim izborima u Glavnom gradu. I, sada, na tom talasu – kandidatura za prvog čovjeka partije.

Mladi aktivista i dugogodišnji član SNP-a – koji je insistirao na anonimnosti, Monitoru je kazao da smatra da je riječ o jednoj od najvažnijih odluka za budućnost partije. ,,Svi kandidati imaju izvjesne kvalitete, međutim ako moramo odlučivati između njih, prednost dobija Bečić, zato jer kao najjača opoziciona partija, treba da se mijenjamo, reformišemo. Kako mislimo da pobijedimo kriminalnu vlast ako ne mijenjamo stvari u svojim redovima. Uz to, ako Aleksa pobijedi, to je šansa za privlačenje novih birača i profilisanje stranke kao građanske. Ako on pobijedi, to ne znači nikakvu sječu ljudi koji su godinama stvarali SNP ".

Ukoliko Bečić, magistar ekonomije, dobije podršku partije, to će ličiti na ono što je prije desetak godina, kao momčić, uradio za svoj klub, Crvenu stijenu (pred punim tribinama Gradskog stadiona u Podgorici, tokom finala Kupa Crne Gore u fudbalu): tada je Crvena stijena njegovim golom pobijedila Mladost (1:0) i osvojila Kup Crne Gore, što je jedan od najvećih uspjeha u njenih 90 godina postojanja. Time je njegova ekipa stekla pravo učešća u Kupu Srbije i Crne Gore za narednu godinu kada je eliminisala novosadsku Vojvodinu sa 2:0. Oba gola su bila Bečićeva.

Tako nešto treba i SNP-u, i Crnoj Gori: golovi političkih promjena.


Sputavaju ga i u sopstvenoj partiji

Taman kada je izgledalo da SNP nepovratno klizi u sunovrat, prepolovljen meteorskim uzletom Demokratskog fronta ali i hipotekom stranke koja se lagano utapa u DPS, Milić povlači majstorski potez i u prvi plan istura dva mlada, ambiciozna i neuprljana političara; Dragoslava Šćekića i Aleksu Bečića, kaže za Monitor Duško Kovačević.

,,Bečić za razliku od Šćekića, koji će brzo razočarati političkom ambivalentnošću, odaje utisak momka koji je energično i agilno riješio da reformiše posustajući SNP, vraćajući ga u svoje ishodišno mjesto u poprište antirežimske borbe.

Opozicioni glasači su nepogrešivo prepoznali iskrenost, jasnost i odrješitost mladog Bečića. U njemu su vidjeli suprotnost Milićevom iritirajućem kalkulisanju, pružajući mu izborno povjerenje.

Interesantno je i indikativno da je SNP – ova izborna opcija prvi put, zahvaljujući Aleksi, dobila podršku i simpatije građana suverenističke i nacionalno – manjinske provinijencije, što nam govori da su naše podjele danas više personalne nego ideološke prirode.

Bečić bi čitavoj opoziciji trebao biti putokaz za izlazak iz lavirinta gubitništva. Ali, kako to očekivati kada ga sputavaju i u sopstvenoj partiji?"


Marko MILAČIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...