Monitor.co.me

ŠUĆKO BAKOVIĆ, zaštitnik ljudskih prava i sloboda: Ombudsman vlasti

E-mail Ispis PDF
sucko-bakovicJedna ilustrativna anegdota o crnogorskom Ombudsmanu, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Šućku Bakoviću: čovjek (namjerno treba ostati u domenu anonimnosti, kako bi se bavili fenomenom) se 8. maja 2012. godine pritužbom obratio Ombudsmanu radi diskriminacije po osnovu pola zbog tekstova objavljenih u dnevniku Pobjeda u periodu od juna 2011. do aprila naredne godine. Baković je, kako je kasnije zapisao, otvorio ispitni postupak. I? Tri godine (!), do ovog 2. juna, trebalo mu je da obavijesti diskriminisanu osobu da – obustavlja postupak!

Obrazloženje: Osnovni sud je Zaštitinika obavijestio (30. aprila 2015.) da je kod tog suda 26.11.2013.godine pokrenut postupak po tužbi diskriminisane osobe, pa Zaštitinik, kaže on u dopisu, ne smije da se miješa u rad sudova. Postavlja se makar jedno očigledno pitanje: šta je Zaštitnik radio od početka maja 2012. do kraja novembra 2013. godine, dakle u periodu od godinu i po kada nije bilo sudskog postupka? Sve u svemu: tri godine su prošle od javne ljage objavljivane u Pobjedi u slučaju osobe koja je podnijela pritužbu, a od Zaštitnika: ništa. Zaštita na crnogorski način.

Kada se, međutim, čitaju izvještaji o radu Ombudsmana, recimo onaj posljednji za 2014. godinu, Bakovićeva dostignuća izgledaju poprilično bolje. Tako je, početkom maja, Zaštitnik kazao da je u prošloj godini njegova institucija imala 687 predmeta, odnosno pritužbi u radu, a postupak je okončan u 94, 46 odsto slučajeva. Pa je poentirao: u prošloj godini ostvaren je najveći stepen ažurnosti Ombudsmana u dosadašnjem radu.

Iz CGO-a su analizirali rad Omudsmanove kancelarije i konstatovali kontradiktornost u činjenici da je Baković u posljednje četiri godine u državni budžet vratio više od 310.000 eura, dok istovremeno u godišnjim izvještajima naglašava da je toj instituciji potrebno više novca kako bi na adekvatan način odgovorila izazovima zaštite ljudskih prava. Precizno: u državni budžet iz kancelarije Zaštitinika 2010. vraćeno je nešto preko 40.000 eura, 2011. 68.000, 2012. više od 101.000 eura, 2013. godine 70.000, a 2014. gotovo 102.000 eura.

Istovremeno je u godišnjim izvještajima o radu institucije konstatovano da nema dovoljno finansijskih sredstava za rad, što je kontradiktorno. Takođe, nepovjerenje prema načinu trošenja sredstava iskazano je tokom jedne od sjednica skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, kada je raspolaganje sredstvima Kancelarije ombudsmana okarakterisano kao nepregledno, zapisano je u analizi Centra za građansko obrazovanje.

Ne samo to. U toj nevladinoj organizaciju su konstatovali i da, iako u kancelariji Zaštitnika građana treba da rade 33 službenika, radi 20, te da je novac koji je vraćan u budžet mogao biti iskorišćen za podizanje administrativnih kapaciteta institucije.

Sa druge strane, Ombudsman se branio tezom da je do prošle godine i izmjena Zakona o ombudsmanu, njegova Kancelarija morala da traži odobrenje Vlade za raspisivanje konkursa za nove ljude. Raspisan je konkurs za četiri nova službenika, ali su ,,dobili jednog, jer ostali nijesu prošli testove", kazao je tom prilikom Baković.

Iz CGO-a zaštitiniku takođe zamjeraju nesistemski pristup kada su u pitanju kršenja ljudskih prava, tvrdeći da Baković prevashodno postupa po pojedinačnim pritužbama: ,,Takođe, veoma rijetko pokreće postupke po sopstvenoj inicijativi, a rijetko koristi i svoja ovlašćenja za inicijative za izmjene i dopune zakona i drugih propisa u cilju njihovog usklađivanja sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava".

Početkom godine Baković se žalio kako nešto više od pola miliona eura, koliko je Predlogom zakona o budžetu za ovu godinu opredijeljeno za instituciju Zaštitnika, nije dovoljan iznos koji je ta institucija tražila planirajući aktivnosti.

Baković je godinama pokazao lojalnost sistemu. Počeo je, koncem sedamdesetih, kao opštinski sudija za prekršaje u Plavu, pa vrlo brzo postaje osnovni javni tužilac u tom mjestu, odakle ide u Podgoricu na funkciji zamjenika višeg državnog tužioca. Prije devet godina izabran je zamjenika Specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala pri Vrhovnom državnom tužilaštvu, gdje ostaje do 2009. godine. Decembra te 2006. godine, na predlog Predsjednika Crne Gore, stupa na dužnost Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Od 2006. do 2009. godine bio je i član Tužilačkog savjeta, ali i predsjednik Udruženja državnih tužilaca Crne Gore.

Genetika je čudo, pa Bakoviću sin radi u tužilaštvu. Enis Baković je zamjenik osnovnog državnog tužioca u Podgorici, gdje mjesečno prihoduje 1.075 eura, 500 eura manje od oca Ombudsmana. Kćerka Merima je takođe u državnom organu, u Ministarstvu pravde, dok je njena sestra Elma zaposlena u KBC-u. Bakovići nemaju problem sa nezaposlenošću.

Da se vratimo na početak. Osoba koja je podnijela pritužbu Ombudsmanu zbog diskriminacije, novinarka Milena Perović-Korać, između ostalih, trpjela je nedjeljama medijske torture Pobjedinih ,,kolumnista", predvođenih Markom Vešovićem iz Sarajeva. Ređale su se tu najeksplicitnije psovke i vulgarnosti. Ništa. Zaštitnik ljudskih prava nije našao za shodno da je zaštiti.

Da zaštiti nas građane, koji ga zbog toga i plaćamo.


Marko MILAČIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...