Monitor.co.me

POTPREDSJEDNIK SKUPŠTINE MILUTIN SIMOVIĆ: Ratar režima

E-mail Ispis PDF
milutin-simovicPoslanik DPS-a i potpredsjednik Skupštine Milutin Simović je nervozan. Jednom od prvaka oponašanja partijskog šefa Mila Đukanovića i zaštite njegovog lika i djela, po svaku cijenu, Simoviću ne pada lako koaliciono nesuglasje. Sada kada ih je Krivokapićev SDP ostavio na cjedilu tokom skupštinskog glasanja o Ugovoru o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i aneksu za hotel Kraljičina plaža, Simović je preuzeo ulogu partijskog pi-ara. Stručno verziran za ratarstvo i povrtarstvo (specijalizirao ,,biološku vrijednost sadnog materijala krompira u zavisnosti od roka vađenja") razumije se, izgleda, u sve: od geopolitike i identitetskih pitanja do ekonomije i stranih investicija. Sve za režim.

Iako je Simović od decembra prošle godine potpredsjednik Skupštine, prije bi se reklo, po njegovim istupima, da je na funkciji u Vladi. Tako, prije neki dan, priča kako parlament sve češće preuzima ulogu supstituta svih organa vlasti, te kako je vrhovni moralni i stručni presuditelj o svim temama, uključujući i one o kojima se, kako kaže, nažalost jako malo zna. Nemamo priliku da u takvom izdanju čujemo Simovića kada - a to je najčešće slučaj u posljednjih 25 godina - u Skupštini glatko prolaze Đukanovićevi predlozi. Tada parlament ne smeta. Naprotiv.

Ne treba da čudi Simovićeva vojnička privrženost partiji i šefu. Zadužili su ga. Na početku karijere, prije vojnikovanja u DPS-u, obreo se u Poljoprivrednom institutu, gdje je bio viši istraživač u Zavodu za ratarstvo i povrtarstvo. Potom idu partijske i one druge sinekure i privilegije. Počinje 1997. godine kao pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zatim je - u sedam vlada, od 1997. do 2010. godine - ministar poljoprivrede. Ili, po sopstvenom priznanju: ,,Biti član Vlade u tako dugom periodu i dobiti tri mandata u Vladi Mila Đukanovića, tri u Vladi Filipa Vujanovića i jedan u Vladi Željka Šturanovića je bila posebna čast, ali i obaveza." U partiji su, očigledno, spoznali njegov talenat bespogovorne lojalnosti pa je, u dva skupštinska saziva, nagrađen pozicijom predsjednika poslaničkog kluba DPS-a.

Sa te pozicije, decembra 2014. godine, prelazi na mjesto potpredsjednika skupštine. Navikao na udobnost, tokom silnih godina u foteljama, odmah se (bukvalno: 27. decembra 2014. izabran za potpredsjednika, a dva dana uoči novogodišnjih praznika,   ušao u kabinet i naredio da, kako su prenijeli mediji, ,,ostanu samo zidovi, koje treba okrečiti") pozabavio renoviranjem. Za te potrebe poreski obveznici su platili, prema zvaničnom podatku, 5.000 eura.

Nekoliko mjeseci nakon toga Simović ponovo dolazi u žižu javnosti. Ovoga preko supruge, Ljiljane Simović. Ona je postavljena za v.d. generalne direktorice Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, na čijem čelu je muževa koleginica i saborac, depeesovka Zorica Kovačević. I Ljiljana je, poput supruga, verzirana u poljoprivredu – inžinjerka poljoprivrede – a prije angažmana u Ministarstvu rada bila je u Odjeljenju za međunarodnu saradnju Ministarstva poljoprivrede. Nema zime za nju: suprugu bliskih ministarstava je na pretek.

Osim što se Milutin Simović stranim investitorima bavi u Skupštini – braneći Đukanovićeve sumnjive poslove – zabilježeno je da se bavio i praktično, na terenu. Riječ je o slučaju mljekare Zora u Beranama, o kojoj je Monitor više puta detaljno pisao. Novac za mljekaru su donirale članice Evropske unije, a trebalo je da zapošljava crnogorske građane koji su u tom periodu deportovani iz Luksemburga. No, početkom 2010. godine, zbog gubitaka i dugovanja seljacima za mlijeko, prekinula je sa radom. Za 250 000 eura prodata je preduzeću Šimšić Lazine. ,,Detalj": Vlada je preuzela dug fabrike od oko 850 000 eura!

Ključno: direktor mljekare Tomas Hodž pravosnažno je, u odsustvu, osuđen na godinu dana zatvora zbog pljačke i korupcije. Taj i takav Hodž i glavni junak naše priče, Simović, bili su poslovni partneri više godina. Sve je bilo notirano i u Privrednom registru: Hodž je obavljao funkciju izvršnog direktora, dok je Simović bio član upravnog odbora.

Treba li onda da čudi kada Simović kaže, recimo: „DPS je decenijama najjača partija, između ostalog, što nikada nije ljude oko sebe i u sebi dijelila na mlade i stare". Ili: ,,Svaka partija želi da ima što više birača, ali mi u DPS-u ne povlačimo poteze koje po automatizmu preračunavamo u nove birače." Ili: ,,DPS je najjača partija u Crnoj Gori zbog toga što ima najbolju seniorsku selekciju, najbolju mladu selekciju, najbolje omladince i kadete." Ko se - prije nego je otvorio Monitor - probudio iz dugogodišnje kome, podsjetnik: to on govori o partiji koja funkcioniše na bazi metodologije oslušnute, crno na bijelo, u aferi Snimak.

Simovića je svojevremeno poslanik Nebojša Medojević optužio (osuđen zbog toga na kaznu od hiljadu eura; povreda časti i ugleda) da se 14. 08. 2009. godine nalazio u društvu narkobosa Darka Šarića, na ovaranju njegove diskoteke u Pljevljima. Simović je to demantovao, kazavši da je tih dana bio u Beogradu. Kazao je da to potvrđuje i ovjera njegovog pasoša. Medojević je odgovorio da ,,pri putovanju iz Beograda u Podgoricu ne treba pasoš i niko ne treba da ,,lupa pečat" te da se Simović tokom izborne kampanje za gradonačelnika Pljevalja više puta sastajao sa Darkom Šarićem". Lider PZP-a je kao svjedoka predložio i saslušanje jedne folk pjevačice, koja je, navodno, bila svjedok susreta. Sud je to – odbio.

Sredinom aprila objavljeno je da je Simović opljačkan, te da su lopovi su iz njegove kuće odnijeli nakit, novac i oružje. Iz kuće je ukraden, kako je prenio Dan, zlatni nakit čija se vrijednost, prema nezvaničnim informacijama, procjenjuje na desetak hiljada eura, pištolj marke CZ, izvjesna količina novca u eurima, kao i 2.000 franaka.

Eto simbolike. Za njih, godinama unazad: DPS je, očigledno, kao zlato, koje se čuva i oružjem.


Marko MILAČIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...