Monitor.co.me

ODGOVOR NA REAGOVANJE ATLAS INVESTA

E-mail Ispis PDF
ODGOVOR NA REAGOVANJE ATLAS INVESTA
(Medijska hajka, Monitor, br.1296)

Pravni tim kompanije Atlas Invest pokušao je tekstom naslovljenim Medijska hajka, objavljenom u prošlom broju Monitora, demantovati dijelove članka pod naslovom Kneževiću poklonjen plac u Pržnu, objavljenog u petak 14. avgusta. Umjesto konkretnih podataka o navodnim neistinama koje su u tekstu navedene, dobili smo hvalospjeve o sopstvenoj vrijednosti i žalopojku o tužnoj i neizvjesnoj sudbini brojnih investicija Atlas Grupe u Budvi, koja punih 20 godina strplivo čeka da dobije makar jednu građevinsku dozvolu od lokalne uprave, za realizaciju niza velelepnih projekata od Petrovca do Jaza.

Pored problema sa Opštinom, Atlas grupa, njen osnivač i predsjednik, Duško Knežević, kažu, trpe „dobro osmišljenu medijsku hajku i brutalne medijske napade u tekstovima koje godinama plasiraju Vijesti i Monitor".

Pominjanje aktivnosti državnog tužilaštva oko nedavnih hapšenja čelnika Budve u vezi sa pričom o ustupanju atraktivne parcele Atlas grupi, ukazuje na neke frustracije i lične strahove autora demantija, jer te dvije stvari nemaju nikakve veze jedna sa drugom.

Tekst o kome je rijeć je reagovanje na svežu temu, na događaj koji se odigrao par dana ranije, kada je na poslednjoj sjednici SO Budva, odlukom većine odbornika, Atlas grupi ustupljeno 4.109 m2 zemljišta bez naknade, na osnovu Odluke o prenosu prava na nepokretnosti radi formiranja urbanističke parcele br. 45 u Pržnu.

Tekst je predat u srijedu veče, dok su iznenadna hapšenja Budvana izvršena u četvrtak u ranu zoru. Tako da paranoji ljudi iz Atlasa u ovom slučaju nema mjesta.

Zanimljiv je argument pravnog tima koji navodi kako nije tačna informacija da je Opština Budva vlasnik svih 4.100 prenijetih kvadrata. Podatak je naveden u Odluci o kojoj su se izjasnili odbornici. Ako se Opština razmetala tuđom zemljom neka se Atlas obrati na tu adresu.

U demantiju se navodi kako se autorka teksta pogrešno poziva na član 40. Zakona o državnoj imovini. Ni tu, naravno, nisu u pravu. Na član 40. koji nosi naslov Javno nadmetanje, pozvao se donosilac Odluke, SO Budva. Njime se definiše način pod kojim se državna imovina može prodati ili dati u zakup. Javno nadmetanje u ovom slučaju nije sprovedeno, nego je zloupotrijebljen postupak dokompletiranja urbanističke parcele.

Navodi se takođe, kao netačno, da je investitor oslobođen plaćanja komunalnih dažbina. Pa jeste, oslobođen je, uz uslov da Opštini preda 100 parking mjesta na drugom i trećem nivou ispod nivoa tla. Da li je pogodba adekvatna, to je pitanje izviđaja stručne komisije.

O tome koliko vrijedi kvadrat zemljišta u Pržnu, pored kapija parka Miločer, u neposrednoj blizini morske obale, može se, naravno, diskutovati. Mještani koje sam anketirala slažu se u jednom, svoju zemlju ne bi prodavali ispod 1.000 eura za kvadrat.

Zašto u Atlas grupi misle da bi javnosti bilo zanimljivo da zna koliko je Atlas grupa, „kao najveći i najznačajniji investitor u Budvi", „samo za prethodnu godinu platila na ime poreza za imovinu". Porez na imovinu plaćaju svi građani Crne Gore, bez izuzetka. Šta ima pohvalno i izuzetno u tome što neko plaća porez, na šta je inače obavezan, nije baš najjasnije.

U Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj kazali su nam da do sada nijesu primili ni jedan zahtjev Atlas grupe za izdavanje građevinske dozvole za bilo koju lokaciju. Priča o nemilosti administracije prema velikom investitoru kome se tu i tamo dodaju opštinski placevi pod povlašćenim uslovima, djeluje neubjedljivo.

Ali zato nema demantija o uzurpaciji budvanskog Trga Republike.

Ako tekstove o planiranim investicijama na teritoriji Opštine Budva na lokacijama koje se proširuju na račun opštinske zemlje zloupotrebom postupka dokompletiranja urbanističkih parcela, te ucrtavanju kula i solitera na njima, o betoniranju atraktivnih zona, gradskih trgova i obalnog pojasa, Atlas grupa doživljava kao hajku, to je njihov problem.

Prije bi se moglo govoriti o hajci Atlas grupe na neizgrađeni prostor budvanske rivijiere. Ukoliko se relizuju sve planirane investicije Atlas grupe u Budvi, poput novog grada na grebenima plaže Mogren, stambenih kompleksa Mogren Hila iznad iste plaže, na Trgu Republike, na Sajmu, u Kamenovu, Pržnu i Petrovcu, može se govoriti o svojevrsnom urbicidu, nemilosrdnoj, „dobro osmišljenoj hajci i brutalnim napadima" na budvanske prirodne i očuvane vrijednosti radi izgradnje stanova za tržište.


Branka PLAMENAC

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...