Monitor.co.me

SLUČAJ DARKA PAJOVIĆA, PREDSJEDNIKA POZITIVNE CRNE GORE: Izviđaj za Mila

E-mail Ispis PDF
DarkoPajovic2Prije desetak dana ukazao se na Kraljičinoj plaži predsjednik Pozitivne Crne Gore. Bez narandžaste kravate. Oni koji su se tu zatekli nisu mogli da se načude šta to tu mjerka, razgleda, istražuje i zadovoljno se osmjehuje Drago Đurović, alijas čuveni opozicionar Darko Pajović. Sjutradan je javnost saznala da je dotični, po sopstvenom priznanju, stigao iz Podgorice da na licu mjesta provjeri kako teče preuređivanje Kraljičine plaže i Svetog Stefana u režiji grčkog bogataša Petrosa Statisa, miljenika Mila Đukanovića.

Univerzalno sposobni Pajović tog dana je, samoovlašćeno ili po nalogu premijera Đukanovića, izigravao građevinskog i komunalnog inspektora, arhitektu, urednika medija, vizionara, kurira vlasti... I, kako bi se to reklo tužilačko-policijskim novogovorom, izvrši izviđaj na tom dijelu Crnogorskog primorja.

Nakon toga slavodobitno je dijagnosticirao: ,,Planovi investitora su prilično drugačiji od onoga što smo mi slušali iz medija. Nema ni govora o nekim stvarima koje su se permanentno pojavljivale na naslovnim stranicama i to je razlog zbog kojeg smo mi ovdje".

Opet su za sve krivi ti neposlušni novinari! Pajović se, inače, i ranije obračunavao sa medijima. Vrlo agresivno, uz svesrdnu podršku Pobjede, Vlade, TV Crne Gore, samoregulatornog tijela i raznih medijskih spin majstora.

Da ko ne bi ostao u nedoumici, tog dana, dok je gazio Kraljičinom plažom, skromno je pojasnio: ,,Naš mandat ovdje je zaštita državnih interesa i, kao opoziciona stranka koja je čvrsto na toj liniji, mi smo danas ovdje sa tom misijom".

E, to: opoziciona stranka koja čvrsto stoji na toj liniji!

Požrtvovanog opozicionara i njegove nalaze pohvalio je i vlasnik kompanije Adriatic Properties Petros Statis. Ovako: ,,Predstavnici Pozitivne uvjerili su se kakva je negativna kampanja vođena protiv investitora posljednjih godina i koliko je istina zapravo drugačija... Sada je mnogo jasnije da su tračevi o izgradnji solitera i sječi drveća samo mašta onih čiji je interes da se projekat zaustavi, smanje investicije i uspori rast zaposlenosti".

Monitor godinama piše o devastiranju Miločera i Svetog Strefana. U aprilu smo objavili da je zvaničnom zakupcu turističkog kompleksa Sveti Stefan-Miločer, kompaniji Adriatic properties, omogućeno da izgradi oko 41.000 kvadrata prostora razne namjene na najatraktivnijoj lokaciji u državi. Ako se tome doda oko 3.000 kvadrata izgrađenog SPA centra na Kraljičinoj plaži, ispada da će takozvani zakupci ovo ljetovalište okovati sa 44.000 kvadrata betona, željeza i stakla. A da bi se gradilo na najskupljoj lokaciji u Crnoj Gori Vlada je mijenjala zakone i ugovore kako bi zaštitila interese zakupaca...

Podatke o ovom urbanističkom i ekološkom zločinu, koji se može vidjeti i golim okom, niko nije demantovao. I ne može. Čak ni Pajović i Statis udruženim snagama.

No, vratimo se Pajovićevoj Pozitivnoj. Tu partiju Pajović je uspio da svede na minornu stranku, kojoj prije priliči naziv Negativna Crne Gore. Svi su izgledi da na sljedećim izborima neće preći cenzus osim ako se ne spasi varijantom - zamijeniti SDP i ući u DPS-ovo predizborno naručje.

Kako je tonula Pozitivne svjedoče i naredni pokazatelji. Sa 27 odsto glasova iz 2012. partija je krajem 2013. pala na 15 odsto glasova. Na XVI sjednici Glavnog odbora Pozitivne, koja je počela 30. jula prošle godine, kada se raspravljalo o njegovom povjerenju, prema podacima stranačkog sajta, koji više nisu dostupni javnosti, Glavni odbor tada je imao 50 članova, ali su se na tom spisku nalazili i bivši (podnijeli ostavku) i pokojni članovi partije. Spisak je kasnije zamijenila informacija iz partijske centrale da je podršku Pajoviću na toj nastavljenoj sjednici dalo 28 članova Glavnog odbora. Preostala 24, navodi se u istom saopštenju, nisu glasali. Na stranu to što 24 + 28 nisu 50. Teško je riješiti i enigmu ko je i kako izglasao Pajovićev ostanak na partijskom tronu. Ta je misterija izgleda podstakla njegove političke ambicije i političku fantastiku. Nebitno je i to što je 24-oro članova Glavnog prošlog ljeta potpisalo zahtjev kojim se traži ostavka Pajovića.

Potpredsjednik partije i šef poslaničkog kluba Mladen Bojanić isključen je iz stranke, GO i Predsjedništva. Iz stranke su isključeni i mnogi drugi nepodobni ili su je napustili. Tako je na kraju od 50 članova GO, koji su legitimno izabrani na prvom kongresu, ostalo dvadeset, odnosno dvije petine, od 15 članova Predsjedništva šest, a od dvanaest sekretara partijskih sekretarijata ostavku je podnijela polovina...

Pajovića to ne brine. Pošto je 2012. godine Pozitivna prešla cenzus on i njegova stranka svakog mjeseca do narednih parlamentarnih imaju zagarantovanu državnu apanažu od blizu 25 hiljada eura. Pride, Uprava za imovinu plaća im zakup partijskih prostorija (nekoliko hiljada mjesečno). Plus nakanada koja stiže iz budžeta Skupštine. Ukoliko se naredni izbori održe krajem 2016, Pajović i družina do tada će inkasirati više od pola miliona eura.

Zauzvrat, kad god se Đukanovićeva vlast nađe u nezgodnoj poziciji u pomoć priteknu opozicionari, koji kao što je to pokazao Pajović i prilikom nedavne inspekcije primorja, dokažu da su opozicionari po DPS zadatku. Tako se u julu taj ljuti opozicionar glasno izjasnio da se neće pridružiti ostalim antirežimskim strankama da preko parlametarne većine sruše Vladu. Najavio je koaliciju sa Đukanovićevim DPS-om. Pravi prilog učenju o transferu stida, kako je to ocijenio Monitor. Iz DF su mu poručili: ,,Pajović zaslužuje prezir i osudu svih opozicionih birača zbog ovako otvorenog nabacivanja Đukanoviću"!

Darko Pajović je nastupajući na izborima kao opozicionar, ne tako davno, predao i Nikšić i Podgoricu na upravljanje DPS-u. I dokazao da je političar malog formata. I da je ovdje politika vrhovni sudija svega i svačega nezavisno od pameti njenih aktera.

Znimljivo je da je on svojevremeno listu Dan dostavio audiosnimke za aferu Snimak – dokaz da su izbori 2012. godine, a potom i predsjednički izbori, pokradeni. Onda je postao čuvar pokradene izborne volje. Pridružio se DPS-ovim spavačima koji su živi primjer da su od režima gori samo opozicioni režimski igrači.

Pošto je Pajović biolog, bilo bi zanimljivo čuti šta misli o onoj Darvinovoj tvrdnji: ,,Nisu loša vremena, nego čovjek". Ako poželi da javno iznese svoj stav i o ovoj delikatnoj temi moraće, sva je prilika, da stav usaglasi sa svojim mentorom Milom Đukanovićem. Tako je to. Političkim kuririma glava služi da slušaju.


Veseljko KOPRIVICA

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...