Monitor.co.me

SLUČAJ ŽARKA RADULOVIĆA, DIREKTORA SPLENDIDA: Sto nijansi straha

E-mail Ispis PDF
radzlovic,,Vi imate tri verzije na isto pitanje", odbrusila je u sudnici prije tačno osam godina, u oktobru 2007, bivša tužiteljica Stojanka Radović direktoru budvanskog hotela Splendid Žarku Raduloviću , tada svjedoku u slučaju ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića. Šćekić je ubijen dok je istraživao napade na Splendid u ljeto 2005. godine, a za njegovo ubistvo osuđeni su pripadnici tzv. barskog kriminalnog klana.

Radulović je u sudnici tada promijenio iskaz dat tužiteljici Radović, kada je za reketiranje optužio neke od pripadnika klana, što je tužiteljicu natjeralo da mu javno kaže - ,,da se ne glupira". Sudija Lazar Aković upozorio je tužiteljicu na ponašanje prema svjedoku. ,,Stidim se koliko sam lupao i govorio netačne informacije u želji da pomognem", tek je dio mučnog Radulovićevog tadašnjeg svjedočenja.

Moguće da nešto drugo, a ne glupost, tjera Radulovića da se kako tada tako i danas javnosti prikazuje bar u tri verzije. U jednom je bar konzistentan. Njegovo lice pojavljuje se na svakom ćošku u posjedu vlasti.

Dobitnik Ruske nagrade za 2014. godinu , koju je prošle godine primio u Splendidu kao ,,priznanje doprinosu te institucije u snaženju ekonomskih veza sa Ruskom Federacijom", ove godine jedan je od glumaca u vladinim spotovima kojima se propagira ulazak Crne Gore u NATO. Njegovo lice smješka se i sa NATO bilborda širom zemlje.

Radulović sada računa na Kineze. U razgovoru za Atlas TV on je ovih dana agitovao da se olakša vizni režim sa Kinom. ,,Kada bi kineski turisti ove godine došli, popunjenost Splendida bi skočila sa 48 na 62 odsto što je san svakog hotelijera na Mediteranu", kazao je. Konačno, Radulović nema razloga da brine. Njegova turistička matematika i kad fali gostiju, i kad ih je puno, ista je - svaka godina je bolja od one prethodne.

I dok jednom ne dobije kinesku nagradu za turizam, Radulović je ove godine nagrađen kao Brend lider Jugoistočne Evrope, čime su se rado pohvalili svi režimski mediji. Nego, mnogi su zaboravili da ukažu da se radi o nagradi beogradske agencije Mass media international, a ne međunarodnoj, kako bi moglo zazvučati. Radulović, inače direktor Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) nerijetko je za sve nedaće u domaćem turizmu upirao prstom u Beograd, tamošnje medije, političare. I ljetos je podsjetio na ,,zlonamjernost medija iz Srbije i njima bliskih iz Crne Gore", koji Crnu Goru predstavljaju kao destinaciju za izbjegavanje. ,,Tako su i ove godine lansirane paušalne procjene i negativne ocjene trenutnog stanja u crnogorskoj turističkoj ponudi", komentarisao je Radulović natpise da mobilijar na pojedinim plažama dostiže 100 eura. Za direktora Splendida, kad brani vlast, ni fotografija sa cjenovnikom nije dokaz, već paušalna procjena.

Vremena se mijenjaju, a Radulović poput suncokreta, okreće se kuda ide vlast. Media partner Mass media international koja mu je dodijelila nagradu za turizam je televizija Pink Željka Mitrovića, pesnica Đukanovićeve propagande u Crnoj Gori. .

Radulovićev odnos prema političarima poseban je: ,,Političari su nužno zlo. Trenutkom stupanja na funkciju, daju im se sva prava da pričaju i ono što znaju i ono što ne znaju. I time bi ih čovjek mogao shvatiti kao neozbiljne, nekompetentne. Međutim, ja ih doživljavam kao najozbiljnije, možda kao nedovoljno kompetentne, ali ih veoma ozbiljno prihvatam", pojašnjavao je nedavno. Da li je odlučio da legitimiše svoje pravo da ,,priča i što zna i što ne zna", tek i Radulović je odnedavno član budvanskog ogranka partije Ivana Brajovića. Bliže Đukanoviću naravno.

Tokom 2011. govorio je da nikada neće biti funkcioner partije i da se ,,ježi politike". Bože moj, to je tek jedna njegova verzija.

Radulović ima poseban odnos i prema biznismenima. Kontoverznim. Niko ljepše od njega nije govorio o Branu Mićunoviću, ,,svom prijatelju". I prijatelju Đukanovića sa optužnice za šverc cigareta.

,,Ja sam siguran da će vrijeme sve istjerati na vidjelo i kada će sve realno moći da se sagleda. Siguran sam i za njega i za mene i za moju kompaniju da mi to vrijeme čekamo spokojno, mirne duše jer se ne bojimo toga vrema", govorio je svojevremeno Radulović. Mićunović je u hotelu Splendid nedavno udao kćerku Andreu. ,,Ovo danas će biti skromna svadba na kojoj se venčava dvoje mladih lijepo vaspitanih, vrijednih i fakultetski obrazovanih ljudi", govorio je za medije Radulović o svadbi. Skromna svadba, objavili su mediji, koštala je 80 hiljada eura.

Mićunović je, prema mnogim svjedočenjima, postao stalan gost Splendida baš kad su se okončali bombaški napadi na taj hotel. Predrag Vučinić, čovjek iz obezbjeđenja Radulovića u vrijeme dok su trajali napadi, objavio je prošle godine na svom FB profilu policijsku zabilješku inspektora Vukote Kartala koji je prije Šćekića istraživao napade i koji je kao organizatora tih napada označio upravo Mićunovića i barsku grupu. U objavljenom dokumentu koji je inspektor uputio tadašnjem ministru policije Draganu Đuroviću on se žali kako mu je nadređeni Željko Vorotović, tada šef OB Budva nakon što mu je saopštio da iza napada stoji Mićunović sugerisao: ,,Nemoj njega da spominješ, on je mnogo dobar sa Milom i Svetom... To su neki dugovi koje Žarko Radulović ima prema Branu, a Radulović je član SDP-a pa nas to ne treba mnogo interesovati".

Monitor je pisao da je prije nego što je Radulovićeva Montenegro Stars kupila Splendid, tim hotelom gazdovala kompanija Splendid hotels group, čiji vlasnici nijesu poznati javnosti. Prema aranžmanu sa Vladom o zakupu, oni su u hotel trebali da ulože oko dva i po miliona eura, baš koliko je navodno, i prema prvom iskazu Radulovića, od direktora Splendida traženo tokom bombaških napada od strane pripadnika barskog klana. Hotel je naprasno privatizovan i dat Rusima, iako je Radulović uporno tvrdio da je kapital uložen u Splendid crnogorski. Većinski vlasnik hotela je Viktor Ivanjenko, šef KGB u vrijeme raspada SSSR. Monitor je to prvi pisao još kad je hotel privatizovan, a od 2011, hotel se i zvanično u registru vodi na Ivanjenka, čak 85 odsto. Radulović je kazao nedavno da on nije znao da je Ivanjenko bio šef KGB-a. Valjda po novokomponovanoj crnogorskoj - pare se ne pitaju za porijeklo.

Splendid je kupljen za dva i po miliona, a u hotel je prema navodima Ekonomskog fakulteta u Podgorici ubrzo uloženo 14 miliona eura. Montenegro Stars Radulovića bila je pri tom, prema nalazima stručnjaka, insolventna u vrijeme kupovine hotela.

Kako je Radulović od prodaje sladodoleda i razglednica stigao do Splendida, nije najjasnije. Prema njegovom svjedočenju od malena je imao preduzetnički duh.

,,Otac me je natjerao, pošto sam bio vrlo nemiran, da prodajem sladoled. Taj posao me je vezivao za jedno mjesto pa mi je bilo dosadno. Jednog dana, stariji par, Amerikanci su bili, me je pitao gdje ima da se kupi post card?... Post card? Ja sam tada već išao u osnovnu školu, znao sam nešto engleski, ali nisam znao puno. Otrčao sam da pogledam u rječnik, i nađem! Post card su razglednice!", pojašnjavao je Radulović u beogradskim medijima 2009. godine svoj put biznisa.

,,Dosjetim se i u toku sedmice kupim jedno 300 razglednica, i ispred kafane na jednom zidiću, raširim razglednice i za 20 minuta sam ih sve prodao. Međutim, poslije 2-3 mjeseca, već su se pojavili odrasli, počeli i oni da prodaju razglednice, i ja sam batalio taj biznis, ali sam te godine pošao u školu u novim cipelama", objašnjavao je direktor Splendida.

Po sopstvenom svjedočenju završio je pomorske škole, plovio, a potom počeo da radi u Montenegro Expressu. Dalji put, od turističke agencije do Ivanjenkovih miliona nije baš najjasniji.

Jasno je samo da je Radulović dugo u sjenci moćnika. Tu je naučio da ćuti kad treba, i govori u tri verzije na škakljive teme. Ne škrtari na riječima samo kad priča turističke bajke i zabavlja mase lakim pričama o raštanu i Madoni, ili skromnosti Breda i Anđeline.

Sto nijansi straha.


Milena PEROVIĆ-KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...