Monitor.co.me

KAKO MONITOR VIDE ŽRTVE REŽIMA: Uvijek tu

E-mail Ispis PDF
Pitali smo ljude koji su zbog svojih stavova, aktivnosti i uvjerenja na razne načine bili žrtve režima - da li su u borbi za istinu mogli računati na Monitor

Slobodan Pejović
Nikada nije ustuknuo

Kada mi je bilo najpotrebnije, kada je bilo pitanje mog opstanka, podržao me je Monitor. Nijesu, članovi redakcije Monitora, stali iza Slobodana Pejovića, iza imena i prezimena, već su stali na stranu pravde i istine. Monitor čitam od prvog broja, on je pored LSCG bio putokaz kuda treba da idemo. Nažalost, Crna Gora ni tada ni sada to ne shvata. Kada je vlast počela da me proganja, prvi mi je pritekao u pomoć Monitor. Ostao je na toj stazi i kada je sva medijska ološ - od Podgorice, Sarajeva, Beograda nastavila nasrtaje na mene. Sve to do danas traje. Iako se nakon tri godine istrage Specijalnog tužilaštva dokazalo da su svi ti napadi lažni. Nijesu našli ništa protiv mene, svi ti članci, knjige, filmovi su laž. Napadi se nastavljaju jer na vrhu te piramide zla, od početka devedesetih do sada, je premijer Đukanović. Zajedno sa mnom u toj hajci stradali su i pojedini novinari Monitora, posebno mi je žao ženskog dijela redakcije i napada koje su pretrpjele zbog odbrane istine. Razočaravajuće je što, poslije toliko vremena, ovdje opstanka nema – ili ćeš biti ubijen, kao na primjer inspektor Šćekić, ili ti preostaje da ideš u inostranstvo, poput Gorana Stankovića ili policajaca sa sjevera, ostaje i ta opcija da se ovdje živi kao ja, a to čak ni svojim progoniteljima ne bi poželio.


Slavica Šćekić
Neumorni tragači za istinom

Koristim priliku da svim zaposlenim u Monitoru čestitam 25 godina rada, da poželim puno uspjeha u budućem radu, sa iskrenom željom da dalje nastave sa pisanjem, kao i do sada. Ujedno se zahvaljujem uredništvu i novinarima Monitora, zbog desetogodišnjeg pomnog praćenja i obavještavanja javnosti o svemu što je u vezi slučaja ubistva mog brata. Bilo mi je zadovoljstvo sarađivati sa novinarima Monitora, koji su se pokazali kao neumorni tragači, koji su težili istini, a pri tom su bili posvećeni činjenicama. Monitor je omogućio da se rad državnih organa u postupku za ubistvo mog brata stavi na javnu ocjenu i da javnost može o njima dati svoj sud. Nadalje, značaj Monitora se ogleda i po tome što su njegovi novinari imali petlju da javno ukažu na slabosti i greške državnih organa, tokom vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka u slučaju ubistva mog brata Slavoljuba Šćekića. Istovremeno, redovnim obavještavanjem javnosti o slučaju ubistva mog brata, novinari su na neki način kontrolisali rad pravosudnih organa. Sve što je napisano u Monitoru, a u vezi ubistva mog brata, zasnovano je na istini, a na temelju odgovarajućih načina dokazivanja, a sva mišljena izražena su na pošten način i etički. Lično smatram da su novinari Monitora, ujedno i borci za pravdu, poštenje i ljudsku jednakost. Upravo stoga, oni zavrjeđuju moje povjerenje i poštovanje.


Goran Stanković
Vjetar u jedrima

Monitor je dao vjetar u jedra mojoj porodici na putu u normalan, bolji život, u Evropi. Lično, saradnja sa Monitorom mi je puno pomogla . Uposleni u Monitoru pružili su mi ruku kad to niko nije htio. Zahvaljujući ovom listu javnost se upoznala sa onim kroz što smo godinama prolazili. U Luksemburg sam sa sobom ponio i članske iz Monitora u kojima je pisalo o mom slučaju. To mi je mnogo značilo, a i njima jer je sadržaj tekstova pomogao da shvate ozbiljnost mog slučaja i shvate sve nevolje mene i moje porodice. I u ratnim vremenima 90-ih Monitor je bio jedina svijetla tačka u medijima Crne Gore i do danas je u mnogim stvarima ostalo tako.


Alma Kalač
Čuvari nade

Izuzetno sam zadovoljna saradnjom sa Monitorom. U potpunosti sam imala i imam podršku redakcije ovog nedjeljnika u teškoj borbi za istinu o sudbini mog muža Ernada Kalača. Beskrajno sam zahvalna. Zahvaljujući postojanju Monitora, vjerujem da borba za istinu neće stati. Nadam se da će jednoga dana istina pobijediti jer postoje ljudi koji drže do sebe, koji svoj posao profesionalno obavljaju. I žive bez straha.


Ibrahim Čikić
Zvijezda na crnom nebu

Monitor je četvrt vijeka u kontinuitetu informativna sjajna zvijezda na crnom nebu crnogorske političke i kulturološke pozornice. Naravno, da sam na Monitor mogao računati. Od prvog dana mog hapšenja 1994. godine pa do današnjih dana ovaj nedjeljnik je posvetio desetine novinskih članaka kako meni, tako i ostalim članovima SDA kako bi objektivno i bez ostrašćenosti informisali javnost. Zbog tog sam im od srca zahvalan. Istinske čestitke povodom 25 godina profesionalnog novinarstva hrabroj posadi glasa potlačenih i obespravljenih građana Crne Gore i regiona. Puno sreće u životu i budućem radu. Da nam još dugo godina Monitor poživi i širi istinu.


Slavica Jovanovć
Vjerujem u saradnju nezavisnih medija

Odnos sa Monitorom pratio je sudbinu društvenih kretanja u našoj državi. Od ozbiljnih nerazumijevanja na početku, do toga da Monitor danas ukazuje na značajne anomalije kao što su ubistva i napadi na novinare i njihova uslovljenost sa kritikama režima. To je uostalom i dovelo do saradnje sa Danom i vjerujem da je ona trajna, baš kao i želja da se objelodane sva nepočinstva ovog režima. Kao i u mnogim drugim stvarima i tu je moj suprug Duško Jovanović bio vizionar, otvarajući vrata saradnje sa vlasnicima Monitora. Konačno, njegovo ubistvo i želja da se ono rasvijetli je tačka koja bi trebalo da spaja nezavisne medije.


Predrag NIKOLIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...