Monitor.co.me

ZORAN PAŽIN, MINISTAR PRAVDE: Zastupnik vlasti

E-mail Ispis PDF
zoran-pazinNema ministra pravde da se glasne o policijskoj torturi. Ćuti i na vijesti o skidanju imuniteta poslanicima, o SAJ-ovcima van kontrole institucija, posjeti Miloša Marovića Rusiji...Valjda je sada, kada je sačuvana vlast, sve u redu u zemlji po sudu Zorana Pažina, dugogodišnjeg zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

U jeku dramatične krize, Pažin uživa u svojoj zamišljenoj demokratskoj Crnoj Gori. Oglasio se u srijedu, 11. novembra, sa seminara pod nazivom Pravo na privatnost i zaštita ličnih podataka i podijelio sa javnošću svoja razmišljanja o kodifikaciji građanskog prava.

,,To je tema o kojoj dugo razmišljam, i plod tog razmišljanja je predlog Vladi za narednu godinu da u Program rada uđu prvi koraci kodifikacije građanskog prava". Do jada da je ministar pravde u Danskoj. Osvrnuo se i na svježe objavljeni Izvještaj EK o napretku Crne Gore kazavši da je ,,možda i najpozitivniji do sada". Šta je to najpozitivnije što on vidi, a ostali ne, nije objašnjavao.

Slučaj Mija Martinovića, žrtve policijske torture, nije za Pažina, eksperta za ljudska prava, razlog za zabrinutost. Ma ni za izjavicu medijima. Kad specijalci pod maskama, nakon što su skoro namrtvo pretukli Martinovića i ispalili stotine suzavaca na goloruke građane, ostanu anonimni za državne institucije, osim onih koji se dobrovoljno prijave, za ministra pravde to nije tema ni za razmišljanje. Kodifikacija je već nešto drugo.

Odmah nakon torture nad Martinovićem i ostalim garđanima, ministar je procijenio da se radilo o „pojedinačnim slučajevima eventualnog prekoračenja ovlašćenja pojedinih pripadnika policije". Važno je da je oslobođena glavna saobraćajnica. Tu se već desilo masovno kršenje ljudskih prava: ,,Ljudske slobode i prava građana, zagarantovana Ustavom, vrijeđana su, ugrožavana i relativizovana ovih dana: sloboda kretanja protivpravnim zaposijedanjem glavne saobraćajnice u Podgorici, pravo na imovinu destruktivnim ispadima u centru grada, sloboda izražavanja i medijske slobode napadom i uništavanjem imovine jednog medija i povređivanjem urednice toga medija", govorio je u parlamentu nakon što su silom u pet ujutru ugušeni mirni protesti DF ispred Skupštine, prije nego su prerasli u narodni bunt.

Pažinova zabrinutost za ljudska prava vlastodržaca i njihovih satelita nastavila je da raste nakon što je najavljen protest u subotu, 24. oktobra. Odahnuo je kada je kompletna crnogorska policija, angažovana te večeri da rastjera građane zadatak uspješno obavila. Prebijanja, hameri koji jure ljude, grad u dimu opasnih otrova, to su sve sporednosti za Pažina.

Važno je da je sačuvan poredak. „I pored nastojanja pojedinih protagonista društvene scene da destabilizuju političke prilike u Crnoj Gori, jer je to bio očigledno jedan od primarnih ciljeva da se na taj način osujete strateški ciljevi Crne Gore pred dobijanje poziva za ulazak u NATO, sa zadovoljstvom konstatujem da takav politički scenario nije uspio", bio je jasan ministar pravde dan nakon noći policijske torture.

,,Crna Gora je stabilna država, crnogorske institucije su zrele institucije demokratskog društva koje mogu da ponude odgovor na svako društveno pitanje pa i ona koja su bila aktuelna proteklih dana", zaključio je konačno Pažin. Pa da ne zaplačeš. Od sreće naravno, zbog takvih institucija.

Ministru je otadžbina pružila kao malo kome. Do 2009. godine, kada ga je Vlada na čelu sa Đukanovićem izabrala za zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Pažinov profesionalni i imovinski karton bio je znatno oskudniji nego danas. Od tada mu je procvjetalo.

Pažin, tadašnji predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, osim fine nadoknade kao zastupnik u Starzburu od 3.812 eura, iste godine dobija i stambeni kredit od Vlade za stan od 72 kvadrata u glavnom gradu. Nakon toga gomilaju se ekspertske nadoknade i naučni radovi. Sljedeće, 2010. godine Pažin postaje zamjenik člana Venecijanske komisije, a 2012. član Nadzornog odbora za ljudska prava Savjeta Evrope (CDDH). To su samo neke od zvučnih titula za CV. Pa da se ne moliš za održanje aktuelnog poretka.

Pažina je za Strazbur moguće preporučio prethodni pokazani senzibilitet za ljudska prava i slobode. Jedna od ,,čuvenijih" presuda koje je donio, prije nego je izabran za zastupnika, je i ona kada je presudio u korist premijera Mila Đukanovića a protiv dnevnog lista Dan, dodijelivši premijeru 15 hiljada eura. Đukanović je tada tužio Dan zbog prenošenja tekstova iz zagrebačkog nedjeljnika Nacional o balkanskoj duvanskoj mafiji.

U medijima je Pažinov rad u Strazburu ostao zapamćen po uspjehu u sporu Crne Gore i SPC. Opisan je kao ,,čovjek koji je pobijedio SPC pred Evropskim sudom".

Taj sud je odbacio predstavku SPC i Vlade Srbije o „povraćaju oduzete crkvene imovine", odnosno imovine za 11 crkava i manastira ovdje i prihvatio pravnu argumentaciju Pažina.

Prošle godine Pažin se pohvalio da je 2013. Evropski sud imao 1.062 predstavke iz Crne Gore, te da je u prethodnom periodu donio oko 700 odluka u odnosu na Crnu Goru, pri čemu je u 671 predmeta predstavka odbačena kao neosnovana li neprihvatljiva. Odlično.

I Vlada je bila prezadovoljna Pažinom. Toliko da ga je nakon isteka prvog mandata kao zaštitnika u Strazburu, kandidovala opet na isto mjesto. Preciznije, za drugi mandat kandidovao ga je ministar pravde Duško Marković. Markovića u opoziciji vide kao glavnog preko kog Đukanović kontroliše bezbjedonosne strukture. I Marković je sigurno danas zadovoljan Pažinom. Svi srećni, a vukovi na broju.

Kao ministar pravde, Pažin se istakao i po odluci da ne prihvati ostavku direktora ZIKS-a Miljana Perovića, nakon bjeksta Jovice Zindovića iz ZIKS-a. Ajde bogati, svakom se desi da zatvorenika pusti na rođendan djetetu. Istina ima tu još ministarskog rada. Slikao se sa diplomatama Slovenije, s Langeom, Drobničem, Bendžaminom Perksom, Ijanom Vitingom... Govorio o crnogorskim naporima da ispuni zatjeve EU i NATO-a. I znate ono: ,,unapređenje vladavine prava", ,,napredak u oba procesa", ,,implementacija"... i to sve.

Pažinu se nikako ne dopada ideja prelazne, tehničke vlade. „Princip vladavine prava je temelj ustavnog poretka. Nema vladavine prava bez slobodno, demokratski, neposredno sprovedenih izbora. Sa žaljenjem konstatujem da je politički zahtjev Demokratskog fronta upravo suprotan – da se formira vlada koja ne bi proizilazila iz slobodno izražene volje građana. Uz to nasilje kao metod političke borbe je potpuno neprihvatljiv u demokratskom društvu", izjasnio se nedavno. Dosadašnji izbori su valjda bili fer i demokratski.

A i morao bi da istupi iz Vlade. Baš sad pred kodifikaciju građanskog prava. To bi bila nenadoknadiva šteta.


Milena PEROVIĆ-KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...