Monitor.co.me

Tužilac i neoptuženi

E-mail Ispis PDF
obiljezavanje-12-godina-od-obnove-stari-most-9Mediji u BiH donose ogromnu količinu najrazličitijih vesti na koje bi se svakodnevno s puno razloga mogli pisati komentari i reakcije, u ime, verujem, mnogih čestitih stanovnika ove napaćene zemlje.

Svečanost Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje, u organizaciji mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju održana u Mostaru, 23. jula 2016. ne ostavlja ravnodušim, sigurna sam, nikoga ko pamti početak devedesetih godina na Zapadnom Balkanu. Zbog onih koji te godine ne pamte, jer nisu ni bili, ili su tek bili rođeni, i pišem ovaj tekst.

Umesto o ovogodišnjim laureatima nagrade Mimar mira, koji zaslužuju da se o njima i piše i govori, tema ovog teksta je ideja organizatora da novoustanovljenu Mostarsku povelju mira potpišu gost iz Crne Gore, premijer Milo Đukanović i premijer BiH Denis Zvizdić!

Moram se zapitati zašto su organizatori utemeljili Mostarsku povelju mira i odredili da je baš premijeri moraju potpisati (?!), kada znamo da su svakako svi iz regije i ove godine ili aparatčici ili nalik Milu Đukanoviću. Bilo bi dobro da zbog budućih generacija organizatori objasne šta je to Đukanović učinio za Mostar ili za Centar za mir i multietničku saradnju da bi ga uopšte pozvali na svečanost pod nazivom Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje, s obzirom da se sadašnje generacije ne sećaju njegovih prijateljskih gestova prema Mostaru i BiH uopšte.

Istovremeno se pitam da li je moguće da su organizatori zaboravili stotine nevinih ljudi koje je crnogorska policja po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića, kojem je premijer bio Milo Đukanović, bukvalno lovila i hapsila po stanovima i kućama u Crnoj Gori u proleće 1992., te ih izručivala Karadžićevim egzekutorima? Pa zar je to čovek kojeg treba zvati na svečanost pod nazivom Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje i dati mu da potpiše Mostarsku povelju mira?

Moram pitati i premijera Zvizdića: Šta to radite? Jeste li učili igde, a imali ste gde, da se i u politici može i mora reći NE kada od vas traže nešto što je ispod vaših moralnih normi? Mogli ste i morali odbiti sa Đukanovićem potpisati Mostarsku povelju mira, i time sprečiti organizatore da omoguće Đukanoviću da svojim potpisom baci senku i na ime Mostara, i na pojam mira!!!

Mogli ste i videti šta je o Milu Đukanoviću rekao predratni javni tužilac Crne Gore Slavko Perović, poslanik kojeg pamtimo i po tome što je još 1991. godine u Parlamentu Crne Gore pevao: „Sa Lovćena vila kliče/ oprosti nam Dubrovniče!"

A Perović je u mom dokumentarnom filmu Zaglušujuće ćutanje međunarodne zajednice (https://www.youtube.com/watch?v=QFURqoAZl2Q) rekao i: „Crna Gora nije demokratska država. Crna Gora je mafijaška tvorevina, njen privatni vlasnik zove se Milo Đukanović. Ovo je zemlja totalne farse, totalnih laži, totalnoga kriminala. Ova zemlja na osnovu toga gradi svoju lažnu sliku. Svako ko poznaje istoriju rata u bivšoj Jugoslaviji zna činjenice, koje su jednostavne, lako dokazive, očigledne su. Milo Đukanović je ratni zločinac..."

Dokaz da i dalje na Balkanu vlada zaglušujuće ćutanje međunarodne zajednice je i obraćanje na istoj manifestaciji glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, Sergea Brammertza, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Mostar peace connection mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju: „Bez mira i pomirenja društva su osuđena da budu zamrznuta u konfliktu. Nadamo se da će sljedeće generacije biti drugačije, da ćemo im u nasljedstvo ostaviti mir i pomirenje", rekao je Brammertz.

Ko se tu, sa kim i u čije ime mirio? Zvizdić sa Đukanovićem, premijer sa premijerom ili građanin sa građaninom? U moje ime niko nema pravo da se miri, i to javno, uz fanfare, sa Milom Đukanovićem, koji bi po meni morao biti u najmanju ruku persona non grata u Bosni i Hercegovini.

Gospodine Brametrz, vaše su kolege imale priliku, koju su očigledno namerno propustile, da procesuiraju visoko pozicionirane u lestvicama vlasti, pa se vi sada srdačno rukujete sa njima po Balkanu. Ali, zapamtite, dok god se oni smeškaju kamerama, a oni koji ih dovode učestvuju u najeklatantnijem pranju njihovih biografija, vaša nada „da će sljedeće generacije biti drugačije, da ćemo im u nasljedstvo ostaviti mir i pomirenje" ostaje samo prazna floskula.


Svetlana BROZ
(Autoica je direktorica NVO GARIWO sa sjedištem u Sarajevu)

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...