Monitor.co.me

Četvrti zavet Ibrahima Čikića

E-mail Ispis PDF
Knjiga o ljubavi je zbornik kolumni koje je Ibrahim Čikić napisao i objavio u poslednjih sedam godina, u periodu 2010-2016.

Knjiga o ljubavi je druga knjiga Ibrahima Čikića. U svojoj prvoj knjizi, Gdje sunce ne grije, čije je prvo izdanje objavljeno 2008. Ibrahim Čikić je izneo autentično, dokumentarno i potresno svedočanstvo, o (para)policijskoj torturi i montiranom sudskom procesu, kojeg je crnogorska vlast 1994. organizovala protiv vrha tada najjače stranke Muslimana/Bošnjaka u Crnoj Gori, Stranke demokratske akcije (SDA), i njihovih podržavalaca i simpatizera, među njima i protiv Ibrahima Čikića. Dvadeset godina kasnije, ovo iskustvo pretvoreno je i u Krivičnu prijavu za genocid protiv vrha crnogorske vlasti 1994-2014., koja i dalje čami u ladici Vrhovnog državnog tužilaštva. Od nesmenjenog i nesmenjivog vrha vlasti Crne Gore nije se ni moglo očekivati da ide protiv samog sebe. Kao što se nije moglo očekivati ni da prestane sa različitim oblicima produženog progona i genocida nad Ibrahimom Čikićem, od kojih je najperfidniji onaj koji je 2015. okončan delimično osuđujućom presudom protiv žrtve i progonjenog, po (prividno) privatnoj tužbi jedanaest bivših zatvorskih službenika.

Jedino što se nije moglo očekivati, jeste da će Ibrahim Čikić, žrtva i svedok najtežeg od svih zločina vrha crnogorske vlasti, i uprkos svim golgotama kroz koje zbog toga prolazi, nastaviti o tome, postojano, neodustajno i hrabro da svedoči, svrstavajući se tako, uz Slobodana Pejovića i još samo nekoliko takvih, u red najvećih pravednika i podvižnika našeg vremena. Knjiga o ljubavi je svedočanstvo o ovom svedočenju.

A da bi se ovo svedočanstvo dobro razumelo, na umu valja imati makar još jednu izuzetnost, to jest kompleksnost ličnosti Ibrahima Čikića. Reč je o danas tako retkoj egzistenciji, akciji i interakciji, dve dimenzije ljudskog uma, svetovne i religiozne strane duha, koja kod našeg autora, pulsira na gotovo svakoj stranici ove knjige. Svetovno, ne samo pripadnik etničke, nego i akter političke manjine, građanske Crne Gore, član Saveta Demokratskog fronta 2012-2015., te član Saveta Demosa 2015-. Njegove analize globalnih i lokalnih tokova aktuelne kapitalističke oligarhije spadaju u najbolje koje su kod nas napisane. Religiozno, posvećeni islamski, sledbenik Ehli-Bejt tradicije, opet manjina unutar manjine i opet sa izuzetnim poznavanjem odgovarajuće teologije, u tom smislu dovoljno je samo pažljivo pročitati njegova razmatranja o slobodi volje, jednom od najsloženijih pitanja islamske i ukupne teologije i filozofije. A ovo svedoči o tome, da je, od svih ljudi našeg vremena i prostora, Ibrahim Čikić verovatno najbliži, onoj nevelikoj skupini od stodvadesetčetiri hiljade božijih poslanika.

Samo zahvaljući ovome, moguće je razumeti i to, kako je Ibrahim Čikić uspeo, da se u svojim brojnim kolumnama, analizama i komentarima, u Knjizi o ljubavi, više nego najveći broj ostalih autora i savremenika, približi i onoj superiornoj intelektualnoj, holističkoj i kritičkoj poziciji, koju je Imanuel Volerstin, u Open The Social Sciences iz 1995., formulisao kao„pluralistički univerzalizam". Pluralistički, kroz mnoštvo dragocenih, konkretnih i autentičnih sećanja, predanja i zapisa o islamskoj, muslimanskoj i bošnjačkoj tradiciji, identitetu i kulturi, u Crnoj Gori i šire. I univerzalizam, kroz istrajno insistiranje na zajedničkim, opštečovečanskim, pa i kosmičkim korenima i granama jevrejstva, hrišćanstva i islama, te hinduizma, budizma i drugih religija, zbog čega se ova knjiga Ibrahima Čikića može označiti i kao, nakon Starog zaveta, Novog zaveta i Kur'ana, Četvrti zavet homosapiensa. A samo zahvaljujući ovom kompleksnom pluralističkom univerzalizmu, moguće je razumeti i one danas kod nas i u svetu tako retke, izuzetne, čak unikatne stavove Ibrahima Čikića, u kojima on istovremeno najoštrije osuđuje one pripadnike sopstvene etničke i verske grupe, koji su se ogrešili o univerzalne ljudske vrednosti, kao što najveće divljenje i zahvalnost izražava onim pripadnicima drugih, posebno većinskih etničkih i verskih grupa, koji su bili spremni da se, zbog onih istih univerzalnih ljudskih vrednosti, bezrezervno solidarišu sa njim i drugim manjinskim žrtvama permanentne većinske i režimske represije.

Rečju, Knjiga o ljubavi Ibrahima Čikića, dragoceno je svedočanstvo o jednom izuzetnom vremenu, i jednom izuzetnom čoveku. Zbog toga, posebnu podršku i pohvalu, zaslužuje i uvažena Daliborka Uljarević Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) što se odlučila da publikuje knjigu Ibrahima Čikića.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...