Monitor.co.me

SRBIJA: DA LI ĆE VUČIĆ I NIKOLIĆ BITI KONKURENTI NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA: Preci i potomci, opet

E-mail Ispis PDF
nikolicVišemjesečno iščekivanje je završeno: Aleksandar Vučić će biti kandidat Srpske napredne stranke (SNS) na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji. ,,Bilo da budem ili ne budem predsjednik, neću biti premijer", prokomentarisao je Vučić, koji je i predsjednik SNS. Aktuelni premijer je gostujući na Radio-televiziji Srbije, dodao i da ne isključuje mogućnost parlamentarnih izbora, te da će brzo o tome donijeti odluku.

Tako je poslije dugotrajnih nagađanja i medijskih spekulacija, razriješena dilema: SNS je jednoglasno odlučila da Vučić bude njezin predsjednički kandidat, ali još nije poznato da li je ikakav dogovor postignut s aktuelnim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Pred odlazak ovog broja Monitora u štampu Sputnik je javio da će se Nikolić ipak kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima. Odluku da se kandiduje donio je navodno u noći srijede na četvrtak na proslavi svoga 65. rođendana. Tomislav Nikolić je ranije izjavljivao da se neće kandidovati za predsjenika Srbije ako ga ne podrži Srpska narodna stranka. Nakon glasanja u predsjedništvu te stranke kazao je da nije iznenađen ishodom. No, na pitanje novinara da li je odustao od kandidature, Nikolić je neodređeno odgovorio: „Dogovorićemo se...".

Tomislav Nikolić je u vrijeme kada je objavljena vijest da će se ipak kandidovati za predsednika Srbije na Tviteru napisao: ,,Nema uzmicanja, ni povlačenja". B 92 je javio da je potvrdu informacije da će se Nikolić kandidovati na predsjedničkim izborima dobio iz njegovog kabineta.

Nikolićeva kandidatura, ako se obistini, će bez sumnje predsjedničku trku učiniti znatno zanimljivijom, a i neizvjesnijom.

Vučić je ranije odbacio mogućnost da se SNS podijeli na dvije struje: njegovu i onu koja podržava Nikolića.U saopštenju Predsjedništva stranke u utorak, kojim je Vučić kandidovan, navedeno je da se „isti obavezuje da u najboljoj vjeri" nastavi razgovore s Nikolićem, ,,i pokuša obezbediti puno državno jedinstvo svih odgovornih faktora u Republici Srbiji". Takođe, Vučić je ,,dužan da razgovara sa svim partnerima" SNS i ,,pokuša da obezbedi široku narodnu podršku za pobedu na predstojećim izborima".

Nikolić je 2008. cijepanjem od Srpske radikalne stranke tada u Hagu utamničenog njegovog kuma Vojislava Šešelja formirao SNS, kome se ubrzo priključio i Vučić. Nikolić je kao kandidat SNS u drugom krugu predsjedničkih izbora 2012. pobijedio dotadašnjeg dvostrukog šefa države Borisa Tadića iz Demokratske stranke. To je uticalo na rezultat sljedećih parlamentarnih izbora poslije kojih je SNS uspjela da formira koalicionu vladu s nekadašnjom strankom Slobodana Miloševića Socijalističkom partijom Srbije kojoj je na čelu Ivica Dačić, sada potpredsjednik u Vučićevoj vladi.

Predsjednički izbori u Srbiji treba po Vučiću da budu raspisani prvih dana marta i održani u roku od najviše 90 dana. Vučić je izjavio da će predizbornu kampanju voditi u pauzama kada ne bude obavljao premijerske dužnosti. U tome izgleda ne vidi ništa sporno. Inače, Predsjedništvo SNS predložiće Glavnom odboru stranke kandidata Vučića na sjednici u petak, 17. februara 2017.

U javnosti u Srbiji, a možda i šire posljednjih se mjeseci uveliko raspravlja o kandidatima vladajućeg i opozicionih tabora. Naročito je posljednjih nedjelja u medijima je stvorena slika prave utakmice između Vučića i Nikolića.

Brže no što se mislilo će se znati da li će doći do raskola na liniji Vučić – Nikolić. Pojedini analitičari ne isključuju da će pored političkog interesa – čime zamijeniti funkciju predsjednika – proraditi i interesi iza kojih stoje, porodica, novac, uticaj i moć.

„On može biti ozbiljan politički protivnik jer, recimo, može zatražiti da mu se vrati rukovođenje strankom koju je na tanjiru predao Vučiću. Ili možda zatraži i da bude premijer, tako da će biti zanimljivo pratiti kako će se Vučić zahvaliti Tomislavu Nikoliću," primijetio je novosadski politikolog Duško Radosavljević. ,,Zato su i važni ovi izbori, jer oni ipak mogu izazvati neke stranačke potrese, a tu je naravno pitanje i šta s Nikolićem, šta s Vojislavom Šešeljem nakon izbora, ili šta će se dalje dešavati s opozicijom", dodao je Radosavljević za njemačku medijsku kuću Dojče vele.

Atmosfera rivalstva i nadmetanja prirodno je da postoji i u sada vladajućim krugovima. U ovom trenutku nije poznato da li SNS ima bilo kakve planove ko bi Vučića mogao zamijeniti na mjestu premijera ukoliko bude izabran za predsjednika Srbije. Još značajnije, nije izvjesno da će se Vučić, kao što je postupio Nikolić, po preuzimanju predsjedničkih ovlašćenja, povući s mjesta šefa stranke.

U više izjava od parlamentarnih izbora 2016, Vučić je negirao da će biti predsjednički kandidat. Aktuelni premijer Srbije je prije samo četiri mjeseca, oktobra prošle godine, izjavio da nema namjeru da se kandiduje na predsjedničkim izborima. ,,Kažu glupi Vučić želi da pobijedi na predsjedničkim izborima', a ja se neću ni kandidovati", rekao je tada Vučić.

Naprednjaci su odlučili da ne podrže Nikolićevu kandidaturu za drugi mandat, jer su navodno istraživanja javnog mnjenja pokazivala da on nema šanse da u drugom krugu pobijedi nekog od opozicionih kandidata. Prema istim istraživanjima, Aleksandar Vučić ima dobre šanse da pobijedi već u prvom krugu. Ta računica Nikolićevim izlaskom na izbore, može biti pomršena.

Analitičari su ukazivali da je za vladajuću koaliciju na simboličkom nivou bitno da ne učini prvi korak ka gubitku vlasti, i zato je bilo važno da postavi najjačeg kandidata. „Mi trenutno imamo autoritarnu vlast u Srbiji i za takvu vlast bi gubitak predsjedničkih izbora bio ravan katastrofi", istakao je sociolog Jovo Bakić.

„S druge strane, ne bi trebalo uopšte sumnjati da će se vlast preseliti tamo gdje je Aleksandar Vučić s obzirom na to da u Srbiji Ustav vrlo malo znači. Čak i da on uopšte nije u vladi, a da je samo šef stranke koja ima najviše poslanika, on bi i dalje vladao, baš kao i Milo Đukanović u Crnoj Gori", kazao je Bakić za Dojče vele.

I drugi analitičari, takođe vide Vučićevu kandidaturu za predsjednika kao pokušaj da prigrabi apsolutnu vlast. Čedomir Čupić, profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka, izjavio je kako nije iznenađen Vučićevom kandidaturom. Sadašnji premijer na taj bi način obezbijedio još jedan mandat na vlasti, objašnjava Čupić.

Srpski mediji navode i da je jedan od razloga za kandidaturu Aleksandra Vučića vjerovatno i novi format razgovora Beograda i Prištine, koji je praktično prebačen na nivo predsjednika. Očito je samo da u stranci zahtijevaju da razgovore o Kosovu vode najjače političke ličnosti – u Srbiji je to Vučić, a na Kosovu Hašim Tači. Oni u formalnom smislu možda moraju imati isti rang, a pragmatičan Zapad zato želi Vučića, tumače neki analitičari.

Uprkos Vučićevoj i Nikolićevoj ekstremističkoj prošlosti iz godina koje su proveli u redovima SRS, sadašnji sprski premijer nije izgubio podršku partnera u Evropskoj uniji, te se doživljava kao političar posvećen evrointegracijama. U savezništvu s Nikolićem, koji važi za nešto više proruski orijentisanog političara, do sada je insistirao na politici balansa između istočne i zapadne sfere međunarodne politike.

Naprednjaci su skoro pet godina na vlasti i ta je vladavina bila obilježena mnogobrojnim aferama. Međutim, ništa od toga nije negativno uticalo na rejting SNS i Aleksandra Vučića. Poslije svega, istraživanja pokazuju da se rejting stranke i Vučića kreće oko 50, ili i preko 50 procenata. Stiče se utisak da SNS i Vučića nikakav skandal ili pogrešan potez ne može uzdrmati.

Prema mišljenju Duška Radosavljevića, afere u Srbiji već neko vrijeme uopšte ne dopiru do birača. „Ali, na duži rok, one ipak imaju jako dejstvo. Na početku se one lijepe na pojedince, a onda kasnije idu na račun cijele stranke, sistema vladavine i nosioca vlasti. No, on smatra da je nemoguće predvidjeti kada će se desiti ta prelomna tačka.

Najozbiljniji protivnici Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima biće Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova, Saša Janković, bivši Zaštitnik građana, ali i lider radikala Šešelj. Od ranije je kandidat i čelnik Dveri Boško Obradović.

,,Vuk Jeremić bi bio veoma ozbiljan kandidat kada bi bio kandidat cijele opozicije, što, kao što vidimo, nije moguće. A ako pogledamo da je Saša Janković neko koga podržava građanski dio Srbije, on možda može biti i najprijatnije iznenađenje ovih izbora", smatra Radosavljević.


Dvostruki Vučić

Odnedavno su se u Njemačkoj, zemlji u koju se Vučić najviše uzda, pojavili ozbiljni kritički članci. Tako je novinar dnevnika Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens ocijenio da je srpski premijer ,,dvostruk: postoji u verziji za izvoz, gdje istupa kao trezveni pragmatičar, što zaista i umije da bude. No, postoji i Vučić za domaće tržište, koji za iznenađujuće veliku naklonost građana može da zahvali ne samo uspješnoj, reformski orijentisanoj ekonomskoj politici i tome što važi kao odlučni maher – već i zato što unutrašnju politiku inscenira kao permanentnu nacionalističku sapunicu." Ugledni politički nedeljnik Špigel na svom portalu otišao je još dalje, konstatujući da je srpski premijer ,,školski primer autoritarnog i populističkog lidera u regionu koji sve više skreće s puta demokratije. U analizi pod naslovom ,,Vučić – egomanijak koji treba Briselu", navodi se da ,,EU trampi vladavinu prava za stabilnost." „U svim zemljama Zapadnog Balkana vladaju autoritarni političari i korumpirane klike koje sve više okreću leđa demokratiji i vladavini prava. Evropskoj uniji su ipak potrebni – stabilni partneri su važniji od principa", piše Špigl.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...