Monitor.co.me

NOVE DIMENZIJE MAKEDONSKE DRAME: Potresanje temelja

E-mail Ispis PDF
ivanov-predsjednikDrama u Makedoniji dobija nove domenzije. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je, u srijedu poslije podne, da neće dati mandat lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu, koji je obezbijedio većinu za formiranje nove vlade.

Kao razlog je naveo da neće dati mandat nikome ko prihvata tuđe platforme i koji su protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Makedonije. ,,Neću odstupiti od tog stava", izjavio je.

Predsednik Makedonije se obratio međunarodnoj zajednici i zatražio da osude i odbace, kako je rekao, platformu strane države. „Ovo su ozbiljni trenuci za državu i svako mora da se ponaša odgovorno", kazao je on.

Zoran Zaev je na konferenciji za novinare, u srijedu veče, ocijenio kako je odlukom da se ne dodijeli mandat na šta je obavezan Ustavom, Ivanov izvršio puč. „Ivanov je saučesnik VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog. Uveo je Makedoniju u duboku krizu sa nesagledivim posljedicama za građane i državu. Stvorio ustavnu krizu države time što negira izbornu volju građana i sprečava legalno i legitimno prenošenje vlasti ", rekao je Zaev.

Prema Zaevu, predjsednik Makedonije mora povući odluku i dodijeliti mandat onima koji su obezbijedili parlamentarnu većinu. Na novinarsko pitanje šta će dalje činiti, Zaev je odgovorio: ,,Moramo mudro razmisliti o sljedećim koracima".

Ranije, dok je lider SDSM tvrdio da u Makedoniji slijedi ,,miran i brz transfer vlasti", predsjednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je pozvao građane da izađu na ulice, uz tvrdnje da je ugrožena cjelovitost države.

Od ponedjeljka uveče nekoliko hiljada građana protestuje u Skoplju. Skupu, koji je organizovala novoformirana Građanska inicijativa za zajedničku Makedoniju, prisustvuju neki od najznačajnijih zagovornika vladavine VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, koji je bio premijer Makedonije proteklih 10 godina. Protesti su organizovani takođe u Bitolju, Prilepu, Kičevu, Kumanovu i Štipu.

U Inicijativi za zajedničku Makedoniji navode da nemaju veze sa VMRO- DPNNE, a na skupu nisu bili dozvoljeni stranački simboli. Okupljeni su nosili transparente s porukama ,,Makedonija je naša crvena linija" i ,,Neće vam proći!".

U proglasu sa skupa u ponedjeljak od političkih partija se traži da poštuju Ustav. Zahtijeva se i da se obavežu da neće raditi na promjeni imena i suštine unitarne države, kao i da ,,ne prihvate platforme koje su napravljene za tuđe interese a čiji je cilj razbijanje Makedonije."

,,Makedonija ima tri Ilindana - 1903, 1944. i 1991. godine. Došlo je vrijeme da obznanimo četvrti Ilindan. U sva tri prethodna, Makedonci su jasno i nedvosmisleno iskazali poštovanje prema svima koji žive pod ovim nebom. Došlo je vrijeme da i za nas pokažu poštovanje. Mi, savremenici ovog trenutka, dužni smo da spojimo sve vrijednosti iz prošlosti i da se usmjerimo k budućnosti. Nijedan patriota nije protiv nacionalnih prava, kulture i tradicionalnih vrijednosti svojih sugrađana", navedeno je u proglasu.

Vanredni parlamentarni izbori trebalo je da izvedu zemlju iz dugogodišnje unutrašnje blokade. No protesti prijete da Makedoniju uvedu u novu političku krizu. Sada je Gruevski optužio Zaeva, koji s albanskim partijama dogovara koalicionu vladu, da priprema redefinisanje i promjenu imena Makedonije i pozvao narod da brani državu. Gruevski, čija je stranka dobila pojedinačno najaviše glasova na vanrednim izborima u decembru, nije uspio da formira vladu s nekom od partija Albanaca koje su mu bile partneri tokom ranijih mandata. Prema medijima, Gruevski je odbio da prihvati djelove albanske platforme koja, između ostalog, predviđa da albanski jezik bude ravniopravan s makedonskim.

Zaev je predao potpise 67 poslanika predsjedniku države Ivanovu i očekuje da mu on da mandat za formiranje nove vlade. Za parlamentranu većinu je potreban 61 potpis. SDSM ima 49 poslanika u Sobranju, a podršku su mu dali i Demokratska unija za integraciju (DUI) sa 10 poslanika i još dvije koalicije i partije Albanaca s osam potpisa. Centralni odbor SDSM je utvrdio Zaeva za mandatara za sastav nove vlade.

Čini se da je Zaev prihvatio zahtjeve iz platforme, koju su Albanci u januaru usvojili uz podršku zvanične Tirane, pa se taj dokument u Skoplju još naziva ,,Tiranska platforma". Riječ je o platformi koju su usvojile tri albanske partije DUI, pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, kojom se traži uvođenje albanskog kao službenog jezika, rješavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnomjerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Platforma podrazumijeva sedam glavnih tačaka, među kojima se ističe da Albance treba smatrati konstitutivnim narodom Makedonije. Takođe, Albanci traže i stvaranje ,,integrisanog graničnog upravljanja" na granicama s Kosovom i Albanijom, što neki u Skopju tumače kao pokušaj stvaranja ,,velike Albanije".

U VMRO-DPMNE smatraju da je zahtjev za dvojezičnost ,,nebulozan i antiustavan prijedlog", kao i da je čitava platforma ,,ozbiljan udarac na jedinstvo Makedonije, uništavanje koncepta civilnog društva i restauraciju nacionalnih pozicija što dovodi do bujanja nacionalizma". Pitanje ,,dvojezičnosti" okarakterisano je i kao prvi korak k federalizaciji i rasparčavanju države, kao i da Makedonija nikada ne bi mogla da bude dvonacionalna država, pošto u njoj žive i građani drugih nacionalnosti.

Gruevski je izjavio da će podržati Zaeva ako odustane od albanske platforme, „i politike koja je suprotna državnim i nacionalnim interesima" i da mu u tom slučaju ne trebaju albanski glasovi. „VMRO–DPMNE će ga podržati, iako je on izgubio na izborima, daćemo mu naše glasove samo da ne dovodi budućnost države u pitanje", kazao je Vlado Kotevski, porptparol Gruevskog.

Predsjednik Ivanov, pošto VMRO-DPMNE krajem januara nije uspjela da formira vladu, saopštio je da osim dokaza o parlamentarnoj većini, traži još dva uslova. To su zaštita državnih interesa Makedonije, što podrazumijeva očuvanje i učvršćivanje unitarnog karaktera države i sistemska reforma poslije krize, kojom će biti obuhvaćeni subjekti sistema nacionalne bezbjednosti.

Dio javnosti i neki eksperti tada su upozoravali da Ivanov može odlučiti da ne preda mandat Zaevu, pozivajući se na to da nisu ispunjeni ovi uslovi. To se može desiti, kako su isticali, jer je on blizak tada vladajućoj partiji VMRO-DPMNE, koja ga je predložila za predsjednika.

Prema izveštajima iz Skoplja lideri SDSM i DUI zasijedaju. Zaev je u obraćanju javnosti naglasio da je koncept jednog društva koji je podržala većina građana garant jedinstva Makedonije. „Zato pozivam građane nezavisno od nacionalne i vjerske pripadnosti da ne podliježu provokacijama. Pozivam ih da ostanemo mirni na liniji demokratskih procesa kоji vode formiranju nove reformske vlade u našoj Makedoniji, koja će se fokusirati na realne potrebe građana i države, i na vladavinu prava. Gruevski tone, no nećemo dozvoliti da potone Makedonija".

Pristalice VMRO-DPMNE slave odluku Ivanova. Neki ustavni stručnjaci kažu da je predsjednik Ivanov izašao van svojih ustavnih nadležnosti, prekršio Ustav i gurnuo zemlju u anarhiju. Po profesoru ustavnog prava Svetomiru Škariću, ukoliko su albanske partije prihvatile određenu platformu, ona dobija karakter partijskog dokumenta, bez obzira gdje je pisana. ,,Za ocjenu ustavnosti partijskih dokumenata - statuta i programa nadležnan je Ustavni sud, a ne predsjednik."

Bivši ambasador i politički analitičar Arsim Zekoli smatra da bi Ivanov u svakom slučaju našao neki izgovor kako bi odbio da da mandat Zaevu. ,,Time svjesno stavlja zemlju u limbo, kako bi u ime sprečavanja tenzija mogao da proglasi vanredno stanje. Njegova stranačka naklonjenost je direktan katalizator za krizu", izjavio je Zekoli.

Davanje mandata za sastav nove vlade Zaevu, od Ivanova su tražili evropski komesar za proširenje Johanes Han i Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. U Skoplje dolazi i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, u okviru balkanske turneje tokom koje će, pored Makedonije, boraviti i u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovoni i Srbiji.

Strani posmatrači smatraju da je Makedonija zemlja duboko podijeljena na nezadovoljnike koji traže bezuslovne promjene i zastupnike statusa kvo koji najčešće gledaju vlastitu korist. ,,Kraj dugotrajne krize u Makedoniji još nije na vidiku. No, dva mjeseca poslije pat-pozicije koja je dovela do parlamentarnih izbora, čini se da će u zemlji, u kojoj je 11 godina vladala populistička nacionalistička VMRO-DPMNE, slijedi promjenu vlasti", napisao je njemački ljevičarski list Nojes Dојčland.


Prebijeni novinari

Poslije završetka protesta građanske inicijative ,,Za zajedničku Makedoniju" u utorak uveče pesnicama i nogama u leđa napadnuti su novinari web portala A1on. Novinari Vlatko Želčevski i Aleksandar Todevski su zbog povreda prebačeni u Urgentni centar u Skoplju. U napadu je i uništena kamera u vlasništvu portala. Makedonski ministar unutrašnjih poslova Agim Nuhiu potvrdio je da su privedena lica koja se dovode u vezu s incidentom. Ministar je obavijestio Udruženje novinara Makedonije da je u toku istraga.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...

 

Monitor broj 1447

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...