Monitor.co.me

DODJELU OSKARA OBILJEŽILI POLITIČKI GOVORI I GREŠKA ZA NAJVAŽNIJU KATEGORIJU: Drugačiji protest

E-mail Ispis PDF
Moon-Light-Oscar-2017-1Dodjela najprestižnijih filmskih priznanja - Oskara ostaće upamćena po skandaloznoj završnici kada je objavljeno ime pogrešnog filma kao pobjednika u najvažnijoj kategoriji - film godine. Greška je već okarakterisana najneprijatnijim trenutkom u istoriji dodjele, a krivac se već zna - „čuvar" koverata koji ih je pomiješao jer je „bio zauzet tvitovanjem u bekstejdžu". Ova 89. kulturna manifestacija sve vrijeme bila je najveći javni protest protiv američkog predsjednika. Naime, prezenteri nagrade - najbolji film bili su nekadašnji Boni i Klajd. Legendarni glumac Voren Biti djelovao je zbunjeno kada je otvorio koverat sa imenom dobitnika, onda je pogledao Fej Danavej i njoj dao da pročita ime pobjednika, a ona je proglasila najvećeg fovorita – film La La Land za ostvarenje godine. Reditelj Dejmijen Šazel, glumci i producenti presrećni su istrčali na scenu. Nakon kratkog zahvaljivanja nastao je žamor. Producent filma La La Land izgovorio je: ,,Mjesečina je pobijedila. Ne šalim se". Voren Biti je kasnije objašnjavao da su mu najvjerovatnije dali pogrešan koverat, u kome je pisalo ime najbolje glumice umjesto za najbolji film.

Za filmskog kritičara Vuka Perovića, urednika filmskog programa RTCG - televizije koja je jedina u Crnoj Gori uživo prenosila dodjelu Oskara, velika greška u živom prenosu, stvarno je bila neočekivana.

„Danima pred Oskare se govorilo o tom sistemu i kako je dobro što samo dvoje ljudi ima koverte i to duple za svaki slučaj. E pa ta jedna dupla, koštala ih je velikog skandala. Mislim da je ekipa filma La La Land sjajno reagovala na vijest da je greška, kao i da se voditelj Džimi Kimel dobro snašao u cijeloj situaciji", rekao je za Monitor Perović.

Ali, ova završnica nije jedino što je bilo nesvakidašnje tokom ceremonije. Domaćin i voditelj programa Džimi Kimel sve vrijeme je ismijavao Donalda Trampa. Dva puta mu je i tvitovao.

„Želio bih da zahvalim predsjedniku Trampu... Sjećate se kada je Oskar prošle godine djelovao rasistički? E toga se više niko i ne sjeća, zahvaljujući njemu", tim riječima je Kimel otvorio dodjelu Oskara, aludirajući na Trampovu zabranu ulaska državljanima sedam muslimanskih zemalja. Vrhunac ismijavanja bio je kada je ušao na Trampovu omiljenu društvenu mrežu i tvitovao predsjedniku:

„Hej Donalde, jesi li budan? Meril te pozdravlja". Naime, voditelj je aludirao na Trampov sukob sa trostrukom oskarovkom Meril Strip, koja je otvoreno podržavala Hilari Klinton, a on ju je nazvao ,,veoma precijenjenom glumicom".

Vuk Perović smatra da je cijela ceremonija bila bolja od prethodnih. Za njega je Džimi Kimel bio odličan.

,,Možda su neki segmenti, kao što je onaj sa turistima, bili predugi, ali sve u svemu mislim da je bilo zabavnije i dinamičnije nego prošle godine. Politike je bilo sasvim u razumnoj mjeri, ako znamo šta se sve danas dešava u SAD. I mislim da su ti segmenti bili vrlo duhoviti", kaže Perović.

Mnogo priče je bilo i u vezi sa najboljim stranim filmom - Trgovački putnik. Reditelj Asghar Farhadi odlučio je da ne dođe na ceremoniju. Američka IT inženjerka iračkog porijekla Anuše Ansari pročitala je poruku nagrađenog režisera.

,,Žao mi je što nisam sa vama večeras. Odsustvujem zbog poštovanja prema ljudima iz moje i još šest zemalja koji su poniženi neljudskim zakonom o zabrani ulaska imigranata u SAD. Podjela svijeta na kategorije mi i naši neprijatelji stvara strah. To je lažno opravdanje za agresiju i rat. Ti ratovi sprečavaju demokratiju i ljudska prava u zemljama koje su i same žrtve agresije".

Perović za Monitor pojašnjava da je Farhadi dobio drugog Oskara i da je sjajan reditelj.

„Sasvim je očekivano da ne bude prisutan na ceremoniji, imajući u vidu američku politiku. Druga strana priče, takođe zanimljiva da film jednog njegovog kolege Džafara Panahija nikada ne bi mogao da bude kandidata za Oskara jer je u kućnom pritvoru", ističe Perović.

Na dodjeli bilo je još političkih govora. Oskar u kategoriji za najbolju šminku i frizuru osvojili su Alesandro Bertolaci, Đorđo Gregorini i Kristofer Nelson. Bertolaci je postao prvi dobitnik u istoriji koji je tokom govora iznio politički stav rekaviši da je pobijedio u ime svih imigranata. Prezenter - glumac Gabrijel Garsija Bernal poručio je sa bine: ,,Kao Meksikanac, kao Latinoamerikanac, kao radnik migrant, kao ljudsko biće, protivim se svakoj vrsti zida koji želi da nas podijeli".

Na sve ovo Donald Tramp uzvratio je izjavom da je do zbrke na ovogodišnjoj dodjeli nagrade Oskar došlo zato što su se organizatori previše bavili politikom, naglasivši da je sve bilo pomalo žalosno i da ceremonija nije imala uobičajen glamur.

Ali, skandalima nema kraja jer se dogodila još jedna greška, možda i gora od ove prve. Tokom prisjećanja na glumce koji su preminuli prošle godine, o kojima je čitala Dženifer Aniston, neko je greškom umontirao fotografiju producentkinje koja je živa. Umjesto fotografije preminule kostimografkinje Dženet Paterson, stavili su fotografiju Džen Čepmen, koja se oglasila da je veoma uznemirena.

Ali, vratimo se nagradama. Mjuzikl La La Land osvojio je šest Oskara: za režiju, glavnu žensku ulogu, fotografiju, muziku, pjesmu i scenografiju. Mjesečina tri: za film, sporednu mušku ulogu i adaptirani scenario. Po dvije nagrade uzeli su Mančester na moru (glavni glumac i originalni scenario) i Greben spasa (montaža i miks zvuka). Najbolji dokumentarac je skoro osam časova dugačak film O.J.: Made in America Ezre Edelmana, a animirani film Zootroplis: Grad životinja...

O samim nagradama, Vuk Perović kaže da su očekivane, ukoliko izuzmemo najbolji film i glavnu glumicu.

„Mislim da je iznenađenje za većinu, jer je bilo očekivano da La La Land pobijedi i da Izabel Iper sasvim zasluženo dobije Oskara. U svim ostalim kategorijama je bilo prema očekivanjima i najavama. Sezona nagrada koja ide prije Oskara u velikoj mjeri ubija neizvjesnost, jer su članovi udruženja koje dodjeljuje ta priznanja, u dobroj mjeri ujedno i članovi Akademije za film i nauku'', kaže Perović, naglašavajući da mu je najveće iznenađenje što film Pola Ferhovena Elle nije ušao u nominacije za najbolji strani film.

Prema njegovim riječima, Američka akademija danas ima drugačiji ukus i Perović misli da Mjesečina prije pet godina ni u kom slučaju ne bi dobila Oskara.

„Među devet nominovanih mislim da su samo dva filma bila pravi oskarovski, a to su Greben spasa i Skriveni faktori. U nekom među prostoru su La La Land i možda Lav. Ostalo su većinom ostvarenja koja u velikoj mjeri koketiraju sa indi estetikom ili su prava indi ostvarenja. Mislim da je za Oskara najveći problem to što se holivudski sistem promijenio i da imamo ili preskupe blokbastere sa superherojima ili jeftine filmove, a Oskari su uvijek vrednovali nešto između to dvoje, uz povremene izuzetke", zaključuje Perović.


MAJA BOGOJEVIĆ: Pobjeda male, nezavisne produkcije

„Konačno se desio gaf na ceremoniji Oskara, kome se svi možemo smijati - zamjena pobjednika. Oskari su entertainment, industrija zabave i iluzije, show biz eskapizam i svako ko oćekuje subverziju ili vrstu političkog otpora, biće razočaran. I zašto ne bi mogla biti dva pobjednika?! Ja bih voljela vidjeti da svako dobije po jednog Oskara", kaže za Monitor prof. dr Maja Bogojević, filmska kritičarka. Njoj je drago što je pobijedio film Mjesečina, jer je pobijedila mala, nezavisna produkcija umjesto megalomanske blokbusterske showbiz onirije i onanije. „To je jedini vidljivi znak da se i glasači Američke akademije za filmsku umjetnost mijenjaju", zaključuje Bogojević.


Miroslav MINIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...