Monitor.co.me

CRNOGORSKI PUT U NATO: Vašington prelomio

E-mail Ispis PDF
reksStara je istina: sve velike ideje u blizini svog cilja dođu iskrivljene. Zato je razumljivo što za razliku od crnogorskih zvaničnika, oni koji su vazda bili za učlanjenje u NATO nijesu previše bili bučni nakon ovonedjeljne ratifikacije Pristupnog protokola u američkom Senatu.

,,Mnogo važnije od toga, za nas koji smo devedesetih trasirali taj put do današnjeg dana, je da Crna Gora ulazi u novo vrijeme - vrijeme reda, zakona, razvoja. Upravo u tom novom vremenu, pomoć velikih nam treba da bi se u Crnoj Gori vratilo vrijeme zdravog društva, pune vladavine prava i ekonomskog razvoja od kojeg koristi imaju naši građani", rekao je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.

Do ove pozicije Crna Gora je došla čak osam godina kasnije nego što su u taj vojno-politički savez primljene susjedne države, Hrvatska i Albanija. Od 2009. su naši čelnici stalno obećavali da će i Crna Gora ubrzo biti u NATO-u, ali se taj period, eto, otegao do 2017. Godine su prolazile, samiti Alijanse se održavali, mijenjali se nacionalni koordinatori za komunikacione strategije, ali ključni strateški cilj nikako da se ostvari.

Razlog je bio jednostavan: ta igra na ,,geopolitičkoj klackalici" je lideru DPS-a Milu Đukanoviću osiguravala svih tih godina vanjsku podršku i očuvanje apsolutne vlasti u državi. To je bio njegov posljednji adut koji je želio da zadrži što duže u rukama.

Iako nikada nijesu imali sumnji u Đukanovićev način vladanja, u zapadnim prijestonicama je on doživljavan kao garant da će Crna Gora, ipak, ići evroatlantskim putem, dok je Rusija na terenu, primjenom tzv. meke moći ostvarivala snažan uticaj. Rusima je od početka 2000-ih otvoren širok prostor da ulažu u Crnu Goru, a crnogorskim tajkunima da iznose novac u Rusiju. Prema procjenama Moskve, Rusi su investirali preko dvije milijardi eura u Crnu Goru, kupovali najatraktivnije lokacije na primorju i najveća preduzeća, uključujući i Kombinat aluminijuma u Podgorici.

U to vrijeme je čest gost u Crnoj Gori bio tadašnji ministar za vanredne situacije Ruske federacije Sergej Šojgu, bliski saradnik Vladimira Putina, koji je sada na funkciji ministra odbrane Rusije.

Crna Gora je, nezvanično, imala svog „ministra sveruskih integracija", osobu od najvećeg povjerenja Đukanovića, Milana Roćena, a DPS je sklopio savezništvo sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom.

Ali, nakon što su u Vašingtonu prozreli Đukanovićevu strategiju, te mučne propasti spornih biznisa u KAP-u i ruske akcije u Ukrajini, crnogorski zvaničnici su shvatili da su ,,geopolitičke igre" za njih postale isuviše opasne. Zato su digli na noge stranačku mašineriju i počeli aktivnu kampanju za NATO. Podsjetimo se, sve do tada crnogorsko učlanjenje u tu organizaciju podržavalo je tek oko 35 odsto građana.

Globalno i regionalno odmjeravanje snaga, u kojem je Rusija sve uspješnije nastupala, naćerali su zapadne vlade da zatvore ,,bezbjedonosni prsten" na jugoistoku Evrope, odnosno da prijemom Crne Gore osiguraju cijelo južno krilo Alijanse: od Atlantika, odnosno od Portugalije pa sve do Turske.

Moskva je poteze zvanične Podgorice ocjenjivala veoma negativno. Navodilo se nepoštovanje mišljenja građana i nesprovođenje referenduma o NATO-u što bi, kako tvrde ruske vlasti, moglo dovesti do ,,destabilizacije situacije u Crnoj Gori i na Balkanu". Potpredsednik ruske Dume Petar Tolstoj ističe da Rusija u ulasku Crne Gore u tu Alijansu vidi ,,direktnu vojnu prijetnju i za sebe i za svoje saveznike".

S druge strane, nakon prvobitne namjere novog predsjednika Donalda Trampa da Ruse ne treba ljutiti učlanjenjem Crne Gore u NATO, on je, popuštio. Državni sekretar Reks Tilerson zatražio je od čelnika Senata da ubrzaju postupak ratifikacije jer je to, kako je ocijenio, važan interes SAD-a. ,,Učestovanje Crne Gore u maju na samitu NATO-a u Briselu kao punopravne članice, a ne kao posmatrača, poslaće snažan signal transatlantskog jedinstva", dodao je on.

,,Ovo je test u igri koju igramo sa Vladimirom Putinom. Apelujem na kolege da glasaju za ulazak Crne Gore u NATO jer je Savezu potrebnija sada više nego u bilo koje vrijeme od kraja hladnog rata", rekao je senator Džon Mekejn na raspravi o ratifikaciji protokola, dok je njegov kolega iz Konektikata Kris Marfi zaključio: ,,Glasom za ratifikaciju, spriječićemo stvaranje Kalinjingrada na Mediteranu".

Nakon što je Senat gotovo jednoglasno dao zeleno svjetlo Protokolu, svoj potpis na odobrenje SAD-a da Crna Gora postane dio Alijanse treba uskoro da stavi američki predsjednik. Ostaje takođe da to učini još samo i Holandija, a da, na kraju, takva odluka bude potvrđena i u krnjem crnogorskom parlamentu.

Za Crnu Goru i njene građane je najvažnije da se još jedina velika tema, koja je produkovala duboke podjele, demokratski skine sa dnevnog reda. Kao što je poznato, neke opozicione partije su se uoči izbora zalagale da se na referendumu odluči o ulasku Crne Gore u NATO. Neke od onih koje se zlažu za ulazak u NATO su najavljivale da neće zbog ovog pitanja prekidati bojkot. SDP je odavno najavio da će doći toga dana u Skupštinu da glasa za projekat, koji smatraju svojim.

,,Vjerujemo da će i ova priča konačno biti završena i da ćemo moći da se posvetimo svim onim realnim problemima sa kojima se Crna Gora danas suočava: izgradnji slobodnijeg društva, jačanju pravne države i njenih institucija, intenzivnije borbe protiv sveprisutnog organizovanog kriminala i korupcije, ali i ekonomskog oporavka i razvoja", kaže predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.

Ostaje otvoreno pitanje da li će EU nakon početka brakorazvodne parnice sa Velikom Britanijom razumjeti da je kratkovida i štetna njena faktička odluka da uspostavi moratorijum na prijem novih članica. Jer, to je dovelo do osjetnog pada entuzijazma prema evrointegracijama na Zapadnom Balkanu.

Pripadnici Pokreta za vojnu neutralnost Crne Gore upozaravaju da je ulazak u NATO pogrešan izbor, koji može izazvati trajne negativne posljedice. Oni se na brojnim skupovima posebno zalažu da se o tom pitanju odluči na referendumu. Smatraju da bi odluka u parlamentu, posebno krnjeg legitimiteta, mogla dovesti do unutrašnje nestabilnosti Crne Gore.

Analitičar geopolitike Blagoje Grahovac je uvjeren da za Balkan dolazi ljepše vrijeme i da će Alijansa biti od koristi. „Kroz antifašističke ustanke naroda doći ćemo do slobode; formiraće se Jugoregija, kao melem na rani južnoslavenskih naroda; formiraće se balkanska regija, kao nukleus Balkanske unije; Balkan će postati štit Evrope; američko-evropsko-rusko partnerstvo na novim osnovama će biti vidljiva realnost; reformisani NATO savez će biti servis tog partnerstva; građani će prezreti teopolitiku i klerofašizam; državnici će zamijeniti vladare; a na Balkanu će biti udobnije živjeti. Sve će to ići daleko brže nego što banditosi očekuju", ocjenjuje Grahovac.

U svakom slučaju vrijeme je za trezvenost. Svih.


Mustafa CANKA

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...