Monitor.co.me

Nova paradigma

E-mail Ispis PDF
Jedna značajna promena nije dovoljno primećena. Obrazlažući zbog čega se u svom glavnom delu bavi uglavnom Engleskom svoga vremena, Karl Marks, u Predgovoru za prvo izdanje Kapitala iz 1867, ističe kako to čini zbog toga što je napredni industrijski kapitalizam toga vremena najrazvijeniji upravo u toj zemlji, te kako zbog toga, svaka druga, manje razvijena zemlja, upravo u opisima stanja i prilika u toj zemlji, može da vidi i sliku sopstvene budućnosti. Vek i po nakon ovoga, međutim, ovaparadigma, kao da se stubokom preokrenula. Brojni simptomi, naime, ukazuju na to, kako su danas, nazadni, neofeudalni sistemi na periferiji, u Crnoj Gori, i u drugim postjugoslovenskim, i ostalim sličnim zemljama, postali slika moguće budućnosti razvijenog centra.

Zarobljenicima dogme progresa, ovo preokretanje je potpuno nedostupno. Za razumevanje nove paradigme mora se imati na umu pre svega razlika između XIX i XX/XXI veka. Devetnaesti vek je još uvek vek nespornog progresa kapitalizma kao svetskog i istorijskog sistema, pa je zbog toga i ona projekcija Karla Marksa bila sasvim opravdana. Dvadeseti i dvadesetprvi vek su vekovi istorijske krize i opadanja ovog sistema, pa se zbog toga i ona paradigma stubokom menja.

Pažljiviji posmatrači, uostalom, već su primetili, prve, rane simptome, najavljene velike regresije, i u samim centrima svetskog kapitalističkog sistema. Ilustracije radi, ovde je dovoljno podsetiti, na samo dva takva, jedan strukturni, drugi konjunkturni. Prvi je korporativni neofeudalizam, kako najbolji teoretičari, već označavaju ovaj sistem u SAD i EU, samim centrima ovog sistema. Drugi je još uvek samo incidentan, mada krajnje indikativan, neka vrsta pravog malog državnog udara bez presedana u istoriji SAD, kada se FBI direktno umešao u poslednje predsedničke izbore u ovoj zemlji 2016., i to samo nekoliko dana pred izlazak birača na biračka mesta.

U Crnoj Gori, i drugim sličnim zemljama periferije, međutim, umesto samo prvih, ranih simptoma, imamo već skoro do kraja razvijene retrogradne, nazadnjačke sinteze. Prave male neofeudalne regnume. Milove i ine latifundije. Koje se, zbog unutrašnje i vanjske legitimacije, manje ili više uspešno, kriju ispod fasade liberalne demokratije. Te koje su, upravo zbog ove besprizorne simulacije, još nepodnošljivije, opskurnije iteže.

Dve mega-afere, koje u Crnoj Gori beskonačno teku, ovu njihovu nepodnošljivost, opskurnost itežinu,samo drastično ilustruju. Prva je Afera snimak. Koja je eksplicitno i do kraja razgolitila inferiorni ali efikasni klijentelistički režim vladanja. Koji se toliko dugo krije ispod one zavodljive ali lažne liberalno-demokratske fasade. Te koji je izgrađen kao prava mala desna, nazadnjačka, neofeudalna sinteza, odnosno zloupotreba, istog onog osnovnog ili minimalnog prihoda,sećate se onog istorijskog jednog zaposlenog četiri glasa, koji je glavna tema naše Altervizije.

Druga je Afera udar. Koja jasno pokazuje kako u neofeudalnoj sintezi siromaštvo i nasilje nužno idu zajedno. Pri čemu, kod ovog drugog, valja uočiti makar dve zanimljive i značajne inovacije. Prvo, kako ona ista liberalno-demokratska simulacija, i ovde dovodi do usložnjavanja situacije. Pa umesto starog, klasičnog državnog udara, vrh vlasti izvodi jedan novi, atipični,„dijalektički" državni udar. Tako što,bez dokaza, za državni udar optužuje deo opozicije, a pri tome ovaj lažni, fabrikovani udar, istovremeno koristi kao sopstveni i stvarni državni udar, protiv slobodnih izbora, na sam dan poslednjih parlamentarnih izbora, 16. oktobra 2016, do danas.

Druga zanimljiva i značajna inovacija sastoji se u tome što u proizvodnji i održavanjunovog državnoudarnog nasilja u Crnoj Gori, sve otvorenije i direktnije saučestvuju moćni vašingtonci, briselci,moskovci i ostali međunarodnjaci. Njihove obaveštajne i diplomatske službe. I njihove najviše ekselencije. Što naravno samo dodatno rasvetljava sliku moguće budućnosti tog istog velikog i razvijenog sveta.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...