Monitor.co.me

Susret sa svojima

E-mail Ispis PDF
Susret, sretno sresti nekoga, da li je sreća sresti se, bez obzira s kim? U ovom svijetu u kom usamljenost prijeti i nadnosi se nad život svakog čovjeka, susret je velika mogućnost, čarobni napitak protiv čemera samoće, prilika za radost. Još kad se sjetimo Aristotelovog aksioma o čovjeku kao biću zajednice koje svoj život živi autentično samo sa drugima, pa tako i svoju sreću ostvaruje kroz susrete, kroz sretanje, tada veza susreta i sreće postaje sasvim očigledna. Zbilja: 'Srećan put!' ili 'Sretan put'?

Ako i nije uvijek sreća sresti se, u ovom slučaju je taj susret učinio srećnim najmanje šest ljudi. Posebno trojicu.

Evo kako je to bilo:

Tri čovjeka iz ove priče su sinovi dva brata i jedne sestre. Dakle, amidžići i tetić. Jedan (Ismet, tetić), živi u Atlanti, Džordžija, SAD; drugi (Omer, amidžić), živi u sred Bosne, selo Mahoje, na visokim Rudinama; treći (amidžić koji priča ovu priču), živi u Skopju, Republika Makedonija. Tetića treba dočekati u Zagrebu, na aerodromu. Dugo su se dogovarali amdidžići kako bi mogli zajedno doći pred svog tetića. Nije lahko uklopiti obaveze, a i put je dalek. A tetić je više nego zaslužio da ga obraduju zajednički odmah čim se pojavi u holu zračne luke, tamo gdje piše "Arrivals". Takvog čovjeka nema na daleko. Kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, on je ostavio porodicu u SAD, gdje je radio kao predstavnik "Krivaje" iz Zavidovića, i odmah krenuo da brani svoj vatan rame uz rame sa svojim jedinim bratom Jusufom koji živio u Bosni. Brat Jusuf je junački poginuo, tetić Ismet dobio je metak u kičmu. Ostao je prikovan u kolicima. Rodna kuća zapaljena, predstavništvo zatvoreno. Izgubljeno sve što se moglo izgubiti. Sve osim pameti. Digao kredit, stavio sve pod hipoteku, diplomirao ekonomiju sa knjigovodstvom, osnovao firmu, počeo raditi. Othranio i na put izveo svoju djecu, udovicu i djecu brata Jusufa, pomogao i šakom i kapom svakog kog je znao i kog nije znao.

Imali li veće sreće nego sresti se sa takvim čovjekom, obradovati i sebe i njega,odmah na prvom koraku na povratku u rodnu Bosnu!? Taman kad je izgledalo da će susret ipak otpasti, u petak u podne, pred samu džumu, javi se Adem piscu ovih redova:

"Idem u Sarajevo. hajde sa mnom."

"Kada, sad odmah."

I tako, sa Ademom su stigli u Sarajevo u subotu poslije ponoći. Ujutro je pred hotel "Latinski most" stigao amidžić Omer sa drugim tetićem Sinanom. Sa Mahoja su Omer i ovaj propovjedač, krenuli u pet ujutro za Zagreb. Avion je sletio na vrijeme. Ko bi mogao opisati tu radost, sreću tog susreta!? Rano ujutro, sa Mahoja do Zavidovića, pa onda sa Harisom sjajnim čovjekom i zlatnim ljiljanom, do Sarajeva, i odmah, sa Bendbaše (Bembaše), nazad za Skopje. Trideset i dva sahata vožnje, dvije i po hiljade kilometara, u dva i po dana. Mnogo!? Malo, premalo, ništa to nije prema sreći tog sureta!

Dok je ljudi biće i sreće u susretima. Dok je sreće u susretima, biće i ljudi. Dobro nam došao, dobri i veliki čovječe Ismete Omeraševiću! Svi će ti se obradovati, jer je velika radost i sreća sresti se sa takvim ljudima. Dobro je to i za dušu, a dobro i za narod koji se zna tako radovati susretu sa svojima!


Ferid MUHIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...