Monitor.co.me

ISTUPANJE SJEDINJENIH DRŽAVA IZ PARISKOG SPORAZUMA O KLIMI: Tramp po svome

E-mail Ispis PDF
donald-trumpIako je u svom okruženju imao ljudi koji su mu savjetovali da ostane vjeran Pariskom ugovoru o klimi, Donald Tramp je odlučio drukčije: Sjedinjene Američke Države su se povukle iz Pariskog protokola. Ostale zemlje se zariču da će na projektima zaštite klime raditi bez SAD-a.

Predsjednik Tramp je ispunio jedno od svojih predizbornih obećanja. Tokom kampanje oštro je kritikovao Sporazum, a globalno zagrijavanje nazivao je obmanom. Kako je naveo, on želi revidiranje Pariskog sporazuma ili neku potpuno novu transakciju po uslovima koji su fer po SAD, njihov biznis, radnike, narod i poreske obveznike.

Tramp je istakao da bi primjena Pariskog sporazuma koštala SAD tri biliona dolara i gubitak 6,5 miliona radnih mjesta, dok su zemlje poput Kine i Indije favorizovane. ,,Pariski sporazum je primjer pristajanja Vašingtona na dogovor koji šteti SAD-u, a ide u koristi isključivo drugim zemljama", rekao je Tramp.

Prema pariskom dokumentu, koji je krajem 2015. potpisalo skoro 200 zemalja, SAD su prihvatile da smanje emisiju gasova između 26 i 28 odsto do 2025. u odnosu na nivo iz 2005. SAD je drugi po velični među emiterima gasova koji negativno utiču na klimu, poslije Kine.

Pariški dogovor prvi je pravno obvezujući svjetski sporazum za borbu protiv klimatskih promjena. Gotovo svaka zemlja se dobrovoljno obavezala na korake koji su usmjereni na suzbijanje globalnih emisija gasova, tzv. efekta staklene bašte (GHG).

Glavni GHG je ugljen dioksid (CO2), koji u atmosferu izbacuju elektrane i dizel automobili, ugalj i prirodn plin. Naučnici vjeruju kako skupljanje CO2, metana i drugih plinova u atmosferi vodi zagrijavanju planete Zemlje.

Tramp je saopštio da odmah prestaju da važe neobavezujuće odredbe sporazuma. Međutim, prema ovom dokumentu, moguće je odustajanje od njega tri godine nakon potpisivanja, što su SAD učinile 16. novembra 2016. Postupak istupanja iz protokola traje potom još godinu dana, što znači nekoliko sedmica nakon sljedećih predsjedničkih izbora u SAD-u, ocijenio je britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Američki saveznici i rivali osuđuju odluku predsjednika Trampa. U ovom času oni odbacujući njegovu ponudu o revidiranju pomenutog protokola.

,,Čvrsto smo uvjereni da se ne može ponovo pregovarati o sporazumu", saopštili su lideri Francuske, Njemačke i Italije. U zajedničkom obraćanju oni su istakli da je Trampova odluka za žaljenje i pozvali ostatak svijeta ,,da ubrza borbu protiv klimatskih promjena".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš okarakterisao je odluku Trampove administracije kao ,,veliko razočaranje", dodajući da je ,,bilo od presudne važnosti da SAD ostanu lider u ekološkim pitanjima". Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da odluka američkog predsjednika ,,ne može i neće zaustaviti one koji osjećaju obavezu da zaštite majku Zemlju".

Francuski predsjednik Emanuel Makron istu poruku prenio je Trampu ,,u direktnoj razmjeni mišljenja" tokom petominutnog telefonskog razgovora. Makron je ukazao da je Trampova odluka pogrešna i za SAD i našu planetu. ,,Ne postoji plan B, jer ne postoji ni planeta B", poručio je on.

Kina je okvalifikovala povlačenje SAD-a kao ,,globalni neuspjeh". Državna novinska agencija Sinhua negirala je Trampovu tvrdnju da će njegova odluka sačuvati radna mjesta u SAD-u. Rusija je saopštila da iako ,,poštuje" Trampov potez, ne razmatra napuštanje Pariskog protokola. ,,Pogrešno je tvrditi da je sporazum jednostran, da vodi ka neprofitabilnosti ili da favorizuje interese samo jedne grupe zemalja", kazao je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

Na domaćoj sceni, republikanska većina u Kongresu hvali Trampovu odvažnost u ,,prkošenju" 194 zemlje koje su potpisale sporazum o borbi protiv klimatskih promjena. Republikanci smatraju da je pariski protokol ,,nepravičan prema SAD".

Demokratska stranka okarakterisala je Trampovu odluku kao ,,tragediju za životnu sredinu" i "odricanje od vodeće uloge" na svjetskoj sceni. Bivši američki predsjednik Barak Obama rekao je da se povlačenjem iz Pariskog sporazuma SAD pridružuju ,,malom broju država koje odbacuju budućnost". Mnogi guverneri američkih država i gradonačelnici izrazili su odlučnost da se suprotstave Trampovom potezu zajedničkim naporima u smanjenju gasova u skladu s ovim dokumentom koji je potpisala Obamina administracija.

Vlasnik Tesle, milijarder Ilon Mask, i direktor Volt Diznija Robert Iger saopštili su da napuštaju savjetodavna tijela Bijele kuće poslije odluke predsjednika SAD-a, uz poruku da je ,,klimatska promjena stvarna". Dženeral Motors, najveći američki proizvođač automobila, saopštio je da ostaje posvećen ,,stvaranju boljeg (životnog) okruženja". U ovoj kompaniji naglašavaju razvoj električnog vozila ševrolet bolt.

Akciji se pridružio i Bil Ford, predsjedavajući Ford Motor Co. ,,Smatramo da su klimatske promjene stvarne i ostajemo duboko privrženi smanjenju emisije gasova u našim automobilima i fabrikama". Tramp je dobio poruku od direktora velikih kompanija poput ExxonMobil, Apple, Dow Chemical, Unilevera i Tesle, da je važno da SAD ostanu dio globalnog sporazuma.

Sa druge strane, Peabody Energy, najveća američka kompanija za eksploataciju uglja, saopštila je da bi primjena Pariskog sporazuma negativno pogodila domaću ekonomiju. Robert Murej, predsjednik Uprave Murray Energy Corp, koja se bavi proizvodnjom uglja i koji je bio najveći donator u Trampovoj kampanji, rekao je da se zalaže za povlačenje iz sporazuma.

Tramp je poslao nedvosmislenu poruku svijetu ,,Amerika na prvom mjestu", koja može da znači ,,Amerika sama", ocijenila je američka novinska agencija Asošijetid pres.

Bijela kuća je na lavinu kritika izrečenih povodom Trampove odluke optužila Evropu da pokušava da „okuje" američku ekonomiju i odbija da prizna da su klimatske promjene realna stvar. „Zašto evropski lideri žele da ostanemo? Oni znaju da će to nastaviti da koči našu ekonomiju", istakao je predsjednik Agencije za zaštitu prirodne okoline Skot Pruit.

Njemački mediji komentarišu kako Tramp očito nije primijetio (ili mu je to svejedno) koliko se ovakvom odlukom izolovao. ,,Kancelarka mu je poslije frustrirajućeg samita G7 u Italiji još jednom pojasnila: kada je riječ o klimi rezultat je bio 6:1 – jedini glas protiv bile su SAD," navela je medijska kuća Dojče vele.

Za razliku od proteklih godina, blokada koju su preduzele SAD ujedinila je druge zemlje. Ranije, ukoliko Vašington nije htio da učestvuje u takvim sporazumima, ni Kina niti Indija, veliki emiteri CO2 to nisu htjele. Sada dvije najmnogoljudije zemlje na svijetu i ekonomske sile u snažnom usponu hoće osjetan napredak na planu smanjenja emisije GHG. Simboličan značaj ima i to što su, uoči američke objave rata zaštiti klime, premijeri Kine i Indije bili u Berlinu i Briselu. Oni će sada zajedno s Evropljanima morati da vuku kola.

No, zaštita klime će trpjeti. Prvo, naučnici upozoravaju da narednih godina mora biti postignut odlučujući napredak kada je riječ o smanjenju štetnih gasova. Drugo, zaokret nabolje je u mnogim zemljama već u punom jeku korišćenjem obnovljivih izvora energije – pa i u SAD. Ali, još uvijek ima i mnogo uglja i nafte. Da bi čovječanstvo zaista zakoračilo u solarnu eru, fosilni energenti bi morali biti potisnuti s tržišta, što se u SAD neće skoro desiti. Nijedan industrijalac pri čistoj svijesti neće u budućnosti polagati na ugalj, pa ni u Americi. Ali, prelazak na energente koji manje narušavaju životnu sredinu biće usporen.

Njemački mediji podsjećaju na sugestiju Angele Merkel poslije posljednjeg sastanka sa Donaldom Trampom, uzeti sudbinu u sopstvene ruke i ne oslanjati se više na SAD. "A to sada mora brzo da se sprovede u djelo i to – na planu zaštite klime. Potrebna je tijesna saradnja sa Francuskom i Velikom Britanijom – jer te zemlje su umnogome složne kada je o tome riječ.

Da li će Kina, zajedno s EU, preuzeti globalno vođstvo u borbi protiv klimatskih promjena pošto su od toga odustale Sjedinjene Američke Države? To pitanje postavljaju mnogi u svijetu koji smatraju da je takvu prazninu stvorila odluka predsednika Trampa.

Ispuštanje kardon dioksida (CO2) iz Kine dvostruko je veće nego ono iz SAD. Kina je 2007. prevazišla SAD kao najveći emiter gasova po, uzgred pogrešno upoređenom, efektu staklene bašte (GHG). U 2013. Kina je u vazduh oslobodila preko 10 miliona kilotona CO2.

U proteklih 30 godina, Kina je preokrenula odnos prema klimatskim promjenama, od potpuno nesvjesnog, preko njihovog poricanja, do glavnog predvodnika u globalnoj borbi protiv zagrijavanja. Poslije 2011. dok su u SAD ojačali glasovi negatora klimatskih promjena, u Kini je takva era prestala i počela nova strategija preduzimanja koraka za rješavanje problema.

Kina je obećala da će do 2020. u poređenju s nivoom iz 2005, učešće emitovanog CO2 biti smanjeno za 40 do 45 odsto. Očekuje se da će vrhunac emisije GHG biti 2030, možda i ranije. Tada bi trebalo i da Kina, koja je već nekoliko godina najveći potrošač energije na svijetu, dobije petinu potrebnih količina iz obnovljivih izvora.


Alatka

Poslije kontroverzne Trampove odluka da napusti Pariski klimatski sporazum u centru pažnje američke javnosti je smjela teorija o tome ko iza nje stvarno stoji. „Ono što se ovdje dešava je realpolitika. Ovo je pobjeda koju su platila i izvela tokom 20 godina dva čovjeka: Dejvid i Čarls Koh", izjavio je poznati ekonomista Džefri Saks, profesor s Kolumbija univerziteta u Njujorku. „Oni su kupili sam vrh Republikanske partije. Tramp je samo alatka," tvrdi Saks veliki zagovornik očuvanja klimatske sredine. Kompanija Koh industrija je konglomerat u okviru koga postoje fabrike plastike i hemikalija, kao i prirodnog gasa, goriva i đubriva. Sve te grane industrije zagađuju okolinu, pa bi svakako profitirale od smanjenog miješanja države u njihovu djelatnost. Saks navodi i nedavno pismo grupe republikanskih senatora Trampu, u kojem mu zahvaljuju na nizu izvršnih naređenja kojima su smanjena miješanja države u biznis.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...