Monitor.co.me

IZBORI NA KOSOVU: POBJEDNICI RATNI KOMANDANTI: Neizvjesna budućnost

E-mail Ispis PDF
ramusPristalice koalicije koju lokalno zovu Velika, te rivalske partije Samoopredeljenje (Vetevendosja - VV) do ponedeljka rano ujutro, poslije vanrednih parlamentarnih izbora, odvojeno su slavile u centru Prištine. Velika koalicija, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, dobila je najveći broj glasova - 34 odsto, a najuspešnija politička stranka Samoopredjeljenje, koja je nastupila samostalno, 27 odsto. No, nijedna od njih, kao ni do sada vladajuća koalicija doskorašnjeg premijera Ise Mustafe sa 25 odsto osvojenih glasova nemaju potrebnu većinu od 61 poslanika u parlamentu.

Za 120 poslaničkih mjesta takmičio se 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dvije građanske inicijative. Pet subjekata bilo je iz albanske, a ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici.

Albanske partije izašle su u tri politička bloka već pomenute Velike ili, kako na Kosovu još kažu, koalicije ,,ratnog krila" - Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, lidera Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja. Drugu koaliciju čine Mustafin Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Alternativa, gradonačelnice Đakovice Mimoze Kusari Ljilja. Samoopredjeljenje predvodi kandidat za premijera Aljbin Kurti.

Prema Centralnoj izbornoj komisiji glasalo je preko 750 hiljada birača ili 41,45 posto ukupnog broja građana s biračkim pravom. Na izborima 2014. izašlo je na birališta 42.08 odsto glasača. Pravo glasa ima 1,872.951 birač.

Skupština Kosova je u maju izglasala nepovjerenje Vladi premijera Ise Mustafe, lidera DSK. Odlučujući su bili glasovi njegovog koalicionog partnera, doskorašnjeg predsjednika Skupštine Kadrija Veseljija.

Direktor Balkanske grupe za politiku Naim Rašiti ocijenio je da je još rano prognozirati ko će formirati vladu, ali ono što je poznato jeste da su Mustafina i Haradinajeva koalicije puno izgubile. ,,Kao rezultat višegodišnjeg nezadovoljstva u odnosu na njihove politike, veliki broj glasova preusmjeren je prema Samoopredjeljenju. Rezultat je nezadovoljavajući, neprijatan za ove dvije koalicije i to otežava formiranje novih institucija", kazao je Rašiti za prašku medijsku kuću Radio Slobodna Evropa (RFE).

Još je nepoznato da li će Haradinajeva koalicija dobiti 41 ili 42 glasa. Ukoliko to bude ispod 42, onda će imati velike poteškoće. Ulazak te koalicije u partnerstvo s partijama iz redova manjinskih zajednica, koje u Skupštini imaju garantovanih 20 mjesta, značio bi veoma slabu vladu, ističe Rašiti.

Najveće iznenađenje ovih izbora svakako je pokret Samoopredjeljenje, koji je jedini samostalno nastupio, a osvojio je 14 odsto više glasova nego na izborima 2014. Za oko 10.000 glasova iza sebe ostavio koaliciju DSK, Alijansa novo Kosovo i Alternativa. Opet DSK je sam 2014. dobio 25 odsto glasova, isto koliko sada u koaliciji!

„Samoopredjeljenje i Demokratski savez mogu da postignu potreban 61 glas za formiranje vlade," smatra Rašiti.

Ko su kandidati za budućeg premijer Kosova i koji su njihovi stavovi o ključnim aktuelnim pitanjima?

Haradinaj, u čijoj je koaliciji još 10 manjih partija, predsjednik je Alijanse za budućnost Kosova, bivši premijer Kosova i bivši komadant nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Tribunalu u Hagu se dobrovoljno predao 2005. pošto je podnio ostavku na premijersku poziciju. Dva puta se našao pred Haškim sudom zbog optužbi za ratne zločine i oba puta je oslobođen, 2008. i 2012. U januaru 2017. po potjernici iz Srbije uhapšen je u Francuskoj zbog optužbe za ratne zločine. Oslobođen je aprila 2017.

Aljbin Kurti bivši je predsjednik Samoopredjeljenja i poslanik u Skupštini Kosova. Bio je sekretar političkog predstavnika OVK Adema Demaćija. Iz anonimnosti je izašao 1997. kao organizator studentskih protesta u Prištini, kad je prvi put dospio u zatvor. U martu 2000. pred sudom u Nišu osuđen je na 15 godina robije zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije i terorizma. Poslije međunarodnog pritiska Vlada Vojislava Koštunice ga je zajedno sa drugim političkim zatvorenicima oslobodila u martu 2001.

Avdulah Hoti, kandidat za premijera DSK, Alijanse novo Kosovo i Alternative odlazeći je ministar finansija i član predsjedništva DSK, te vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Prištini. Tokom političke karijere bio je savjetnik ministra obrazovanja, savjetnik za ekonomiju gradonačelnika Prištine, a potom i zamjenik gradonačelnika Prištine. U junu 2014. izabran je za poslanika Skupštine Kosova.

U slučaju demarkacije granice sa Crnom Gorom Haradinaj smatra da je Sporazum o razgraničenju urađen pogrešno i da je Kosovo tim sporazumom izgubilo 8.000 hektara površine. Nagovijestio je da će, ukoliko dođe na vlast, povući Sporazum o demarkaciji.

Hotijev mentor Mustafa, kao predsjednik DSK smatra da je proces demarkacije sa Crnom Gorom urađen ispravno i da kao takav treba da bude ratifikovan u Skupštini. Jedan dio poslanika iz te partije se, međutim, nije složio s njim.

Kurti je protiv Sporazuma o demarkaciji i njegova partija je nekoliko puta najavila da će svim sredstvima spriječiti njegovu ratifikaciju. I ova partija smatra da je Kosovo ovim sporazumom izgubilo više od 8.000 hektara teritorije. Pokret je tražio da se Sporazum ponovo razmotri.

Prema analizi koju je objavila njemačka medijska kuća Dojče vele, realnost na Kosovu je da tamošnje društvo polako gubi vjeru u demokratiju, frustrirano je i sve manje vjeruje političkoj eliti. Rezultat prijevremenih izbora ne stvara velike nade da će se to uskoro promijeniti. To potvrđuje i tiha većina od oko 60 odsto građana koja nije glasala..

Ipak, sve je više onih koji na izborima glasaju nacionalistički i radikalno. S tim potencijalom računaju dobro organizovane strukture na Kosovu – one koje pobjeđuju: stranke i koalicije koje nisu spremne na kompromise.

Nakon ovih izbora, politički ton će jasnije nego ikada određivati bivši komandanti OVK. Čak 34 odsto glasova dobio je savez tzv. „ratnih partija", koji predvodi Haradinaj. On će vjerovatno biti i novi premijer. Pri tome izborni savez nekadašnjih političkih protivnika – u kojem su tri stranke-nasljednice OVK – u svom zbiru nije mnogo donio. Dobru trećinu birača već godinama čine vjerni sljedbenici ratne generacije. S Haradinajem kao premijerom i Hašimom Tačijem kao predsjednikom, uskoro će možda na obje najviše funkcije u mladoj državi biti bivši komandanti OVK.

Dojče vele smatra da će s Haradinajem kao premijerom biti teško vođenje ionako mučnog dijaloga između Beograda i Prištine, prije svega o poboljšanju položaja srpske manjine. Beograd traži izručenje Haradinaja koji je upravo izašao iz pritvora u Francuskoj. Srbija još kategorički odbacuje direktan dijalog s njim. Tu će ponovo biti potrebna velika spretnost međunarodne diplomatije. A briselski posrednici ponovo će morati da sklapaju trule kompromise s Beogradom i Prištinom, kompromise koji nisu korisni ni za demokratizaciju Kosova, ni Srbije.

Pravi pobjednik izbora i trendseter jeste treći blok – Samoopredjeljenje. Riječ je o partiji mladosti koja se protivi establišmentu, a odbija koaliciju s pobjednicima izbora, jer smatra da su najviši političari pobjedničke koalicije korumpirani, kriminalni i da im je mjesto iza rešetaka. Aljbin Kurti, osnivač i šef VV, u predizbornoj kampanji je jasno ukazivao na probleme kosovskog poslijeratnog društva i objavio rat korupciji i rođačkoj privredi.

On zahtijeva da se glasa o daljem prisustvu međunarodnih misija na Kosovu, ali i o mogućnosti pripajanja Albaniji. To su teme koje i u regionu i šire stvaraju zabrinutost. U repertoar VV spadaju i bojkot rada parlamenta i bacanje suzavca za vrijeme skupštinske sjednice.

I „ratna koalicija" i VV će u narednom periodu da određuju sudbinu Kosova. Izazovi za političare na Kosovu su ogromni: katalog uslova za približavanje EU je dug, a cilj zvani liberalizacija viznog režima moći će da se ostvari samo u funkcionalnom okruženju.

Međunarodna zajednica koja je na Kosovu prisutna u vidu jedne vojne (KFOR) i jedne civilne misije (Euleks) traži prije svega napredak suživota sa srpskom manjinom, u dijalogu sa Beogradom, u razgraničenju sa Crnom Gorom, u borbi protiv organizovanog kriminala. Ona je tu posljednjih godina prokockala veliki dio kredibiliteta i izgubila uticaj, između ostalog i zbog toga što perspektiva pristupa EU zajedno s otvorenim statusnim pitanjima nije postala bolja.

To obje pomenute političke snage dobro znaju i uvijek mogu da potpiruju strahove i nezadovoljstvo albanskog stanovništva. Pobjednici na izborima Haradinaj i Kurti snose glavnu odgovornost za dalji mirni i demokratski razvoj Kosova.


Srbi

Na prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu u nedjelju se odazvalo skoro 50.000 kosovskih Srba. Iz redova srpske zajednice 11. juna takmičilo se pet političkih subjekata sa 94 kandidata za 10 garantovanih poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova. Beograd je podržao samo Srpsku listu, što je izazvalo nezadovoljstvo ostalih srpskih predstavika. Ostali srpski politički subjekti su dobili ispod jednog procenta glasova. Srpska lista će najvjerovatnije osvojiti 9 od 10 garantovanih mjesta u Skupštini, a jedno će po svemu sudeći pripasti Samostalnoj liberalnoj stranci (SLS) Slobodana Petrovića. Poslanici iz redova manjinskih zajednica su do sada uvijek bili dio Vlade. Ukoliko vladu bude formirala koalicija Ramuša Haradinaja, glasovi Srpske liste biće neophodni. S druge strane, ukoliko pokret Samoopredjeljenje, uđe u postizbornu koaliciju sa nekom od albanskih partija, glasovi manjina neće biti presudni. Nosilac Srpske liste Slavko Simić saopštio je da ovu listu ne opterećuje ko će biti mandatar i predsjednik vlade, budući da je ,,njihov predsednik Vlade u Beogradu, a ne u Prištini". Simić je naveo kako ova lista želi da se bori za kolektivna prava Srba, da zaštiti njihove interese na Kosovu kroz institucije u Prištini, te da i dalje bude neraskidiva veza s Vladom Srbije.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...