Monitor.co.me

KENAN HRAPOVIĆ, MINISTAR ZDRAVLJA CRNE GORE: Kadar opšte prakse

E-mail Ispis PDF
kenanZdravstveni sistem u Crnoj Gori najgori je u Evropi, dok je čak i od takvog zdravstva gori samo - ministar zdravlja. Tu dijagnozu krajem aprila uspostavio je predstavnik Građanskog pokreta URA Zoran Mikić, podsjetivši da se ministar Kenan Hrapović nalazi na čelu jednog od tri najznačajnija resora države. (Prošle i pretprošle godine crnogorsko zdravstvo bilo je najgore u Evropi prema izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa ).

Mikiću je jedan od povoda da ovako ocijeni Hrapovića bio ministrov nesebičan doprinos praktično gašenju Ljekarske komore, jedinog strukovnog udruženja crnogorskih ljekara. On je zamolio ministra da prepusti Ljekarsku komoru ljekarima ili - ,,sklonite se sa funkcije kojoj vrlo očigledno niste dorasli".

Takođe krajem aprila i bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Zoran Glomazić pozvao je ministra Hrapovića da podnese ostavku i oslobodi poziciju kojoj "ni na jedan način nije dorastao". Time bi se, prema Glomazićevim riječima, ,,stvorili uslovi da neko od nekoliko hiljada vrsnih crnogorskih ljekara, profesionalaca, savjesnih, obrazovanih i odgovornih ljudi bude na najznačajnijoj funkciji zdravstvenog sistema, bez obzira na partijsku pripadnost".

Glomazić se osvrnuo i na rezultate Hrapovićevog rada dok je bio direktor Fonda zdravstvenog osiguranja, odakle je došao na mjesto ministra zdravlja: ,,U periodu njegovog upravljanja zdravstvenim finansijama potrošene su desetine miliona eura mimo plana (oko 70 miliona), a nestašica ljekova bila veća od one u ratnom periodu".

Prema njegovim riječima, sada ministar umjesto planova o unapređenju sistema zdravstvene zaštite sije obećanja "kao da je došao iz udruženja astrologa ili sličnog koje se bavi analizom pojava na drugoj planeti".

Ministra Hrapovića prozvali su i iz Ljekarske komore, kojoj su u aprilu po nalogu Ministarstva zdravlja isključeni struja, telefon i internet. Početkom maja predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša, čiji je izbor osporilo Ministarstvo zdravlja, pitao je Hrapovića u otvorenom pismu: ,,Da li je za ministra sporna činjenica da će Ljekarska komora konačno moći da radi u skladu sa zakonom i početi da ukazuje na devijantnosti zdravstvenog sistema, na odgovornosti kreatora zdravstvene politike, rukovodilaca zdravstvenih ustanova, ljekara koji neprofesionalno obavljaju dužnost, na sporne ugovore, neracionalno trošenje sredstava, ilegalnu medicinsku praksu".

Čelnici Ljekarske komore podnijeli su tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva zdravlja, koje je utvrdilo da su predsjednik Aleksandar Mugoša i njegov zamjenik Jovan Ivović izabrani mimo važećeg statuta.

I Sindikat doktora medicine optužio je Ministarstvo zdravlja da se protivzakonito miješa u personalna rješenja članova Ljekarske komore. Na saopštenje iz Krapovićevog resora da je neophodno da se po važećem Statutu izaberu dva nedostajuća člana Izvršnog odbora, iz Sindikata su upitali da li ministar Hrapović ,,shvata da je ovo što on govori podsticanje na krivično djelo".

,,Izgleda da ministar više radi na odstupnici ka ambasadorskom mjestu nego na zdravstvenom sistemu. Ali, ako mu je suditi po rezultatu sa Ljekarskom komorom, možda je tako i bolje, jer mogao bi cijeli zdravstveni sistem završiti kao Ljekarska komora kad bi se ministar više udubio", saopštili su iz Sindikata.

Prije nekolika dana Sindikat je prezentirao javnosti istraživanje koje je pokazalo da je u Crnoj Gori 91 odsto ljekara nezadovoljno platom, a samo njih 12 odsto zadovljno poslom. Iz Hrapovićevog ministarstva niko se nije odazvao pozivu Sinidikata da čuje porazne podatke o ovom i drugim problemima crnogorskog zdravstva.

Hrapović je sedam godina bio na čelu Fonda zdravstva, jedne od najvažnijih institucija u lancu zdravstvenog sistema. Njegovo direktorovanje u prvom četvorogodišnjem mandatu (od 2010-2014) obilježile su ozbiljne sumnje da u sprezi, sa pretežno Kliničkim centrom Crne Gore, kroz tendere Fonda, otvara teren privilegovanim firmama za nabavku opreme i potrošnog materijala. O tome je Monitor pisao više puta.

Tako su dvije privatne farmaceutske kompanije 2014. godine na tender, čiji je naručilac bio Fond, za potrebe javnih zdravstvenih ustanova ponudile moderniju i jeftiniju opremu nego konkurencija. Ipak, nisu prvorangirane, a Upravni sud je poništio tu odluku.

Privilegovane su bile i neke firme van Crne Gore, kao beogradska klinika Miloš. Tamo je godinama Fond zdravstva, dok je na njegovom čelu bio Hrapović, slao na stotine pacijenata, iako su i u Crnoj Gori postojale klinike koje na visokom nivou obavljaju iste vrste medicinskih zahvata.

U privilegovanju se otišlo i dalje. Odlukom o mreži zdravstvenih ustanova obuhvaćene su i dvije firme čiji je stoprocentni osnivač bila supruga direktora Fonda Maida Hrapović. Ona je, tokom druge godine muževljevog mandata, dakle 2012. godine, za samo nekoliko mjeseci osnovala dvije stomatološke ordinacije. Na sajtu jedne objavljeno je da ona ima ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje. U prevodu - gospođa Hrapović imala je ugovor sa gospodinom Hrapovićem. Ona je tada bila zaposlena u stomatološkoj ordinaciji MUP-a Crne Gore.

Kenan Hrapović je Monitoru izjavio da mu supruga nije privilegovana ,,s obzirom na to da su obje ambulante ispunjavale uslove za pružanje stomatoloških, odnosno ortodonskih usluga, izabrane su za zaključivanje ugovora sa Fondom, u skladu sa zakonom''.

Nedavno su Vijesti objavile da je Hrapović u Ministarstvu zdravlja nezakonito zaposlio svastiku, koja je bila zaposlena u Fondu za zdravstveno osiguranje.

Hrapović je predani kolekcionar raznih funkcija. Počeo je u MUP-gdje je bio inspektor za suzbijanje privrednog kriminaliteta i inspektor finansijske policije. Kasnije postaje rukovodilac Agencije za zaštitu autorskih prava u Centru savremene umjetnosti i pomoćnik sekretara Republičkog sekretarijata za razvoj Vlade Crne Gore. Prije šest godina, dok je bio direktor Fonda zdravstva, u jednom momentu bio je i u Savjetu za privatizaciju, Socijalnom savjetu i Hemomontu. Bio je i izvršni direktor Radio-difuznog centra Crne Gore.

Upućeni tvrde da mu političku logistiku pruža kum i partijski saborac Vujica Lazović.

Hrapović je rođen u Pljevljima. Ekonomski fakultet završio je u Titogradu, gdje je i doktorirao na temu Uticaj informacione tehnologije na funkcionisanje i razvoj tržišta kapitala u Crnoj Gori. Da li će mu takva disertacija pomoći da izliječi crnogorsko zdravstvo od boljke koju je nedavno uočio premijer Marković konstatujući da se za zdravstvo neracionalno troše ogromna sredstva?


Veseljko KOPRIVICA

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...