Monitor.co.me

SRBIJA: NAKON DODJELE MANDATA ZA SASTAV NOVE VLADE ANI BRNABIĆ: Vučićeva marioneta

E-mail Ispis PDF
ana-brnabic-696x466Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razriješio je višemjesečne spekulacije ko će dobiti mandat da u narednom periodu vodi Vladu Srbije, odlučivši da predloži Anu Brnabić, dosadašnju ministarku javne uprave i lokalne samouprave. ,,Ana Brnabić je vrijedna, posjeduje stručne i lične kvalitete i uvjeren sam da će pokazati poštovanje prema partijama, raditi na boljitku za našu Srbiju", rekao je Vučić.

,,Odluku sam donio u skladu s interesima Srbije i njenim proklamovanim ciljevima. Od novog premijera očekujem da obezbijedi kontinuitet politike koju Srbija vodi, jer se ona ne može mijenjati iz godine u godinu", istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo da treba nastaviti put evrointegracija, ali i održati najbolje moguće odnose s Ruskom Federacijom, Narodnom Republikom Kinom i zemljama arapskog svijeta. Od novog premijera je zatražio, takođe, da nastavi trend povećanja zaposlenosti, angažuje se na poboljšanju stanja u zdravstvu i rekonstrukciji javnih objekata.

Predsjednik Srbije je objasnio da će se Ana Brnabić baviti pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično. Naveo je da će lider koalicione Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ,,suštinski voditi politički dio", te da će biti promjena među ministrima i ,,jedno ili dva ministarstva više".

Brnabić je izrazila zahvalnost Vučiću na ukazanom povjerenju i navela da će raditi na nastavku reformi. ,,Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština Srbije izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao raditi pošteno i s ljubavlju", rekla je mandatarka za list Blic.

Dačić, sadašnji prvi potpredsjednik Vlade, koji čekajući izbor Brnabićeve zamjenjuje Vučića kao premijer, figurirao je kao jedna od šefovih opcija za to mjesto. No, sam Dačić nije vjerovao u tu mogućnost, a osnovna prepreka mu je bila, kako je govorio, to što je ,,kod Zapada okarakterisan kao Putinov čovjek".

Prednosti koje su u dijelu javnosti pripisivane Ani Brnabić išle su od toga da je riječ o uspješnoj nestranačkoj ličnosti do činjenice da bi njenim izborom većinski tradicionalistička zemlja poput Srbije dobila prvu ženu premijerku. I dalje od toga – ženu koja se otvoreno izjasnila kao pripadnica LGBT.

Upravo tako i svjetske agencije prenose vijest o njenom izboru. AFP je navela da je Ana Brnabić „prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na konzervativnom Balkanu, kao i to da je prva žena u srpskoj istoriji koja je dospjela na tu poziciju".

Za političkog analitičara Bobana Stojanovića, međutim, glavni razlog što je Vučićev izbor pao baš na nju, njegovo je nastojanje da izbjegne jaku ličnost na mjestu premijera kako bi mogao da kontroliše apsolutno svakog aktera u vladi i nastavi da donosi odluke kao što ih je donosio i kao premijer, dok će se ona i dalje baviti svojim resorom.

Na ovoj su liniji i prve reakcije opozicije na imenovanje Ane Brnabić.

Predsjednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da je informacija o tome ko će preuzeti kancelariju premijera nebitna jer „već pet godina o sudbini naroda u Srbiji odlučuje jedan čovjek". ,,I funkciju premijera i predsjednika i vrhovnog komandanta i koordinatora službi i spasitelja iz poplava i vozača kamiona kroz tunele obavlja samo jedan čovjek koji jedini odlučuje o sudbini ovog naroda", naveo je Šutanovac.

Profesorka Srbijanka Turajlić, koja je i članica pokreta Slobodni građani Srbije Saše Jankovića kazala je da je iznenađena što je Ana Brnabić prihvatila ponuđenu premijersku poziciju. „Mi nemamo premijera, imamo marionetu predsjednika države. I to svi znaju. I to mora znati i onaj ko se prihvatio tog posla. Mislila sam da je gospođa Brnabić profesionalac, a profesionalac ne može da pristane na tu vrstu poniženja", kaže Turajlić.

Ko je pored ostalog, Ana Brnabić?

Kako se navodi na službenoj internet stranici Vlade Srbije, Ana Brnabić posjeduje master diplomu (MBA) s Univerziteta Hal iz Velike Britanije i ima desetogodišnje iskustvo u radu s međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

U zvaničnoj biografiji nedostaje podatak da je Ana Brnabić u julu 2015. osnovala preduzeće Energy&Innovation s kontroverznim beogradskim advokatom Igorom Isailovićem. Prema podacima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, firma je registrovana za inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje, ali njeni poslovi nisu poznati.

Brnabić je bila većinska vlasnica Energy&Innovation sa 70 odsto udjela, a Isailović vlasnik ostatka. Tri dana prije nego što je postala ministarka, u avgustu 2016, Brnabić je svoj vlasnički udio besplatno prenijela na Milicu Đurđić, koja je bila direktorka firme.

Isailović je javnosti poznat kao pravni zastupnik i blizak saradnik gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Najveća noćna mora Siniše Malog jeste Agencija za borbu protiv korupcije, koja je davnih dana predala njegov slučaj tužilaštvu zbog problema s porijeklom imovine.

Bivša supruga gradonačelnika Beograda Marija Mali, otkrila je da su je upravo Siniša i advokat Isailović primorali da slaže Agenciju kako je u stanu pokojnog oca pronašla 95.000 eura čije porijeklo njen tadašnji muž nije umio da objasni. Isailovićevo ime pominje se u mnogim dokumentima koje su istraživački novinari uspjeli da prikupe u vezi s otkrićem da Siniša Mali ima 24 stana u Bugarskoj. No, odnosi između njih dvojice malo su bliži od klasičnog odnosa između advokata i klijenta – 2016. godine Mali je na Isailovića prenio upravljačka prava nad kompanijom Oil consulting.

Pritisnut aferama Mali je na putu odlaska s pozicije gradonaćelnika. Ovih dana mediji pominju da će biti šef kabineta premijerke Brnabić, ili jedan od potpredsjednika u novoj vladi.

U javnosti se i prije imenovanja Brnabićeve špekulisalo da će izbor novog mandatara biti samo privremeno rješenje i da će na proljeće 2018, zajedno s izborima u Beogradu, biti održani i vanredni parlamentarni izbori. Vučić je kazao da ne planira da s beogradskim budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, ali i dodao da će se možda ,,snažna opozicija ili stranke bivšeg režima" za to izboriti.

„Ono što nam izbor eksperta za premijera govori jeste da ova vlada ipak neće tako dugo trajati i da će Ana Brnabić biti prelazno rješenje do nekih novih vanrednih parlamentarnih izbora. Zato SNS ne mora da brine, jer ako se vlada planira dugoročno, za očekivati je da tu poziciju dobije neko iz Srpske napredne stranke. Što se tiče SPS-a, ukoliko Vučić planira izbore, onda Dačiću nije želio da da poziciju premijera koju bi on mogao da iskoristi u kampanji", navodi Boban Stojanović.


Alatka

Nepunih godinu dana pošto je postala prva javno deklarisana LGBT osoba među ministrima srpske Vlade, Ana Brnabić se našla na njenom čelu. Time se Srbija našla u društvu s Islandom, Irskom, Belgijom i Luksemburgom, jedinim državama koje su do sada u Evropi imale LGBT premijereke.

No, po upućenima, bila bi zabluda zbog toga Srbiju automatski svrstati među prvake u poštovanju ljudskih prava, konkretno prava LGBT osoba. Naime, domaći stručnjaci i nevladine organizacije ocjenjuju da je stanje ljudskih prava u Srbiji pogoršano, počev od suspenzije ljudskih prava i politizacije pravosuđa do sve vidljivijih manjkavosti izbornih procedura i gušenja medijskih sloboda.

Institucije i dalje nisu u većoj mjeri senzibilisane za rad sa seksualnim manjinama, sistemska podrška jedva i da postoji, a vinovnici napada na LGBT populaciju mahom prolaze s nerazumno blagim kaznama. Dakle, u pitanju je stanje koje nije ni približno dobrom niti dostojanstvenom.

Ocjenjuje se da u Srbiji nije stran „spoljnopolitički marketing" a ni izigravanje Vučića kao ,,dobrog momka" pred zapadnim državnicima. Ovi, opet, sve češće žmure na gafove kao što su prijetnje haosom, kreiranje atmosfere straha i linča preko tabloida bliskih režimu, pa i mogućih miješanja u pokušaje državnih udara u susjednim državama.

Nije srpski izum fenomen pinkwashinga, kojim se određeni proizvod, zajednica ili kompanija promoviše na način koji ukazuje da je ona prijateljski nastrojena prema LGBT zajednici, već je rabljen u svijetu

Da li će novoizabrana premijerka Srbije poslužiti kao „alatka" u predstavljanju Srbije kao progresivne države u kojoj svi građani uživaju puna ljudska prava?

Iako se težište moći u aktuelnoj političkoj konstelaciji pomjera k predsjedniku, premijersko mjesto i dalje ostaje, barem deklarativno, najvažnije, što je u medijskom smislu naročito značajno. Građani Srbije će imati priliku da svakodnevno na malim ekranima gledaju LGBT premijerku i to će možda doprinijeti razbijanju predsrasuda prema takvim osobama.


Poručnici i protivnici

Vučić i njegovi poručnici na sav su glas obznanili da je Brnabićeva mandatarka iako pojedini koalicioni partneri nisu blagonaklono gledali na to. Vučić je od poslanika svoje liste Srbija pobeđuje dobio jednoglasnu podršku za predlog Ane Brnabić kao mandatarke nove vlade Srbije, no još jednom mu je potvrđeno da Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme neće podržati taj prijedlog. ,,Neću glasati", ponovio je svoj stav Marković Palma - koalicioni partner Vučićevog najznačajnijeg saveznika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića. Marković je još u četvrtak – u danu kada je Vučić objelodanio svoj prijedlog, preko društvenih mreža poručio da Brnabić ,,nije njegov premijer". Markoviću, političaru poznatom po homofobičnim ispadima, koji je 2014. pravosnažno osuđen na novčanu kaznu zbog diskriminacije po osnovu seksualnog opredjeljenja, u identičnom stavu pridružio se i Muamer Zukorlić – bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji, danas poslanik vladajuće većine. ,,Taj stav je prisutan kod onih koji iz vladajuće elite ćute o izboru Ane Brnabić ili čak onih koji je podržavaju, koji su u nedavnoj prošlosti u parlamentu imali vrlo homofobične izjave, ili govorili jezikom mržnje", podsjeća za Radio Slobodna Evropa Izabela Kisić, iz Helsinškog odbora za ljudska prava. ,,Moj utisak je, a bojim se da ne ostane samo na tome, jeste da Vučić samo mijenja imidž dok suština ostaje ista", ocjenjuje Kisić. U sjećanju je i epizoda s vođom poslaničke grupe SNS Aleksandrom Martinovićem, koji je na jednoj skupštinskoj sjednici brbljao o nekim antisrpskim, homoseksualnim aktivnostima opozicije. Predsjednica parlamenta Maja Gojković, usudila se da izrekne javnu opomenu Martinoviću, a onda zaboravila da joj je uključen mikrofon i da je u prenosu uživo, pa mu šapnula, da ne čuje niko: „Pa moram, Ana je tu."


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...