Monitor.co.me

VASILIJE MILIČKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA MANJINSKIH AKCIONARA EPCG: Odlazak A2A je najbolja vijest za Elektroprivredu

E-mail Ispis PDF
11051317-Milickovic-Iz Vlade je potvrđeno da su od italijanske kompanije A2A dobili zvanično obavještenje o aktiviranju put opcije definisane Akcionarskim ugovorom u Elektroprivredi Crne Gore. „Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG. Vlada Crne Gore je u pregovorima postigla ovu opciju kako ne bi opteretila budžet Crne Gore, jer se radi o isplati u sedam godišnjih rata. Dakle, radi se o sporazumnom rješavanju odnosa dva akcionara, pod uslovima do kojih se došlo pregovorima", navodi se u saopštenju iz Vlade CG.

Zvaničan početak raskida tog, po mnogo čemu kontroverznog, partnerstva povod je za razgovor sa Vasilijem Miličkovićem, predsjednikom Udruženja Manjinskih akcionara SPCG.

MONITOR: Partnerstvo vlasti i A2A privodi se kraju. Da li ste očekivali drugačiji epilog?
MILIČKOVIĆ: Sve sam mogao očekivati ali ovakav razvod Vlade Mila Đukanovića i njegovog omiljenog strateškog partnera A2A iz Italije, priznajem da nijesam. Još sam pod blagim stresom da se postignuti razvod ne iskomplikuje, odnosno, da se neka od strana ne predomisli.

Ukratko, srećan sam jer ima nade i za EPCG i za Crnu Goru pošto smo na pravom putu da jednu neprirodnu pijavicu skinemo sa grbače.

MONITOR: Kao manjinski akcionar koji je imao velika očekivanja od EPCG, pod vođstvom strateškog partnera, kako cijenite aranžman sa A2A?
MILIČKOVIĆ: Udruženja manjinskih akcionara AD EPCG je, to sa ponosom ističem, kandidovalo i jedino u Crnoj Gori uspjelo da natjera nestručnu i nesposobnu Vladu CG da prihvati model dokapitalizacije u EPCG, pa makar i djelimične. Da je to urađeno u svim preduzećima kod transformacije društvene svojine u privatnu, Crna Gora bi danas izgledala kao država u kojoj bi mnogi poželjeli provesti svoj životni vijek. Ponosim se i činjenicom da smo dali ključni doprinos da se vaučer uložen u AD EPCG proda za 14.700 eura.

Očekivanja malih akcionara, pa i cijele Crne Gore, su bila velika kada je bila u pitanju privatizacija EPCG, ali je sve pošlo po đavolu kada je, umjesto grčkog konzorcijuma koji je nudio 100 miliona veću cijenu za akcije i dvije milijarde eura investicija u novi RUP kao i za izgradnju nove termoelektrane snage 650 MW u širem reonu Maoča. Ali je Vujica Lazović, po nalogu Mila Đukanovića, izabrao jedinstvenu najgoru i najnižu ponudu italijanske kompanije A2A i tada su sva očekivanja raspršena u mjehuriće.

MONITOR: Šta je ovaj aranžman donio Elektroprivredi?
MILIČKOVIĆ: Ovaj nasilni i neprirodni aranžman Vlade i A2A zakočio je tehnološki i svaki drugi razvoj EPCG jer je menadžment bio u rukama nestručnih i u našim uslovima privređivanja, neprilagođenih ljudi iz Italije. Elektroprivreda je u svojim redovima imala, za razliku od menadžmenta iz A2A, mnogo stručnije, iskusnije i kvalitetnije kadrove koji su bili nažalost u drugom planu, prosto skrajnute iz žiže odlučivanja i rukovođenja, što je u tehnološkom smislu izazvalo zastoj.

Na našu sreću razvod tog neprirodnog „braka" je na vidiku i veoma sam nestrpljiv da Italijanima iz A2A vidimo leđa za sva vremena.

EPCG je izuzetno žilav i otporan sistem na sve moguće udare i iznenađenja. Ipak za ovaj osmogodišnji period upravljanja menadžmentom iz A2A možemo reći da je sistem bio žestoko ugrožen i napadnut iznutra, pa se sticao utisak da je menadžmentu bilo najvažnije kako da opljačkaju EPCG, dok su svaku pomisao o razvoju stavljali po strani. Podsjetit ću samo koliko su se Italijani odupirali izgradnji II bloka TEPV.

Kako se menadžment A2A ponašao u EPCG možda najbolje govori to što je Specijalni tužilac Milivoje Katnić hapsio finansijskog direktora Flavia Bjanka, dok je za Enrikom Malerbom i Masimo Salom raspisao interpolovu potjernicu.

MONITOR: Da li je država bolje prošla u tom poslu?
MILIČKOVIĆ: Na žalost o našoj državi niko ne vodi računa, ona služi za raskubanje. Da imamo pravnu državu Vujica Lazović - koji je u nedavnoj ispovjesti specijalnom tužiocu Veljku Rutoviću priznao zločin nad državom: grad Pljevlja je unazadio 100 godina, suspendujući prvorangirani grčki konzorcijum Golden Energy i Public Power Corporation - se ne bi vadio iz Spuža, gdje bi do kraja života pravio društvo DPS-ovim kadrovima.

MONITOR: Gdje su u toj priči Rudnik uglja i drugi blok TE?
MILIČKOVIĆ: Rudnik uglja u Pljevljima čiji je najveći vlasnik sa 40 odsto akcija A2A, bačen je na koljena, izraubovan, sa statusom najvećeg gubitaša i, iza Montenegroairlanesa, rekordni odužnik za neplaćene poreze i doprinose. Dva njegova akcionara, A2A i Aco Đukanović su sačinili scenario koji je u toku, a zamisao je da „mrtvo tele" prodaju Elektroprivredi kao najrasnijeg vola. Mali akcionari EPCG su već otvorili pravi medijski i krivično pravni rat da spriječe još jednu pljačku.

MONITOR: Da li će odlaskom A2A biti stavljena tačka i na nezakonite radnje na koje ukazujete godinama unazad?
MILIČKOVIĆ: Ja, kao predsjednik Udruženja manjinskih akcionara AD EPCG šaljem javnu ponudu talijanskoj kompaniji A2A da ću obustaviti sve krivične prijave i postupke, oprostit ću i zažmuriti na milionske iznose opljačkane kroz lažne konsultanske usluge, ukoliko A2A iskaže spremnost da uz odgovarajući diskont, sad i odmah napusti EPCG. Taj raskidni ugovor bi vratio u državno vlasništvo 99 odsto akcija EPCG i stvorio uslove za raspisivanje novog tendera za dokapitalizaciju i izbor pravog strateškog partnera koji bi, za suvlasništvo od 49 odsto, donio na žiro račun AD EPCG-a cca 700 miliona eura, što bi garantovalo veliki investicioni ciklus od kojeg novca bi se mogle izgraditi HE Kruševo, HE Komarnica i II blok TE Pljevlja, čime bi Crna Gora i EPCG postali veliki izvoznici električne energije za novo tržište Italije putem podmorskog kabla.

Vlada mora insistirati na ekspresnom raskidu ugovora što podrazumjeva i isplatu kompletnog dogovorenog novca 250 miliona eura uz odgovarajući diskont za sedam godina, što bi u konačnom bio iznos oko 180 miliona eura. Ovo iz razloga što Vlada CG mora dovesti EPCG u poziciju brzog investicionog razvoja kako bi nadoknadila ogromnih osam godina „spavanja" i tavorenja, jer sve drugo bi manje ili više bilo pogubno za CG.

Na kraju ću ipak reći hvala kompaniji A2A iz Breše što su konačno shvatili da je ovaj brak bio neprirodan, da nije imao perspektivu i da je kraj bio neminovan, sa iskrenom željom da uspiju u svojim planovima poslovanja i razvoja u Italiji.

MONITOR: Šta če biti sa Elektroprivredom nakon izlaska A2A?
MILIČKOVIĆ: EPCG će da vaskrsne kao feniks ukoliko raskid ugovora bude ekspresan, sad i odmah, ali bez Vujice, Mila i DPS-a u ulozi kormilara.


Zoran RADULOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...