Monitor.co.me

ALEKSANDAR VUČIĆ: POZIV NA UNUTRAŠNJI POLITIČKI DIJALOG O KOSOVU: Guske u magli

E-mail Ispis PDF
aleksandar-vucicPredsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja da podgrijava temu „unutrašnjeg dijaloga o Kosovu", koja je bila dio i njegovog inauguracionog govora. Poslije autorskog teksta u beogradskom dnevniku Blic, o potrebi da jednom konačno riješi „kosovsko pitanje", Vučić je dan kasnije, valjda da bi objasnio šta je htio da kaže u svom nemuštom članku, napravio i intervju sam sa sobom na televiziji Pink, zanemarivši prisustvo novinarke koja je pokušavala da stvori makar privid razgovora.

Aleksandar Vučić u autorskom tekstu u Blicu piše da je građane Srbije pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu kako ne bi taj teret ostavili potomcima i zato što je potrebno da svi zajedno pronađu odgovor koji će biti trajan i isključiti sukob kao opciju: ,,Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak i da pokušamo da budemo realni, da ne dopustimo sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili".

Rješenje, ističe Vučić, ne leži sa jedne strane u našim mitovima i sukobima ali sa druge ,,ne leži ni u odricanju od svih naših nacionalnih i državnih interesa".

Protivnici dijaloga o Kosovu s Prištinom, smatra on, jesu i oni kojima je svaki gubitak pobjeda, i koji se tuđoj nesreći raduju kao svom uspjehu, pošto za drugi uspjeh ne znaju. ,,Njihov razlog za ovakvu vrstu nečinjenja, koja jeste svojevrsni istorijski zločin s obzirom na težinu pitanja koje ište odgovor leži u pukoj nadi da će neko, nekome, na kraju 'dati Kosovo' i za to, na njihovu radost snositi posledice", navodi.

A nešto dalje Vučić poručuje: „Pronalaženje rešenja zahteva glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije i ruke uprljane kompromisima. I naše i albanske."

On se u par navrata osvrnuo kritički na ulogu Srbije u stvaranju tragedije i aktuelne situacije na Kosovu, ne odustajući, ipak, ni od nacionalističkih stavova.

Tako se u autorskom tekstu predsjednika Srbije mogu pročitati stavovi koji upućuju na odgovornost Srbije za događaje na Kosovu. ,,Još od 1878. godine od stvaranja Prizrenske lige, mi Srbi nismo želeli da budemo dovoljno odgovorni da razumemo i snagu i želje Albanaca, a albanskom greškom, velikom, i hvala nam na tome, smatram nerazumevanje srpskih državnih i nacionalnih interesa njihovo potcenjivanje ili još gore pokušaj da se oni stave pod tepih zato što neko misli da je uz podršku dela velikih sila to moguće".

U tekstu piše i da Srbija ne smije da bude ,,bahata i arogantna kao što je neretko bila". ,,Ćutanje je odlika onih koji misle da su samo, i isključivo, oni u pravu. Onih koji nikoga ne žele da čuju. Koji su ubeđeni da su najpametniji, da nemaju više šta da nauče, da su superiorni u odnosu na sve ostale i da nemaju više o čemu da pričaju sa bilo kim. To je modus operandi tiranije, uvek spremnih na prolivanje tuđe krvi."

Prema nezvaničnim najavama, taj dijalog trebalo bi da počne u septembru, ali ni ovaj autorski tekst niti iscrpno gotovo monološko gostovanje na TV Pinku nisu razriješili mnogobrojne nedoumice. Vučić je umjesto platforme za razgovore ponudio mješavinu fraza, prošaranih ličnim i prisvojnim zamjenicama, tako da se i dalje može samo nagađati koga to namjerava da pozove na dijalog, koliko će on trajati, i u kakvom bi se formatu vodio.

Milovan Drecun, član rukovodstva Vučićeve Srpske napredne stranke u srpskom parlamentu izjavio je da Vučićeva inicijativa nije proistekla iz dnevnopolitičkih potreba, već iz dugoročnog promišljanja kojim putem ići dalje da bi Srbija odbranila svoj teritorijalni integritet. „Činjenica je da treba da preduzmemo inicijativu, a ne da budemo objekat i da se nama rukovodi, da nam se nameću rješenja, da nas ucjenjuju i da nam se postavljaju raznorazne prepreke", dodaje Drecun.

Sa druge strane političkog spektra stižu drugačiji signali. Tako lider desničarskog pokreta Dveri Boško Obradović postavlja pitanje da li je Vučićev poziv na unutrašnji dijalog, alibi za politiku kapitulacije pred EU i pristajanje na ucjene kojima je evropski put Srbije uslovljen predajom Kosova. „ Ako pričamo o tome da se traži podrška za Briselski sporazum i za ukidanje institucija države Srbije na Kosovu i Metohiji, onda je to potpuno besmisleno, jer ne možete voditi dijalog o otuđenju dela sopstvene teritorije", smatra Obradović.

Opozicioni stranački lideri i analitičari ocjenjuju da će poziv predsjednika Srbije na unutrašnji politički dijalog o Kosovu biti teško ostvariv, s obzirom na to da ni sam Vučić ne otkriva šta je njegova strategija za Kosovo.

Najvedriji je Jovan Komšić, sociolog politike i profesor Ekonomskog fakulteta Novosadskog univerziteta. On ocjenjuje da se ne samo nema šta zamjeriti nego se mora i pohvaliti činjenica što je najmoćniji čovjek u državi, poslije polovine svoje političke karijere, često temeljene na politizaciji emocija, pozvao na veoma racionalan i mudar potez otvaranja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da Vučić očigledno sada mora da ide na ispunjavanje svega onoga što je potpisano i svega što spada u Okvirni sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom iz 2013. To je i razlog njegovog poziva na unutrašnji dijalog o Kosovu, smatra Janjić.

Janjić objašnjava prepreke koje Srbija treba da ukloni: „Treba otkloniti sve barijere poslovanju, ukinuti sve paralelne institucije na Kosovu koje su ponovno obnovljene; to dalje znači prihvatiti postojanje vojske Kosova; prihvatiti bez ikakvih ucena činjenicu da kosovski Srbi učestvuju u institucijama Kosova; to znači da nema više akcija kakve su bile protiv članstva Kosova u raznim međunarodnim organizacijama – u UNESCO, u Interpolu i drugima, to, dakle, znači da se time Srbija obavezuje da ne vodi aktivnu kampanju ni protiv ulaska Kosova u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija".

Janjić je kazao da nije optimista da će se taj dijalog uopšte dogoditi: „Vučić zapravo nema jasnu ideju o čemu će pregovarati, ali zato unapred diskvalifikuje sve one koji bi mogli da budu protiv. Takav tekst i takav ton nisu dobar uvod i ta arogancija u suštini odbija od dijaloga." I tu se, dodaje Janjić, već nazire da je poziv na dijalog zapravo manipulacija, u stilu „ja sam vas pitao, vi ćutite, ne odgovarate – ja sam stoga doneo odluke koje sam doneo, a sada mi svi da podelimo odgovornost".

Povodom autorskog teksta Aleksandra Vučića u dnevniku Blic, u kojem poziva na vađenje glave iz pijeska i otvaranje racionalnog unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, čelnik opozicione Nove stranke Zoran Živković kaže da bi najprije Vučić sam trebalo da zauzme stav o Kosovu, koji je mijenjao i u posljednjih petnaest godina i u posljednjih petnaest dana.

Situacija na Balkanu se ubrzava, ističe za DW Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative. Proroković, svojevremeno istaknuti član Demokratske stranke Srbije (SDS) u vrijeme Vojislava Koštunice, to čita iz prijema Crne Gore u NATO, kao i ubrzanoj proceduri za ulazak Makedonije u tu alijansu.

„Dodaje se gas, želi se brz završetak celog procesa, i ulazak Kosova u Ujedinjene nacije – možda već i naredne godine''. Prema njegovim riječima, najavljeni unutrašnji dijalog mogao bi da pruži legitimizaciju tom procesu. „Mi ćemo voditi neki dijalog, koji će na kraju rezultirati zaključkom da moramo da prihvatimo realnost, a to je da Kosovo postane članica UN bez formalnog priznavanja Kosova. To je ono što se priča od 2008. godine – model dve Nemačke – i ugovor između Beograda i Prištine koji bi podsećao na odnose Istočnog Berlina i Bona".

Na internet stranici Peščanik autor Dejan Ilić napisao je da je Vučić, čak i da iskreno želi da napravi veliki istorijski gest i dogovori mirovni aranžman s kosovskim Albancima, odnosno između Srbije i Kosova, posljednja osoba koja bi trebalo to da učini, ,,jer nijedan dogovor koji on predloži i sklopi ne može biti održiv."


Novi realizam

Švedski diplomata Karl Bilt je povodom Vučićevog poziva na široki društveni dijalog o Kosovu tvitovao: „Da li je ovo novi realizam u oblikovanju odnosa između Srbije i Kosova? Interesantan poziv srpskog premijera Aleksandra Vučića", napisao je Bilt, uz omašku u funkciji koju srpski političar sada obavlja. Albanski premijer Edi Rama pozvao je Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, rekavši da će to doprinijeti stabilizaciji balkanskog regiona. Rama je naveo na Fejsbuku da bi srpsko priznanje Kosova bilo ,,jasno rješenje na putu iz mračnog tunela k svjetlosti". On je, takođe, pozvao Prištinu i Beograd da nastave dijalog. Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj pozdravio je Vučićevu izjavu. Kako navode kosovski mediji, Hodžaj je kazao da bi prekid ćutanja i prihvatanje istine o nezavisnosti i suverenitetu Kosova otvorilo put pomirenju, regionalnoj saradnji, evropskim integracijama i poboljšanju međunarodnog položaja obje zemlje. ,,Ukoliko Vučić uspije da politiku prema Kosovu izvede na pravi put, oslobodio bi Srbiju istorijskih mitova i destruktivne politike", ocijenio je Hodžaj.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...