Monitor.co.me

Crnogorski rat

E-mail Ispis PDF
Studija Momira Markovića Crnogorski rat, do danas je nenadmašena, realna i totalna istorija četiristogodišnjeg rata Crne Gore protiv Otomanske imperije. Kompleksni prikaz svih bitnih dimenzija ove fascinantne borbe. Njene po svemu izuzetne geopolitike, vojne veštine, unutrašnje organizacije, dugovečne običajnosti, samoodržive ekonomije. Koje su se sve konačno zgusnule, kondezovale i sintetizovale, u jednoj vrsti specifične ratne odnosno ratničke kulture i tradicije.

Uvodna posveta studiji Momira Markovića, međutim, ovde je učinjena, ne zbog velike i slavne uloge, koju je rečena kultura i tradicija, nesporno imala u svojoj rodnoj, polumilenijumskoj, anti-otomanskoj vojni, nego zbog njene današnje, malo je reći kontroverzne funkcije, transformacije i egzistencije. U kojoj se posebno ističu dve bitne dimenzije.

Prva je – preokretanje. Koje se u istoriji često dešava iako se retko primećuje. Crnogorski primer nije jedini ali je antologijski. U novom, post-otomanskom vremenu, u poslednjih vek, vek i po teških, nedovršenih i deformisanih modernizacija, slobodarska ratna odnosno ratnička kultura četvorovekovne anti-otomanske vojne, samo jednim svojim delom, ostala je emancipatorska (u antifašističkoj borbi sredinom XX veka posebno). Onim svojim drugim i na žalost većim delom, međutim, ona se preokrenula u sopstvenu suprotnost. Postala je glavno gradivo, gorivo i pogon, novih, domaćih nesloboda, autokratija i autokrata (četiri gospodara).

Bez opisanog preokreta i preokretanja, nije moguće razumeti, ni savremenu dramu Crne Gore. Njen unutrašnji i ukupni razvoj u poslednjih trideset godina. Kao ni njene današnje kovitlace u najužem smislu ove reči. Njeno depeesovsko natovanje-ratovanje 2017. Njene današnje patriote i zaslužnike. I njene današnje „plaćenike i izdajnike".

Crna Gora Mila Đukanovića jeste menjala političke ideje i ideologije, države i identitete, lojalnosti i strane, ali je pri tome, u svima njima, i u SFRJ, i u SRJ, i u SCG, i danas, u „nezavisnoj i evro-atlantskoj" Crnoj Gori, dakle, celo vreme, imala samo jednu i jedinu, nepromenljivu i nepromenjenu konstantu. Beskrupuloznu (zlo)upotrebu slavne crnogorske istorije, posebno njene slobodarske, ratne odnosno ratničke kulture i tradicije, za krajnje prozaične i trivijalne, ali i funkcionalne potrebe, sopstvene autokratije, vlasti i oligarhije.

Na ovo poslednje, direktno se nadovezuje, i ona druga bitna dimenzija, naše današnje ratne odnosno ratničke kulture i tradicije. Njena dubinska i skrivena ali sve značajnija ekonomska funkcija. U prvih desetak godina, ona njena politička (zlo)upotreba, koja je gore naznačena, mogla je da bude i samo kratkotrajna, konjunkturna i prolazna. Posle skoro pune tri decenije, međutim, ona je već na putu, da postane dugotrajna, strukturna i trajna. Kao deo jednog novog ekonomskog i ukupnog socijalnog a ne više samo političkog sistema. Kao ona nova istorijska paradigma, nazadnjačka, neofeudalna sinteza, o kojoj smo, u vezi sa onim našim kompleksnim i kontroverznim osnovnim ili minimalnim prihodom, pisali još na početku ove serije Altervizije.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...

 

Monitor broj 1447

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...