Monitor.co.me

MANEVAR SOCIJALDEMOKRATA: Umjesto žene Mićo

E-mail Ispis PDF
micoKrajem prošlog mjeseca rutinski je obavljena zamjena poslanika Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore. Na mjesto Vujice Lazovića, koji se povukao na ambasadorski položaj u Sloveniji, postavljen je Mićo Orlandić. Time su Socijaldemokrate iskoristile četiri imena sa izborne liste, a da se među njima nije nasla nijedna žena. Zakon su elegantno zaobišli.

Na poslaničkoj listi Socijaldemokrate Crne Gore – Ivan Brajović – Dosljedno koju je ta stranka predala uoči izbora u oktobru 2016. prvih deset kandidata bili su: Ivan Brajović, dr Vujica Lazović, dr Damir Šehović, Mubera Kurpejović, Mićo Orlandić, dr Đorđe Suhih, dr Mevlida Gusinjac, mr Boris Mugoša, mr Luka Mitrović, dr Ivan Gazivoda.

SD je na izborima dobila dva mjesta u Skupštini. Ivan Brajović koristi svoj poslanički mandat na funkciji predsjednika Skupštine. Damir Šehović izabran je za ministra obrazovanja, pa je poslaničko mjesto zauzeo Vujica Lazović. Kad je otišao, po redu i poretku trebala je da ga zamijeni Mubera Kurpejović. Ona je, međutim, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i tako je poslanik postao Mićo Orlandić. Zašto na to mjesto, u skladu sa zakonom, nije došla, četvrta na listi Mubera Kurpejović ili prva naredna žena sa liste, niko nije pitao ni Socijaldemokrate ni Državnu izbornu komisiju.

Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje, u članu 39a:

„U cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, na izbornoj listi biće najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola. Na izbornoj listi među svaka četiri kandidata prema redosljedu na listi (prva četiri mjesta, druga četiri mjesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po jedan kandidat pripadnik manje zastupljenog pola".

Precizirano je i da će izborna komisija odbiti proglašenje liste koja, ni nakon što njeni podnosioci budu opomenuti, ne ispuni ove uslove.

Stara je priča kako se zakonom morao precizirati ne samo procenat, već i redosljed žena na izbornim listama zato što su partije prethodni propis primjenjivale tako što su, onoliko žena koliko je potrebno za kvotu stavljale da ukrase začelje.. Tako je na izborima 2012. prva žena na listi vladajuće koalicije bila Daliborka Pejović, na četrnaestom mjestu, dok je Nadu Drobnjak, predsjednicu skupštinskog odbora za rodnu ravnopravnost zapalo 52. mjesto.

Zakon, članom 104, propisuje i kako se popunjavaju upražnjena odbornička i poslanička mjesta. Ako odborniku, odnosno poslaniku prestane mandat izabraće se onaj kandidat koji je sljedeći prema redosljedu na izbornoj listi.

„Izuzetno od stava 2 ovog člana, ako mandat prestane odborniku, odnosno poslaniku iz reda manje zastupljenog pola, umjesto njega izabraće se prvi sljedeći kandidat na izbornoj listi iz reda manje zastupljenog pola. Ako na izbornoj listi sa koje je odbornik, odnosno poslanik izabran nema više kandidata manje zastupljenog pola, izabraće se onaj kandidat koji je sljedeći prema redosljedu na listi."

Kad je o zastupljenosti žena u politici u ovoj zemlji riječ – nikad dovoljno preciznosti. Sve i kad bi član zakona koji reguliše tu stvar imao sto strana, našao bi se način da se političarka potisne, zaobiđe, preskoči. „Da je na poslaničkoj funkciji bila žena, mijenjala bi je žena. Ovako se došlo do žene koja ne želi tu, već drugu funkciju, i išlo se redom", objašnjava Monitorov izvor koji smatra da je sa preskakanjem „ženskog mjesta" sve u redu.

Damira naslijedi Vujuca, Vujicu naslijedi Mićo. Mubera kao da na listi koja je bila pred glasačima nije ni postojala. Nije naslijedila ništa.

U maju ove godine predsjednik parlamenta Ivan Brajović učestvovao je u debati Žene za demokratiju, žene za izbor(e) koju su organizovali Monitor i Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore. Kazao je da svi imaju odgovornost da daju doprinos većem učešću žena u politici, kao građani, članovi društva, ali i kao političari koji svojim djelovanjem, kreiranjem politika, utiču svakodnevno na živote onih koji su im ukazali povjerenje.

„„S ponosom mogu reći da su Socijaldemokrate na svojim listama u prosjeku imali oko 40 odsto žena, a u nekim opštinama i blizu 50 odsto. Ovu partijsku praksu temeljimo na jednakim šansama za cjelokupno članstvo, ravnopravnom odnosu i prilici da se svaka žena i muškarac istaknu svojim sposobnostima i kvalitetima, a ne zato što je to zakonska obaveza", pohvalio se Brajović. Naglasio je i da "samo zajedničkim radom, njegovanjem dijaloga i razgovora unutar institucija, jačanjem kapaciteta unutar partija i shvatanjem ove teme kao važnog političkog pitanja možemo doći do suštinske ravnopravnosti svih građanki i građana koja mora biti naš zajednički prioritet".

„Suštinska ravnopravnost", eto je malo poklekla. Da su socijaldemokratama ženska prava zaista na srcu, i da su htjeli da izbjegnu pitanje je li poslanički mandat Vujičina babovina, mogli su da postupe strogo formalno: kad je Lazović otišao, postave, nesumnjivo u skladu sa zakonom, sljedeću na listi – Muberu Kurpejović. Ako ona želi drugi posao, podnese ostavku, na njeno mjesto dođe prva sljedeća žena na listi - dr Mevlida Gusinjac ili naredna - Marija Blagojević. I tako dalje.

,,Izbor novog poslanika jasno govori o deklarativnom, a ne suštinskom, zalaganju za rodnu ravnopravnost unutar partija, ali i o 'kreativnom' čitanju zakona od strane Državne izborne komisije", kaže Monitorov veoma dobro upućeni izvor. Usput, sve češća želja Monitorovih sagovornika da ostanu anonimni govori štošta o demokratiji u ovom društvu.

„Rukovodstvo partije mora poznavati izborno zakonodavstvo, mora znati za kvote za manje zastupljeni pol i to je pokazalo kada je kreiralo izbornu listu. Tako, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kreiranu listu sada su samo trebali da pogledaju i vide da je nakon tri muškarca na četvrtom mjestu žena i, logično, zaključe da je to ,,ženski" mandat. Ali, oni mandate daju sljedećem muškarcu sa liste. To sigurno nije zalaganje za demokratiju i vladavinu prava. To sigurno nije iskreno zalaganje za ravnopravnost žena i muškaraca", kaže naša sagovornica.

Prema njenoj ocjeni, Zakon o izboru odbornika i poslanika jasno propisuje da kada ženi prestane mandat, što podrazumijeva i slučaj kad neka žena odustane od mandata, nju zamjenjuje sljedeća žena sa liste. ,,Ovog puta je DIK potvrdio prijedlog partije da ženu zamijeni muškarac. Nemoguće za razumjeti. Mogu članovi/ice DIK-e da intimno budu protiv kvota za manje zastupljeni pol, ali moraju da primjenjuju zakone i ne budu mizogini, kako bi im većina osoba, onih ženskog pola, iz biračkog spiska mogla vjerovati."

Jedno od osnovnih načela crnogorske politike, kako se god okrene, glasi: Ako postoji ikakav način da žena ne dobije ono što joj pripada – biće pronađen.


Miloš BAKIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...

 

Monitor broj 1468

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...