Monitor.co.me

GORAN ŠĆEKIĆ, KARIKATURISTA: Više radim od tužilaštva

E-mail Ispis PDF
goran-scekic-2MONITOR: U okviru Nedjelje borbe protiv korupcije, ovog ponedjeljka, u EU info centru otvorena je izložba Vaših i karikatura Dušana Gađanskog. Po izloženim karikaturama, reklo bi se da je korupcija inspirativna tema.
ŠČEKIĆ: Naravno, korupcija je najveći problem u državama koje su u tranziciji, i kao takva je veoma inspirativna. Sudstvo, tužilštvo i organe gonjenja treba konstantno podsjećati na navedeni problem koji oni ne vide, ili neće da vide. Mislim da se korupcija može veoma lako otkriti, kazniti krivci i oduzeti imovina ukoliko postoji politička volja. Zbog svega ovoga korupcija je prioritetna tema na mojim karikaturama. A inspiracije ne fali. Toliko je jednostavno, barem meni, osmisliti i nacrtati karikaturu o korupciji. Samo prenesem na papir ono što zaista rade odgovorna lica. A oni često ulaze u korupciju bez stida i sakrivanja, jer im je to država omogućila.

MONITOR: Jednom ste izjavili da ,,crnogorska stvarnost nadmašuje bilo koju karikaturu''. A takvu stvarnost nije teško uobličiti u crtež?
ŠĆEKIĆ: Veoma je jednostavno. Svaki potez Vlade je ili kriminalan ili karikaturalan. E pa ovaj karikaturalan ja prenosim, a kriminalan ostavljam tužilaštvu da ih prenese na papir i pokrene proces. Mada mi se čini da ja mnogo više radim od tužilaštva. Često od čitalaca dobijam pitanja, odakle pristižu ideje. Daje mi ih Vlada Crne Gore i većina njenih funkcionera koji se gađaju sa nekretninama koje su stekli koruptivnim radnjama i odlukama kojima su doveli narod da živi u bijedi.

MONITOR: Koje su Vam omiljene teme i ,,junaci''?
ŠĆEKIĆ: S obzirom da je ovo država u kojoj je sve ispolitizovano, logično je da je glavna tema u mojim karikaturama politika i politička korupcija. Premijer je glavna tema, dok predsjednika Crne Gore rijetko crtam, s obzirom da ga niko ne primjećuje, pa ni ja. Nadam se da će i Crna Gora doživjeti da građani počnu razmišljati o drugim temama. Međutim to je veoma teško postići s obzirom da kod nas i spremačica mora da poznaje i razumije se u politiku da bi glasanjem ostala na poslu.

MONITOR: Je li se dešavalo da se neko naljuti zbog toga što se našao na vašoj karikaturi?
ŠĆEKIĆ: Nikada, mada su političari veoma lukavi i teško pokazuju svoja osjećanja. Ne ljute se i iz razloga što vodim računa i poštujem kodekse kada je u pitanju poštovanje vjere, porodice ili fizičkih mana.

MONITOR: Što je presudno za dobru karikaturu?
ŠĆEKIĆ: Dobra karikatura nastaje spontano. Nikad ne znaš kada će nastati dobra karikatura, ona se jednostavno dogodi.

MONITOR: Bavite se i stripom, čini se da je ova forma zapostavljena u Crnoj Gori?
ŠĆEKIĆ: Da, strip mi je veoma interesantna forma i nekada možda lakša od karikature. Strip mora da ima početak, sredinu i kraj, dakle scenario, dok kroz karikaturu morate u jednoj slici sve da kažete. Do sada sam objavio u kratkoj formi preko 600 stripova. Čak je neke prepoznala i EU, kada je izložila iste u njihovom Info centru. Strip je zapostavljen u Crnoj Gori jer nema autora koji bi zavrijedili pažnju.

MONITOR: U često preozbiljnim političkim dešavanjima, karikatura zna da na duhovit način razobliči naizgled presudna dešavanja. Koliko nam je potreban taj humorni otklon od stvarnosti?
ŠĆEKIĆ: Humor je zaista potreban u ovim sumornim, teškim i depresivnim vremenima. Karikatura mora sama po sebi da bude vesela, smiješna, bez obzira na temu. Ona mora uvijek da nasmije čitaoca, a za to je potrebna urođena domišljatost. Ukoliko se čitalac ne nasmije mojoj karikaturi, ne smatram je uspješnom, i toga dana nisam srećan.


Saradnja sa Monitorom

MONITOR: Karikaturom se bavite od 1992. Vaši radovi izlazili su u Pobjedi, na Televiziji Crne Gore, Polisu, od 1999. u Danu. Da otkrijemo našim čitaocima da ste početkom '90-ih sarađivali i sa Monitorom
ŠĆEKIĆ: Da, prve karikature sam objavio u tada jedinom dnevnom listu Pobjedi, gdje me je poslije nekoliko objavljenih karikatura zapazila redakcija i zadržala kao mladog talenta. Međutim, kada je došlo do transformacija, sumnjivih privatizacija, Pobjeda nije željela da prati i otkriva kriminalne aktivnosti u Crnoj Gori, tako da sam prešao u dnevni list DAN, gdje osjećam potpunu slobodu u svom radu. I da, devedesetih sam godina, dok sam radio u Pobjedi, radio paralelno i za nedjeljnik Monitor, pod pseudonimom „Aco Car". Bila je to interesantna priča, gdje sam u Pobjedi crtao karikature na srpsku temu, a u Monitoru na crnogorsku. Prepoznao sam ludost razdvajanja i to prenosio kroz karikaturu.


Predrag NIKOLIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1457 / 21.septembar 2018. KAKO JE REGIONALNI VODOVOD IZGUBIO 12 MILIONA EUR...

 

Monitor broj 1456

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...