Monitor.co.me

ELMIR JUKIĆ, REDITELJ: Udahnuti vjeru da borba ima smisla

E-mail Ispis PDF
elmir 02Osmo izdanje Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj pod sloganom Propitivanje granica otvoreno je u KIC-u Budo Tomović na Međunarodni dan ljudskih prva. Prve večeri festivala prikazan je film Žaba reditelja Elmira Jukića.

Riječ je o ekranizaciji istoimene predstave koja skoro deceniju puni teatre širom bivše Jugoslavije. Naime, višestruko nagrađivani dramski tekst Dubravka Mihanovića dobio je obradu u filmskom scenariju koji su napisali režiser predstave Elmir Jukić, ujedno i režiser filma, i Pjer Žalica. Žaba je priča o pravu na drugu šansu u životu, PTSP-u i potrebi da se u nekom traumatičnom periodu pronađe razlog da se nastavi dalje nezavisno od problema. Film govori o brici Zeki, bivšem borcu sa PTSP-om, koji poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namjerava da iskoristi praznično raspoloženje, te brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promijeni.

Film je premijeru imao na 23. Sarajevo film festivalu, gdje je dobio nagradu publike. U ovoj kamernoj drami s elementima crne komedije glavnu glumačku ekipu čine Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović.

MONITOR: Nakon devet godina i više od 250 igranja predstave, snimili ste film „Žaba", koji je imao svjetsku premijeru 14. avgusta na Sarajevo film festivalu. U KIC-u „Budo Tomović" smo prije par godina gledali predstavu, a sad i film, recite nam kad je nastala ideja da snimite film?
JUKIĆ: Ta ideja se rodila davno, još tokom rada na predstavi. Žaba je prije svega sjajna priča. Nevjerovatno mi je da je Dubravko pišući zagrebačku božićnu priču napisao nešto što je u svojoj suštini tako „sarajevsko". Zapravo, to je dokaz univerzalnosti dramskog teksta kojeg je lako adaptirati u bilo koji traumom obilježen prostor, a to je danas, nažalost, gotovo cijeli svijet.

MONITOR: Koliko je teško i zahtjevno pozorišnu predstavu sa istim glumcima prenijeti na filmsko platno?
JUKIĆ: Vrlo je zahtjevno, bar sa moje tačke gledišta. Zahtjevno je zato što treba krenuti ispočetka, od nule i uvjeriti sve aktere da je u pitanju novi, posve svoj proces. Tragati za drugim sredstvima, specifično filmskim. Tražiti mikro rješenja, unutar onoga što Dubravkova drama nudi. U tom smislu je meni bila važna odluka da ne snimam predstavu nego da se vratim u dramski tekst i po njemu, a ne po predstavi, krenem pisati scenario.

MONITOR: Film ,,Žaba" osvojio je nagradu publike za najbolji igrani film na Sarajevskom festivalu, baš kao i predstava probudio je emocije publike koja je svuda film ispratila višeminutnim aplauzom i ovacijama.
JUKIĆ: Mislim da je su i film i predstava pokrenuli snažne emocije, publiku proveli kroz živu dramu koja završava gotovo pa katarzično. U filmu sam još snažnije insistirao na kraju koji će sugerisati jasan, optimističan rasplet. Mislim da je to kao osjećanje koje će publika ponijeti jako važno za ovu priču. U suprotnom, u slučaju bilo kakve dileme u pogledu Zekine odluke, dakle jasnog odabira lopte umjesto bombe, film bi bilo besmisleno praviti.

MONITOR: U „Žabi" radnja je smještena u postratnom Sarajevu za vrijeme Bajrama i priča je o dva brata i dva prijatelja... Junaci se suočavaju sa postratnim traumama, dilemama, srušenim sistemima vrijednosti, a zapravo ovo je priča o usamljenim ljudima danas koji tragaju za smislom i ljubavlju. Koliko je umjetnost jaka, koliko može da promijeni sve nas i koliko je važno pričati ovakve priče o razumijevanju?
JUKIĆ: Možda filmom ili predstavom ne možemo promijeniti svijet, ali sigurno možemo, na nekom individualnom, malom a opet velikom ličnom planu pokrenuti važna preispitivanja, postaviti prava pitanja i udahnuti vjeru da borba ima smisla.

MONITOR: Predstava i film imaju uspjeh svuda po bivšoj Jugoslaviji – smatrate li da je tako jer je ovo univerzalna priča o potrebi da čovjek bude bolji?
JUKIĆ: Mislim da je to sigurno jedan od važnijih razloga uspjeha Žabe. Pokreće emocije, publika priču prepoznaje kao svoju, identificira se i upravo zbog toga skupa sa glumcima prolazi vrlo uzbudljiv, često ne samo gledalački put.

MONITOR: Pročitao sam na nekoliko mjesta kako Emir Hadžihafizbegović kaže da je ovo njegova životna uloga. Kako Vam je bilo sarađivati s istom ekipom pred kamerama?
JUKIĆ: Fantastično. To je sjajna ekipa glumaca, raznih generacija, s kojom sam mnogo radio i ranije i s kojima sam, na neki način, rediteljski sazrijevao.

MONITOR: Reditelj ste kultne serije „Lud, zbunjen, normalan". I sama serija je fenomen jer znam da je teško bilo početi da je snimate - odbile su je tada mnoge televizije, producentske kuće... Danas se smatra jednom od najboljih serija, a i najuspješnijih. Kako je uopše došlo do ideje za takav jedan projekat između Vas i scenariste Feđe Isovića?
JUKIĆ: Povezao nas je Davor Pušić, vlasnik Fist produkcije i producent serije Lud, zbunjen, normalan. Imao je nevjerovatan instikt, ogromno povjerenje u scenario i bez njegove vizije gotovo sigurno ničega ne bi ni bilo. Dakle, on me zvao, angažirao me da budem reditelj i tako je sve počelo. Kasnije smo skupa napravili još četiri serije, a za proljeće spremamo novi, uvjeren sam jednako uspješan projekat, seriju Konak kod Hilmije.


Miroslav MINIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1457 / 21.septembar 2018. KAKO JE REGIONALNI VODOVOD IZGUBIO 12 MILIONA EUR...

 

Monitor broj 1456

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...