Monitor.co.me

Izuzetni oksimoron

E-mail Ispis PDF
Ekstremni centar je prosto nemoguć. Ako je nešto centar onda prosto ne može da bude ekstrem, bilo levi, bilo desni, bilo neki drugi. Kada se malo bolje, to jest šire i dublje pogleda, međutim, vidi se da je „ekstremni centar" Tarika Alija (Tariq Ali), njegove knjige sa ovim naslovom (The Extreme Center: A Warning, Verso, London, 2015.; drugo, prošireno i izmenjeno izdanje: The Extreme Center: A Second Warning, Verso, London, 2018.), kao i njegovih brojnih kraćih tekstova, kolumni i intervjua sa istim refrenom, jedan od najlucidnijih i najproduktivnijih koncepata u društvenoj nauci u poslednjih nekoliko, a možda i u svih poslednjih trideset godina. Kao takav, direktno ili indirektno, on je inspirisao i ovu i sledećih petnaest Altervizija.

Ekstremni centar (EC) bio bi zaista nemoguć da ne živimo u svetu vladajućih kapitalističkih interesa i ideologija. Koji/koje sve iskrivljuju i izvrću naglavce. Ali pošto živimo upravo u tom i takvom svetu, EC postaje neophodan. U Altervizijama koje slede, izložiće se različiti aspekti, dimenzije, detalji i elementi ovog sveta, rasvetljeni, ispravljeni i postavljeni na noge, uz pomoć EC Tarika Alija. Ovde, međutim, na samom početku, valja ukazati na najmanje tri njegova glavna i najveća doprinosa.

Prvi se odnosi na uspenušenu političku fenomenologiju. Koja je posebno uspenušena u poslednjih deset godina. Svetska ekonomska i finansijska kriza 2008., kulminacija sirijske i ukrajinske krize 2014., Breksit u UK i Donald Tramp u SAD 2016., turbulentni izbori i ishodi u Nemačkoj i Francuskoj 2017. S jedne strane, do svog EC, Tarik Ali dolazi upravo preko ove fenomenologije, s druge strane, opet, upravo njegov EC, najbolje rasvetljava i objašnjava ovu istu fenomenologiju.

Drugi glavni doprinos EC Tarika Alija dalje nastavlja, razvija i konretizuje njegov prvi doprinos. Kao takav, on je ujedno i njegov najveći i najznačajniji doprinos. Sa stanovišta najdublje kapitalističke, ekonomske i klasne ontologije, on rasvetljava i objašnjava ne samo tekuću političku fenomenologiju, nego i dugo trajanje svetskog kapitalističkog sistema, u poslednjih trideset godina, od kraja hladnog rata do danas, kao poslednje sekvence još dužeg trajanja velikog opadanja ovog sistema, po Imanuelu Volerstinu od 1914-2050. Tek sada postaje jasno, „centar" je celo vreme bio lažan, „ekstremnost" istinita. „Ekstremni centar", retorika i politika lažnih centara, levih i desnih, u poslednjih trideset godina, bili su samo „zmijsko jaje", inkubacija i ideologija, unutar kojih je stasavao, rastao i eskalirao monstrum desnog ekstrema, fašizma, kako se on nekada zvao.

Pri tome se ideologija, propaganda i politika nikako ne smeju potceniti, i u tome je i treći glavni doprinos EC Tarika Alija, jer on čini upravo suprotno, dakle ono što je potrebno. „Ekstremni centar" Tarika Alija jeste šarmantni jezički gaf, igra reči, oksimoronska provokacija, ali on nije samo to, nego je i mnogo više od toga, pravo skretanje pažnje na veliki značaj kojeg u kapitalističkim klasnim borbama, ima kapitalistička ideologija, u našem slučaju tridesetgodišnja kapitalistička ideologija takozvanog levog i desnog centra. Koja je svoj „slavni" vrhunac doživela sa „Trećim putem" Bila Klintona, Tonija Blera i Gerharda Šredera pre deset-petnaest, a neslavni i nepovratni kolaps sa slomom američke i evropske socijaldemokratije 2016-2017.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...