Monitor.co.me

Populizam

E-mail Ispis PDF
Od šokantnih eksplozija, Breksita u UK, i Trampa u SAD 2016., teorija i kritika populizma ponovo je u modi. I, naravno, kao i u svakoj, i u ovoj modi ima dobrih, pa i veoma dobrih stvari. Ovaj tekst, međutim, posvećen je onim drugim, lošim stranama, limitima i nedostacima aktuelne, posebno vladajuće teorije i kritike populizma. Među kojima se najviše odnosno najmarkantnije izdvajaju četiri takva.

Prvi je zapravo standardni nedostatak najvećeg broja starih i novih teorija i kritika populizma. Nedostatak istorijske, ekonomske i socijalne, odnosno klasne dubine, strukture i dinamike, iz koje se, zapravo, rađa svaka, pa i aktuelna generacija populističkih lidera, pokreta i politika. Samo što ovaj standardni nedostatak najvećeg broja starih i novih teorija i kritika populizma, u aktuelnom kontekstu, dobija i sasvim aktuelni, konkretni i osobeni pečat. Pečat „ekstremnog centra" Tarika Alija (EC).

Drugi glavni nedostatak aktuelne odnosno vladajuće teorije i kritike populizma, glavni je element ovog pečata. Onaj isti EC, u kojem je, u poslednjih trideset godina, kao u zmijskom jajetu, inkubirao stvarni, to jest desni populizam i ekstremizam, čak i dan danas, 2016., 2017., 2018., kada su stvari postale do kraja očigledne, ogoljene i jasne, produžava sa starim lažnim predstavljanjem, prikazujući sebe kao nekakav tobože uravnoteženi „centar", a svoje političke neprijatelje, u jednoj vrsti lažne simetrije, kao nekakve strašne populiste, jednako leve i desne.

Treći glavni nedostatak vladajuće/EC teorije i kritike populizma, tiče se levih populizama i populista. Naravno da i danas ima levih populizama i populista, u podrazumevajućem negativnom značenju ovih reči, ali je stvar u tome da vladajuća/EC teorija i kritika, ideološki iskrivljujući i izvrćući sve, ideološki iskrivljuje i izvrće, i ovaj posebni elelement. Pa sa posebnom klasnom i ideološkom strašću, ignorancijom i arogancijom istovremeno, kao podrazumevajuće negativne leve populizme i populiste, potpuno krivo prikazuje i one koji uopšte nisu to, nego su, naprotiv, najznačajniji i najvredniji začeci, danas toliko neophodne, realistične i alternativne levice. Mladih i sanderovaca u SAD, i laburista korbinovaca u UK, da pomenemo samo neke.

Četvrti glavni nedostatak vladajuće/EC teorije i kritike populizma, potencijalno je i njen najopasniji nedostatak. I dalje se lažno predstavljajući kao nekakav tobože jedino uravnoteženi i ozbiljni „centar", i još lažnije denuncirajući jedinu zaista neophodnu, ozbiljnu i kredibilnu, pa makar i tek začetu levicu, kao nekakvu tobože neozbiljnu i opasnu populističku levicu, vladajući EC, „zmijsko jaje" poznog kapitalizma, simptomatično i najviše ćuti upravo o sebi odnosno o svome „jajetu", koje je već počelo da se izleže. Kao stari-novi monstrum desnog populizma, ekstremizma i fašizma. Koji je danas, to treba posebno istaći, mnogo opasniji, nego što je bio pre oko sto godina, u vremenu nemačkog nacional-socijalizma Adolfa Hitlera, i italijanskog fašizma Benita Musolinija. Jer on danas raspolaže nuklearnim i drugim oružjima za masovno uništavanje. Pa je i sam naziv „apokaliptički kapitalizam", na koji se može naići, danas, na žalost, sve samo ne puka metafora.

Zbog svega ovoga, poslednji je momenat za konačno, trajno i bezbedno demontiranje, dezaktiviranje i pacifikovanje vladajućeg „ekstremnog centra". I za izgradnju dovoljno snažne, ozbiljne i kredibilne alternative.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...