Monitor.co.me

U SJEĆANJU: Skromni virtuoz

E-mail Ispis PDF
bosko odalovicIstaknuti umjetnik Boško Odalović preminuo je ove nedjelje u Podgorici. Rođen na Grahovu 1935. Odalović je završio čuvenu Umjetničku školu u Herceg Novom i Pedagošku akademiju u Nikšiću.

Pedagoško iskustvo u rodnom Grahovu pretočio je u nenadmašne ilustracije za Bukvar uz koje su generacije đaka naučile prva slova. Radio je kao scenograf na Televiziji Crne Gore, gdje je svoj pečat ostavio i u kultnoj seriji Đekna.

Njegovu umjetnost u ranoj fazi obilježava snažan impuls nadrealizma. ,,Dominantni su elementi gotovo svakodnevnog okruženja. U nadrealne odnose uvodi ih nova nužnost međusobnih odnosa. Kao potvrda činjenice da nadrealno leži u rođenju i životu Crnogoraca, vizije prostora često urađene najortodoksnijim realizmom imaju prizvuk sirealnosti'', napisao je o njegovim slikama Mladen Lompar.

Odalović je bio i daroviti pjesnik, njegova poezija zastupljena je u više izbora poezije i antologija. Najpoznatije njegovo pjesničko djelo je zbirka pjesama Granica južnog vjetra.

Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Matice crnogorske, DANU, PEN centra. Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su i Trinaestojulska nagrada Crne Gore i Decembarska nagrada Titograda.

,,Ličnom i likovnom etikom, misaonošću i perfekcionističkom izvedbom, snagom i bogastvom imaginacije, stilskom dosljednošću u okviru poetike koju je vremenom izgradio i u sadržajnom miljeu koji odgovara njegovom umjetničkom temperamentu, Odalović spada među najuglednije stvaraoce u crnogorskom slikarstvu. Njegovo likovno promišljanje pod igom tragičnih zbivanja današnjice odiše bolnim i napregnutim traženjem nade za budućnost", zapisala je Olga Perović 2003. godine o Odalovićevom stvaralaštvu. Uz zaključak da ga njegovi tadašnji radovi ,,svrstavaju u reprezentativni vrh individualističkih stvaralačkih dometa u crnogorskom slikarstvu''.

Čitaoci Monitora će Odalovića pamtiti po briljantnim karikaturama koje su svojim likovnim jezikom svake nedjelje razobličavali društvenu stvarnost. U Monitoru je objavio preko hiljadu karikatura od njegovog osnivanja.

Odalović bi svake nedjelje, dostojanstven, a skroman, ušetao u redakciju, donio karikaturu i kazao – Evo, pa ako valja, objavite. Valjale su uvijek.


Predrag NIKOLIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...