Monitor.co.me

KORUPCIJA U PRAVOSUĐU – SAMO RIJEČ: Crna Gora kao Danska

E-mail Ispis PDF
Ivica StankovićPoslanik DF-a Milan Knežević saslušan je ove sedmice u Specijalnom tužilaštvu zbog javno iznesenih tvrdnji da mu je sudija Višeg suda ponudio da plati 10.000 eura kako bi mu poništio osuđujuću presudu za napad na policajca u oktobru 2015. godine. Knežević je najprije osuđen na sedam mjeseci zatvora, nakon čega mu je kazna smanjena na četiri mjeseca.

Knežević je kazao da nije dao sudiji taj novac i da to ne bi nikada uradio. On međutim nije ni na saslušanju u tužilaštvu želio da saopšti ime sudije za kog tvrdi da mu je tražio novac za tu ,,povoljnost". Knežević je pojasnio da neće da saopšti njegovo ime jer ne vjeruje tužilaštvu. Takođe, kazao je da je Viši sud ogrezao u kriminal, a da je sudija samo dio korumpiranog sistema i da je htio da mu pomogne.

Nakon što je Knežević početkom ovog mjeseca javno optužio neimenovanog sudiju za korupciju, oglasio se Radomir Ivanović sudija izvjestilac u postupku koji se vodio protiv Kneževića . Ivanović je pozvao Specijalno tužilaštvo na hitnu reakciju . ,,Radi se o teškim optužbama koje Specijalno tužilaštvo mora da ispita", kazao je sudija Ivanović. ,,Očekujem da će pozvati Milana Kneževića da saopšti ko je od njega tražio mito. Pošto sam ja javni funkcioner, specijalni tužilac bi morao i mene da sasluša".

Da li je Ivanović ovim povodom saslušan nije poznato. Knežević se, međutim, oglasio nakon reakcije Ivanovića i kazao da mu je zanimljivo da se sudija oglasio iako nije nikog prozvao imenom. „Iako nijesam pomenuo nijedno ime, ni sudije koji mi je nudio usluge, ni sudija koje su trebale da dobiju 10.000 eura, 'doajen' crnogorskog pravosuđa, tihujući opozicionar iz Višeg suda, Radomir Raco Ivanović se, gle čuda, prepoznao u kategoriji korupcija u pravosuđu. Da ne znam da su mu primanja veća od 650 eura, pao bih u lagano iskušenje da pomislim da je Vesna Medenica upravo govorila o njemu kada je saopštila da ne možete očekivati od sudija sa niskim primanjima da budu visokomoralne osobe", saopštio je Knežević.

Ove optužbe će se sve su prilike završiti, kao i obično u opasnom domenu - sumnje. Iako Crna Gora spada u zemlje u kojoj je korupcija definisana kao sistemska, a od koje nije imuno nijedan dio društva, pa ni pravosuđe, prema statistici instiucija zaduženih da je utvrde i sankcionišu korupcija u toj grani vlasti – ne postoji. Prema statistici, u Crnoj Gori nema tužilaca i sudija koji su odgovarali i sankcionisani zbog korucpije. Ni da smo u Danskoj. Istovremeno, građani, pokazuju istraživanja, ukazuju da je najveći problem pravosuđa pored političkog uticaja – korupcija. Istraživanja pokazuju i pad povjerenja građana u pravosuđe.

Statistika kaže da se u Crnoj Gori protiv sudija i tužilaca generalno vodi mali broj disciplinskih postupaka, kao i postupaka u kojima se utvrđuje kršenje etičkog kodeksa. U prosjeku disciplinski postupak godišnje, nekad ni toliko. Postupaka u kojima se utvrđuje krešenje kodeksa, malo je više, ali rezultati ništa bolji. Medijska izvještavanja o zastarama sudskih postupaka i istraga, optužnicama koje padaju kao s kruške, gubljenju dokaza u velikim postupcima zvuče kao tuđa realnost.

Da statistika pravosuđa i stvarnost nijesu baš usklađeni godinama javno sumnja i Evropska komisija u izvještajima o napretku, kad govori o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca. Uzalud.

,,Bilans ostvarenih rezultata u sprovođenju disciplinske odgovornosti i Etičkog kodeksa sudija i tužilaca i dalje je ograničen'', navodi se u posljendjem non paper dokumentu EK iz novembra prošle godine.

U prvoj polovini 2017. godine, prema tom dokumentu, disciplinski postupci su pokrenuti protiv jednog sudije. A protiv tužilaca – ni toliko. Nula. ,,Postoje jake indicije da se ne prate svi slučajevi u kojima postoji osnov za disciplinsku odgovornost", konstatuje se u tom dokumentu EK. Takođe, navodi se da tokom 2017. godine nije prijavljen nijedan slučaj kršenja etičkog kodeksa od strane tužilaca. To je ista ona godina u kojoj su mediji izvještavali o nezakonitim odlukama o pritvoru, nedjelotvornim istragama torture, objavljivanju privatne viber komunikacije advokata na zvaničnoj tužilačkoj stranici.

Ove godine, možda se statistika popravi. U okviru istrage protiv više organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca koji se bave zelenašenjem, tužilaštvo istražuje i višeg državnog tužioca u Podgorici Gruja Radonjića, objavile su Vijesti ove sedmice. Radonjić je te optužbe demantovao.

Tek što je izabran za VDT, Ivica Stanković bio je optužen od strane poslanika DF-a da je kao sudija primio mito u iznosu od 150 hiljada eura. Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal i korupciju Đurđina Ivanović pokrenula je tada istragu o tom slučaju. Ubrzo su saopštili: ,,Stanković, nije primao mito niti izvršio bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preuzima po krivičnoj dužnosti, pa nema potrebe za daljom finansijskom istragom"

U toku 2017. godine, prema podacima Sudskog savjeta, podnijeto je ukupno 18 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa od strane sudija. U jednom slučaju je odlučeno da se inicijativa odbaci jer je u istoj pravnoj stvari već odlučivano, u osam je utvrđeno da je inicijativa nedopuštena i da Komisija nema mogućnosti da odlučuje po zahtjevu, u sedam je utvrđeno da sudija nije počinio povredu Etičkog kodeksa, dok je u jednom postupku povreda utvrđena, ali odluka nije pravosnažna jer je sudija uložio prigovor. Kad sve sabereš i oduzmeš odgovornost – nula.

Mladen Vukčević, predsjednik Sudskog savjeta u čijoj je nadležnosti odgovornost sudija, saopštio je početkom godine da je Agencija za sprečavanje korupcije proslijedila Savjetu tri prijave o ugrožavanju javnog interesa vezano za postojanje korupcije, dodajući da ,,ukoliko podnosilac pritužbe smatra da postoje elementi koruptivnog činjenja, stranka se upućuje da podnese dokaze nadležnom tužiocu". Odgovornost izgubljena u lavirintu pravosuđa. Da je poznato jedan je sudija Višeg suda u Bijelom Polju, 2011. osuđen zbog primanja mita.

,,Obje komisije za praćenje kodeksa ( sudija i tužilaca) su trebale imati konzistentniji pristup u radu slučajevima i trebalo je u njima obezbijediti pravni lijek shodno zakonu", konstatuje EK.

Da je borba protiv zloupotreba pa i korupcije u pravosuđu tek slovo na papiru, pokazuje Izvještaj o primjeni Strategije reforme pravosuđa 2014-2018. koje su uradilI HRA i CEMI u aprilu prošle godine.

,,Svi sudovi, državna tužilaštva, Sudski savjet i Tužilački savjet su usvojili planove integriteta 2016. godine, ali njihova primjena još nije zaživjela u punoj mjeri. Bez obzira na to što planovi postoje, i dalje se ne vidi efekat njihove primjene, imajući u vidu da oni treba da posluže kao efikasna sredstva za sprečavanje korupcije u pravosuđu, kao i da služe unaprjeđenju integriteta institucija pravosudnog sistema u cjelini", konstatuje se u ovom obimnom i detaljnom dokumentu. U istom se dokumentu podsjeća da ,,2015. i 2016. nije pokrenut niti jedan disciplinski postupak protiv državnih tužilaca, što dodatno pojačava zaljučak da reizbor starih kadrova, od kojih su neki odgovorni za neprofesionalno vođene istrage ozbiljnih kršenja ljudskih prava nije odgovorilo na očekivanja od reforme u državnom tužilaštvu".

Ove organizacije podsjećaju da bi se posebna pažnja prilikom ocjenjivanja državnih tužilaca i sudija morala posvetiti situacijama kada dođe do zastarjelosti krivičnog gonjenja usljed neažurnog postupanja.

Tokom protekle godine zastarjele su višemilionske afere koje su vodile do vrha pravosuđa, od Limenke do Solane, a zastario je i sudski postupak koji se godinama vodio protiv bivšeg ministra Petra Ivanovića. I nikom ništa. Predsjednik Višeg suda Boris Savić procijenio je da tu nema mjesta ispitivanju odgovornosti. Ostali nijesu rekli ništa. Odlično.

,,Ne znam ovo - korupcija. To je za mene samo riječ. Ne znam kako, i na koji način se u javnosti takva percepcija stvara kad ja za te sudije ne znam", komentarisala je ocjene građana, koji smatraju da je korupcija u pravosuđu veliki problem sutkinja Hasnija Simonović. Ona je, inače, članica Komisije Sudskog savjeta koja utvrđuje povrede Etičkog kodeksa.

Ma, da. Samo riječ.


Milena PEROVIĆ-KORAĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...