Monitor.co.me

OLIMPIJADA I OKO NJE: Koreje pod jednom zastavom

E-mail Ispis PDF
kim yong nam moon yae inSvjetski mediji su ponovo usredsređeni na Korejsko poluostrvo. Ovog puta zbog Olimpijskih igara, a ne nuklearnog nadgornjavanja.

Pilikom svečanog otvaranja 23. Zimskih olimpijskih igara u planinskom turističkom središtu Pjongčang na sjeveroistoku Republike Koreje, čovječanstvo je prošlog petka moglo da uživa u euforiji koja je zavladala pošto su delegacije Južne i Sjeverne Kopreje defilovale pod jednom zastavom. ,,Igre mogu da svijetu pošalju snažnu poruku mira", poručio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Sjutradan, u Plavoj kući u južnokorejskom glavnom gradu Seulu je bilo podjednako dramatično. ,,Činjenica da smo se sreli je veoma važna, a dvije Koreje treba da rade zajedno kako bi ovu iskru pretvorile u buktinju", izjavio je predsjednik Mun Đe-in gostu, sjevernokorejskom titularnom šefu države 90-godišnjem Kim Jong Namu.

Tom prilikom je specijalna izaslanica sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, njegova mlađa sestra Kim Jon Đong uručila predsjedniku Munu vođin lični poziv za posjetu. ,,Voljeli bismo da vas uskoro vidimo u Pjongjangu". Mun je uzvratio: ,,Stvorimo uslove da se to dogodi". Portparol predsjednika je dodao da je on ,,praktično prihvatio" poziv.

Predlog za treći samit dvije Koreje koje u 2018. pune sedamdeset godina postojanja, dramatična je promjena, nezamisliva prije samo 40 dana. Iznenadni detant, upriličen je južnokorejskim organizovanjem ZOI. Dogodio se uprkos nedavnim zbivanjima kada su Sjeverna Koreja i SAD, a naročito Kim i predsjednik SAD-a Donald Tramp razmijenjivali zapaljive poruke.

Sjeverna Koreja je posljednjih godina ubrzala razvoj raketnog i nuklearnog programa. Našla se pod režimom najoštrijih sankcija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, povrh jednostranih Južne Koreje i SAD-a.

Gotovo tročasovni razgovori i ručak predsjednika Muna sa sjevernokorejskom delegacijom je prvi susret na tako visokom nivou poslije više od 10 godina. Između dvije države na poluostrvu podijeljenom poslije savezničke pobjede nad Japanom na kraju Drugog svjetskog rata 1945. postoji samo primirje poslije razornog Korejskog rata od 1950. do 1953. Južnokorejski predsjednici Kim De-džung i Ro Mu-hjun sastajali su se 2000. i 2007, sa Kim Džong-ilom, ocem sadašnjeg vođe Sjeverne Koreje i njegove sestre.

Kada se prije 30 godina Južna Koreja pripremala za svoje prve Ljetnje olimpijske igre atmosfera nije mogla biti drugačija. Nekoliko mjeseci ranije, 29. novembra 1987. svijet je potresla vijest o eksploziji aviona južnokorejske nacionalne kompanije koji je krenuo iz Bagdada u Seul, ali nije stigao na odredište zbog podmetnute bombe. Poginulo je više od stotinu putnika i 11 članova posade Korea Era, a počiniocima se brzo ušlo u trag. Bili su u pitanju sjevernokorejski agenti - muškarac se ubio, žena je preživjela gutanje cijanida - da bi potom i posvjedočila da je Kim Džong Il, sin predsjednika Kim Il Sunga, bio ,,mozak operacije". Iz Sjeverne Koreje su poručili da je to izmišljotina njihovih susjeda i zapadnih sila.

Prvog januara 2018. je Kim Džong un u poruci naciji izrazio spremnost da Sjeverna Koreja učestvuje na Zimskoj olimpijadi u zemlji rođaka i pripadnika nacije koja baštini tradiciju od preko 5.000 godina i počne razgovore o poboljšanju međukorejskih odnosa. Kim je istakao da Sjeverna Koreja nikada neće odustati od svog nukearnog programa koji vidi kao sredstvo zaštite od spoljne agresije. „Svo naše oružje, uključujući atomske, hidrogenske bombe i balističke projektile, usmjerili smo isključivo na SAD, ne na naše rođake ili Kinu, Rusiju" kazao je Ri Son-gvon, predsjedavajući Komiteta za miroljubivo ujedinjenje zemlje.

Uslijedio je prvi susret delegacija dvije korejske države poslije više od dvije godine. Rezultat je bio preko očekivanja, dogovoreno je da Sjeverna Koreja pošalje u Pjongčang delegaciju od gotovo 500 ljudi, olimpijce, simfonijski orkestar i vođe navijačica. Usaglašen je zajednički nastup olimpijaca dviju država i na brzinu sastavljena, prva u istoriji Igara, udružena reprezentacija, u ženskom hokeju na ledu.

U Južnoj Koreji i MOK je zavladalo zadovoljsto što su Olimpijada i potom Paraolimpijske igre u martu dobile veliki podsticaj.

Administracija novog južnokorejskog predsjednika Mun Đe-ina je poslije 10 godina upravljanja konzervativaca, nastavila liberalnu politiku prethodnika, dobitnika Nobelove nagrade za mir Kim De-đunga i Ro Mu-hjuna. Mun prema Severnoj Koreji vodi politiku na dva kolosjeka – sprovođenja sankcija i dijaloga. Želi da Južna Koreja bude ,,za vozačkim mestom" u bavljenju sjevernokorejskim pitanjem. Nada se da bolji međukorejski odnosi mogu prokrčiti put rješavanju sjevernokorejskog nuklearnog programa i razgovorima Vašingtona i Pjongjanga. Mun je sa Donaldom Trampom dogovorio i obustavljanje redovnih južnokorejsko-američkih vojnih manevara dok traju Igre,

Ukoliko bude realizovan, samit sa Kimom će predstavljati veliki diplomatski potez za Muna. Mogućnost bilateralnih razgovora između dvije Koreje, možda neće biti primljena sa odobravanjem u SAD, glavnom vojnom i političkom savezniku Južne Koreje i njenom velikom ekonomskom partneru. Vašington sprovodi strategiju maksimalnog pritiska na Pjongjang, zahtijevajući strogim sankcijama i oštrom retorikom da Sjeverna Koreja odustane od programa nuklearnog i raketnog naoružanja.

Mun je preporučio sjevernokorejskoj delegaciji da počne dijalog sa Vašingtonom ,,u skorije vrijeme", rečeno je u Plavoj kući. Analitičari smatraju da od toga uveliko zavisi dalji napredak međukorejskog dijaloga. Vang In-sung, generalni sekretar predsjednikovog nacionalnog savjetodavnog tijela za ujedinjenje, smatra da dvije Koreje mogu u pogledu denuklearizacije da malo učine same, ,,ukoliko im se ne pridruže SAD".

Postojala je nada da bi sjevernokorejski zvaničnici mogli da, makar, razmijene neku riječ sa američkim potpredsjednikom Majkom Pensom. To se nije dogodilo, iako su na ceremoniji otvaranja Amerikanci sjedjeli nekoliko metara od Sjevernokorejaca.

Postoje i upozorenja u Seulu i Vašingtonu da Sjevernokoreanci svojom ofanzivom šarma na Olimpijadi žele da stvore raskol između saveznika. Konzervativniji umovi u Seulu ne isključuju mogućnost da Pjongjang koristi popuštanje u međukorejskim odnosima za dobijanje vremena radi unapređenja raketnog i nuklearnog programa, te da odvrati SAD od preduzimanja daljih oštrih akcija, poput eventualnog vojnog poduhvata, nametanja potpunog naftnog embarga ili vojne blokade sjevernokorejske obale..

Pens je zauzeo veoma tvrd stav protiv Sjeverne Koreje tokom azijske ture. U Tokiju je objavio da SAD samo što nisu uvele Sjevernoj Koreji najtežu rundu sankcija ikada. U Južnoj Koreji je Pens stavio na muke domaćine pošto je u delegaciji vodio Freda Vormbiera, oca studenta Ota Vormbiera, preminulog prošle godine, poslije zatočenja u Sjevernoj Koreji. Pens i Vormbier su se sastali sa grupom sjevernokorejskih izbjeglica, a onda je potpredsjednik posjetio olupinu Čeonana, južnokorejske korvete koju je potopio sjevernokorejski torpedni čamac 2010. kada je poginulo 46 članova posade.

Moćno južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je poslije posjete sjevernokorejske delegacije, objavilo da vlada neće štedjeti napore da nastavkom dijaloga sa Pjongjanogom normalizuje prekogranične odnose i dovede do razgovora između Sjeverne Koreje i SAD-a. Saopšteno je međutim da će međunarodne sankcije protiv Sjeverne Koreje biti nastavljene radi miroljubivog rješenja pitanja susjedne države.

,,Posjeta delegacije pokazuje da je Sjever privržen poboljšanju odnosa sa Jugom, pa će, ukoliko je potrebno, možda preduzeti drastične mjere. No stvaran napredak u međukorejskim odnosima je moguć uz izvjestan pomak procesa denuklearizacije Sjevera",, ocijenilo je ministarstvo.


Ofanziva šarma

„Vojska ljepotica" bori se ženskim oružjem, 229 osmijeha u boji tek palog snijega, a uz to pjesme koje odzvanjaju. „Mi smo jedno", uzvikuju mlade žene i u ritmu savijaju gornji dio tijela. „Neka naša domovina bude ujedinjena!" Pomno odabrane vođe navijačica iz Sjeverne Koreje oduševljavaju Pjongcang. One su istovremeno i ofanziva šarma i propagandna jedinica sjevernokorejskog vođe Kima Džong-una. Nijedna od njih ne smije da bude niža od 163 centimetra, moraju da predstavljaju ljepotu Sjeverne Koreje i potiču iz porodica koje su vjerne režimu bez ikakve sumnje. Prvi nastupi trupe u Pjongcangu bili su pravi šou. Južnokorejski gledaoci oduševljeno su odlazili u dvorane u kojima su strateški mudro raspoređene djevojke u crvenom pjevale o ujedinjenoj Koreji. Stotine fotografa guralo se da uhvati najbolju poziciju za snimanje. „Većina djevojaka su studentkinje na elitnom univerzitetu", naveo je vođa delegacije. Odabrane djevojke morale su da budu zgodne – „prema južnokorejskom standardu". Djelimičan razlog interesovanja je i što se o njima malo zna. Vođe navijaćica su, navodno, prošle napornu obuku – kondicija, skladnost, šminkanje...


Blagodeti OI

Korejskom poluostrvu nisu nepoznati preobražavajući uticaji Olimpijskih Igara (OI). Seul 1988. je ostao upamćen po podizanju međunarodnog ugleda zemlje i prijestonice. Igre su bile u toj mjeri uspješne da su utrle put Republici Koreji da bude domaćin OI po drugi put – ovaj put Zimskih (ZOI) tokom februara 2018. u Pjongćangu. Razorena Korejskim ratom, zemlja je dugo zavisila od strane pomoći. Međutim, tokom tri decenije, postizala je prosječnu stopu rasta BDP od devet odsto, postižući „čudo na reci Han". OI iz 1988. otvorile su Seul i Republiku Koreju prema svijetu. Igre su postale i forum za međunarodne odnose. Takođe su postale veliki pokretač međunarodne trgovine – godišnja robna razmjena Južne Koreje premašila je 100 milijardi dolara 1988. prvi put, čime je ona postala 10. najveća trgovinska sila u svijetu. I ekonomija Republike Koreje je profitirala. OI u Seulu su podstakle značajne projekte urbane obnove, izgradnju novih stambenih objekata, saobraćajnih veza i novih digitalnih mreža. Republika Koreja je zacementirala poziciju jednog od lidera digitalne i elektronske tehnologije. Korejske kompanije iz oblasti tehnologije i danas su među najuspješnijim i najprepoznatljivijim u svijetu. Republika Koreja je jedan od svjetskih ekonomskih lidera, a njena kultura – uključujući kuhinju, muziku i filmove – je prepoznata i uvažena širom svijeta. ZOI Pjongćang 2018. će nastojati da zacementiraju ova dostignuća.


Milan BOŠKOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...