Monitor.co.me

Ponavljanje istorije

E-mail Ispis PDF
U teoriji svetskog sistema Imanuela Volerstina, 1914-2050. vreme je krize i kraja kapitalizma kao polumilenijumskog istorijskog sistema, a u ovom vremenu, 1914-1944. posebno mračan i nasilan period, ne dva, nego jednog, velikog, tridesetogodišnjeg rata, koji je, na poznat način, odlučio poslednju veliku smenu na tronu svetskog hegemona. Da li je moguće ponavljanje istorije, 2014-2044., kao 1914-1944.?

Pitanje umnogome ostaje otvoreno. U traženju konačnog odgovora, valja se osloniti na ono što je već poznato. Za početak, na jedno važno metodološko načelo, i na nekoliko ponavljanja koja su se već dogodila.

Važno, možda i najvažnije od svih metodoloških načela, jeste načelo holizma, povezanosti i celine stvari. U našem slučaju, razumevanje ponavljanja koja su se već dogodila, kao i onih koja se tek mogu dogoditi, kao sastavnih delova većih celina i vremena, a ne kao potpuno odvojenih i nepovezanih zbivanja.

Dva najveća ponavljanja koja su se već dogodila, te koja su kao takva već i registrovana, čak i od strane vladajućih ekonomsklih, političkih i ostalih analitičara, jesu, najpre: 1) 2008., kao godina početka nove velike svetske ekonomske i finansijske krize, po mnogim elementima slične velikoj ekonomskoj krizi 1929.; a zatim i: 2) 2016., kao godina početka novih fašizama, onog Donalda Trampa u SAD, i sličnih u nekim zemljama EU, dakle u samim centrima svetskog kapitalizma, po mnogim elementima sličnih, ako ne i opasnijih, od starih fašizama, Benita Musolinija i Adolfa Hitlera, 1914-1944.

Za razumevanje ova dva ponavljanja, opet, najveći značaj ima izvanredna konceptualizacija „ekstremnog centra" Tarika Alija. Posebno kada je reč o njegovom odnosno njihovom glavnom klasnom i ideološkom mehanizmu, koji već evo trideset godina revno gura prema desnom ekstremu, istovremeno još revnije sve to lažno prikazujući kao tobožnji centar, desni ili levi svejedno.

Zahvaljujući upravo ovom mehanizmu, tek možemo da rasvetlimo i razumemo, i dva posebno važna unutrašnja mehanizma i ponavljanja, unutar drugog od naša dva najveća ponavljanja.

Prvi takav unutrašnji mehanizam odnosno ponavljanje, jeste mehanizam odnosno ponavljanje najbeskrupuloznijeg, pa i najekstremnijeg klasnog rata krupnog kapitala, kada god ovaj proceni da je i takav za njega neophodan. Dip stejt, veza između Volstrita, Benita Musolinija i Adolfa Hitlera, bila je ključna i pre sto godina. U tom pogledu, Donald Tramp je samo nova marioneta.

Drugi je mehanizam odnosno ponavljanje nesrećne posvađanosti unutar same levice, koja nesrećna posvađanost onda još i dodatno favorizuje, omogućava i olakšava uspon desnog ekstrema. U Italiji i Nemačkoj 1914-1944., to je bio nesrećni sukob između socijaldemokrata i komunista, u SAD 2016. onaj između klintonovaca i sandersovaca. S tim što je pre oko sto godina ovaj, na kraju, sa zakašnjenjem, ali ipak prevaziđen, kroz politike i saveze takozvanog narodnog antifašističkog fronta, dok danas, zbog produžene korumpiranosti i zaslepljenosti klintonovaca, i dalje traje.

U ovoj Alterviziji, naglasak je bio na ponavljanju istorije. Tek na samom kraju nagoveštene su i neke razlike odnosno promene. Ali ovih drugih ima više. Istorija je uvek neka veoma složena kombinacija ponavljanja i promena. O ovim drugim, međutim, nešto više reči, biće u jednoj od narednih Altervizija.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...