Monitor.co.me

SVI DPS-OVI REKORDERI U KRŠENJU ZAKONA: Da je samo Aleksandar

E-mail Ispis PDF
andrija pejovicDemokratska partija socijalista može se pohvaliti velikim brojem rekordera u raznim disciplinama, kakve je teško naći na političkim scenama drugih zemalja. Šteta što nisu uvršteni bar u Zimske olimpijske igre. Veleslalom u kršenju zakona, na primjer. Među njima su najglasovitiji Milo Đukanović, Svetozar Marović, Aleksandar Andrija Pejović, Miomir Mugoša, Rajko Kuljača ...

Đukanović je višestruki rekorder po broju premijerskih mandata. Uknjižio ih je sedam u protekle blizu tri decenije. U pauzi bio je jednom predsjednik države, a mogao bi nam uskoro prirediti i reprizu. Prije nekoliko dana javnost je saznala da je aktuelni lider DPS-a, što je takođe njegov lični rekord na toj poziciji, savjetnik samom sebi u kompaniji Capital invest, čiji je on jedini vlasnik. Agenciji za sprečavanje korupcije nije dozvolio da prekontroliše njegove eventualne bankarske račune i moguće porijeklo novca na njima. Prema pisanju britanskog Indipendenta, Đukanović se, sa imovinom od 10 miliona funti (11,5 miliona eura), ubraja među 20 najbogatijih lidera na planeti Zemlji. U proteklih nekoliko godina tri puta se ovjenčao tim priznanjem na svjetskim listama najbogatijih.

Đukanović je, dok je bio predsjednik vlade, obavljao funkcije predsjednika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, za članstvo u NATO i za strane investicije, Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU, te Savjeta za praćenje turističkog razvoja i turističke sezone, Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Nacionalne investicione komisije.

Njegovim stopama krenuli su i drugi. Aleksandar Andrija Pejović je početkom prošle godine obavljao čak sedam funkcija. Proteklih godina taj mlađani depeesovac imao ih je dvadesetak. Multipraktik.

Ovih dana objelodanjeni su i još neki njegovi rekordi: neustavno obavlja funkciju ambasadora Misije Crne Gore pri EU i po tom osnovu nezakonito prima 3.168 eura. To je utvrdila Agencija za sprječavanje korupcije (ASK). U odluci ASK navodi se da je Pejović kao javni funkcioner prekršio Zakon o sprječavanju korupcije i Ustav Crne Gore i da je kao ambasador nezakonito primao 3.168 eura od maja prošle godine. Uz to, plaćan mu je i smještaj u Briselu za što je iz budžeta dobijao od 1.936 do 2.497 eura. Time je javni interes podredio privatnom suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije, nalaz je ASK-a. ASK je takođe utvrdio da je Pejović prekršio i Zakon o vanjskim poslovima, jer diplomata ne može biti član organa političke partije, a Pejović je član Glavnog odbora DPS-a. Pošto se bavi vajarstvom, slikarstvom i piše romane čovjeka treba razumjeti – nije imao vremena da se osvrće na takve sitnice.

Zato vjerovatno nije odgovorio i na pitanje upućeno iz Demosa: ,,Da li je Andrija - glavni pregovarač - odgovoran Andriji ministru, šefu stranke ili kolegi ministru vanjskih poslova?".

Na Pejovićeve rekorde Centar za građansko obrazovanje je 1. februara podsjetio premijera Duška Markovića i podnio inicijativu da smijeni Pejovića, jer bi bilo kakav njegov dalji angažman „bio direktno izrugivanje prema obavezama koje EU postavlja pred Crnu Goru".

Pejović je uzvratio da funkcije ministra i glavnog pregovarača za pristupanje Crne Gore EU obavlja u skladu sa zakonom. I ljutito prekorio CGO da se često bavi njegovom ličnošću, „a ne onim za šta je ovlašćen kao nevladina organizacija". Nakon što su CGO i opozicija zatražili njegovu smjenu ili ostavku, najavio je da će istjerivati pravdu pred Upravnim sudom. Ipak, kasnije je podnio ostavku na mjesto ministra i ambasadora. Iz „moralnih razloga", javili su mediji. Ni riječi o tome da li će vratiti 28.518 eura koje je zaradio kršeći Ustav uz blagoslov Vlade.

Pejović nije sam sebe birao. Glavno je pitanje ko mu je omogućio toliko gomilanje funkcija, i ko snosi odgovornost što se javni funkcioneri nalaze u konfliktu interesa. Mala je vjerovatnoća da će slučaj Pejović biti okidač da se paklena mašina DPS za proizvodnju monopola počne deaktivirati.

Nije, naravno, Pejović jedini iz DPS-a koji godinama obavlja bezbroj javnih funkcija. Vladimir Kavarić ih je u jednom trenutku imao osam. Prije tri godine tadašnji prvi čovjek Ministarstva ekonomije prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije da uz ministarsku obavlja još sedam funkcija: član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, unapređenje poslovnog ambijenta, naučno-istraživačku djelatnost, Komisije za evaluaciju ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika, predsjedništva Košarkaškog saveza i Crnogorskog olimpijskog komiteta, te Upravnog odbora Centra za održivi razvoj.

DPS ima još raznih rekorda i rekordera. Njima se nisu bavile sportske, nego sudije u togama. Prije tri godine uhapšen je predsjednik Političkog vijeća Demokratske partije socijalista i najmoćniji Budvanin Svetozar Marović i osuđen zbog korupcije. On je sklopio sa tužilaštvom dva sporazuma o priznanju krivice čime je pristao na kaznu zatvora od četiri godine i tri mjeseca. Osim toga, trebalo je da budvanskoj opštini vrati 1,1 milion eura, a da 100.000 uplati u humanitarne svrhe. Pošto nije uplatio ništa, sud mu je uvećao zatvorsku kaznu za još godinu. Za njim je raspisana i Interpolova potjernica, ali još nije na pansionu u spuškom zatvoru. Liječi se, navodno, u Beogradu. Od depresije.

Budva drži rekord u Crnoj Gori po broju depeesovih visokih funkcionera kojima je propisana terapija – zatvorske rešetke. Na kazne zatvora osuđeni su njeni bivši funkcioneri – Rajko Kuljača, Dragan Marović, Đorđe Pinjatić, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Mark Kaloštra, Dragan Žinić i Novak Stanojević. Potvrđenom presudom bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača osuđen je na dvije i po, a nekadašnji sekretar Sekretarijata za investicije Dragan Marović na dvije godine zatvora. Ostali optuženi osuđeni su na po godinu zatvora.

Najnovija vijest: Kuljača dobio zeleno svjetlo za gradnju vile u Budvi!

Za Budvom, što se tiče optuženih DPS kadrova, kaskaju Nikšić, Podgorica, Berane...

U procesima visoke korupcije bio je optužen bivši nikšićki gradonačelnik Nebojša Radojičić.

Ovih dana započeo je sudski proces bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, koji se sumnjiči da je oštetio državnu kasu za više miliona eura u slučaju Carine. Mugoša nije izvolio da se prije neki dan pojavi u sudnici podgoričkog Osnovnog suda.

Krajem marta uhapšen je bivši gradonačelnik Berana i aktuelni odbornik DPS-a u beranskom parlamentu Vuka Golubović zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. Golubović je lišen slobode po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ali pušten je da se brani sa slobode.

Istraga je u toku.

Naravoučenije: Glasajte i dalje za DPS!


Veseljko KOPRIVICA

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1447 / 13.jul 2018.     VLADA REBALANSIRA NAD DUŽNIČKOM PROVALIJOM...

  

BANER_310X60_

seabreezeuniqa1

logo-hypo-alpe-adria_mneHipotekarna Banka

rekom_baner_150x60mans-markica 


 

Monitor broj 1446

Monitor broj 1446 / 06.jul 2018.   KAKO SE MAROVIĆ SKUĆIO U BEOGRADU:250 kvadrata...

 

Monitor broj 1445

Monitor broj 1445 / 29.jun 2018. MINISTARSTVO ODBRANE - LICE I NALIČJE:Boškovi...