Monitor.co.me

Alternative

E-mail Ispis PDF
Prema teoriji svetskog sistema Imanuela Volerstina, 1914-2050. vreme je velike smene istorijskih sistema, istovremene krize i kraja kapitalizma kao starog, polumilenijumskog, ali i začinjanja i rađanja nekog novog, od starog boljeg, ali, moguće, i lošijeg, istorijskog sistema. A da li će ova velika istorijska smena biti nabolje ili nagore, nije unapred dato, kako postulira ova ili ona dogma, nego značajno pa i odlučujuće zavisi od same čovekove borbe. Od njegove inteligencije, imaginacije i empatije. Od kvaliteta njegove alternative.

Pa kakvo je stanje odnosno kvalitet čovekove alternative, usred ove velike istorijske smene, u prvih deceniju-dve dvadeset prvog veka odnosno trećeg milenijuma? Najkraće, krajnje nestabilno, kontradiktorno i promenljivo.

Na samom početku, valja istaći kako je stanje alternative mnogo bolje u oblasti teorije nego u oblasti prakse (ili je ovo možda samo teorijska odnosno profesionalna pristrasnost autora ove kolumne). U ovoj oblasti, kontinuitet i kredibilitet progresivne alternative su očuvani. Velike mislioce XIX i prve polovine XX veka, Karla Marksa, Nikolaja Berđajeva, Karla Polanjija, Maksa Vebera i ostale, dostojno su nastavili velikani našeg vremena, druge polovine XX i početka XXI veka, skoro već klasici Imanuel Volerstin, Noam Čomski, Džeremi Rifkin, Džozef Stiglic i ostali, ali i mlađi a već briljantni Toma Piketi, Janis Varufakis, Tarik Ali i ostali. Rečju, teorijskih ideja, dijagnoza i alternativa, ne nedostaje.

U oblasti prakse, međutim, stanje je bilo i ostalo krajnje nestabilno, kontradiktorno i promenljivo. Prvih nekoliko godina nakon izbijanja poslednje velike svetske ekonomske i finansijske krize 2008., progresivna alternativa bila je u ofanzivi. Ovoga puta, prvi impuls, Arapsko proleće, došlo je sa periferije, 2010. Prihvatio je i nastavio centar, Indignadosi (Ogorčeni) u Madridu i Španiji, i Okupiraj Volstrit u Njujorku i SAD. Tih godina, na momente je izgledalo da je emancipacija, da ne kažemo revolucija, bila nadohvat ruke. Krajnji izraz ove iste tendencije, uostalom, bile su i relativno uspešne (pred)izborne mobilizacije i transformacije levih demokrata, mladih i sandersovaca u SAD, kao i sličnih novih, ali zaista novih laburista korbinovaca u UK 2016.

Ovde, posebno u SAD, sa usponom Donalda Trampa, 2016., međutim, dolazi i do (ne)očekivanog negativnog preokreta. Dipstejt krupnog kapitala uzvraća udarac. U tome mu pomaže klintonovski establišment Demokratske partije. I sam deo dipstejta. Dvopartijski uspon Donalda Trampa istovremeno je i istorijski slom odnosno kraj SAD socijaldemokratije to jest onoga što je u toj zemlji bilo najbliže ovoj. Sličan kontradiktoran trend vlada i u Evropi odnosno EU. Samo što su u Evropi/EU, one progresivne mobilizacije, razvijene u mnogo manjoj, a onaj stari tridesetgodišnji „ekstremni centar", očuvan u mnogo većoj meri, nego u SAD.

U svemu ovome, jedna stvar ipak čudi. Zahvaljujući nespornom naučno-tehnološkom progresu, uslovi za pravedno zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba, nikada nisu bili toliko povoljni kao što su to danas, ali je ovo zadovoljenje, od strane onog istog dipstejta krupnog kapitala, kojeg je Tarik Ali tako dobro skenirao kao „ekstremni centar", krajnje nepravedno i nasilno blokirano. A da istovremeno izostaje makar približno srazmeran odgovor onih koji su ovako nepravedno i nasilno isključeni. Zbog čega?

Uz klasni rat, organizaciju i akciju krupnog kapitala, sigurno je da važan deo odgovora na ovo pitanje, leži i u jednom sasvim konkretnom istorijskom iskustvu samih isključenih. U njihovom negativnom iskustvu odnosno razočarenju komunističkom i socijaldemokratskom alternativom XIX-XXI veka. Zbog kojeg se teško odlučuju na nove velike inicijative i žrtve. Pitanje je samo, još koliko dugo, ova njihova produžena i samodestruktivna paraliza, može da potraje.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...