Monitor.co.me

O Janusu, kritici i moralu

E-mail Ispis PDF
O Janusu, kritici i moralu
(Festival traži novog direktora, Monitor, br. 1427)

Tekst Branke Plamenac Festival traži novog direktora podsticajan je primjer promišljanja teorijskog pitanja odnosa kritičkog mišljenja i istovremeno iracionalne potrebe za destrukcijom.

Autorica u tekstu pita: Da li će Budvani ići u pozorište u Petrovac, pored onoliko praznih opštinskih prostora u Starom gradu koji vape za bilo kakvim angažmanom.

Ona potom sugeriše hotelske prostore kao poželjan prostor za održavanje pozorišnih predstava, jer veoma brine za pozorišnu kulturu Budvana (za razliku od „Grad teatra u kome ne osjećaju obavezu prema sugrađanima"), jer su ovi prisiljeni da idu čak u Petrovac (sic!). Nije li uvredljivo ovakvo diskvalifikovanje Petrovca, poput periferne, ruralne sredine, bez prava učešća u kulturnom razvoju opštine?

Neko ko je jednom posjetio pozorište mora razlikovati prostore u starogradskim kućama i neophodne dimenzije prostora primjerenog pozorištu. Uz to, prikriva se podatak koji ukazuje na totalni promašaj budvanske kulturne politike prethodnih decenija, u kome su dobrano učestvovali i oni koji su do sada Gradom teatrom rukovodili: da nikome niti u primisli nije bila neophodnost izgradnje jednog, makar minimalnog, teatru primjerenog prostora. A za sve je budvanska privrženica teatarske kulture optužila sadašnje rukovodstvo, koje se sa ovim preuzetim višedecenijskim skandalom bez poređenja, počelo baviti tek prije nepune godine dana!

Istaknuto je i „nazadovoljstvo Slobodana – Boba Mitrovića postignutim rezultatima Grada teatra", zbog kojih je on podnio ostavku koju je obrazložio: „Smatram da je nemoralno sjedjeti na jednom mjestu godinu dana i ne promijeniti ništa, ni za milimetar".

Onaj koji izriče iskaz o nemoralnosti, ima dva Janusova lica: jedno koje pred članovima Savjeta iznosi, da se povlači iz „ličnih razloga" , uz sentimentalnu napomenu da je otvoren za pomoć u svemu i drugo, kojim, dan poslije, rezignirano saopštava nezadovoljstvo jer, kako veli, za godinu dana nije učinjeno ništa!


Prof. dr Siniša Jelušić
Predsjednik Savjeta Grada teatra

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...

 

Monitor broj 1454

Monitor broj 1454 / 31.avgust 2018. SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE U CRNOJ GORI – Š...